Hoeveel calorieën zitten er in een oliebol?

Een oliebol heeft een gewicht van ongeveer 65 gram en bevat 161 kilocalorieën. Neem je er een met krenten en rozijnen, dan krijg je 179 kilocalorieën binnen. Wil je er ook nog poedersuiker op? Tel er dan per theelepel nog 4 bij op.

Calorieën in een oliebol met poedersuiker

Wat is een oliebol?

Een oliebol is een kleine bol gemaakt van vloeibaar beslag op basis van bloem, gist en melk. Je bakt oliebollen in de hete olie en bestrooit ze met poedersuiker.

Het eerste oliebollen recept stamt uit de zeventiende eeuw, je kunt ze dus gerust cultureel erfgoed noemen! Het authentieke recept bevatte veel kruiden, specerijen en zat vol krenten en rozijnen. Inmiddels zijn er talloze variaties op de oorspronkelijke ‘oliekoek’.

De ‘normale’ oliebol

De meningen zijn erover verdeeld, maar als je in de wintermaanden bij de gebakkraam een oliebol bestelt, krijg je er een zonder krenten en rozijnen. Gewoon een bolletje gefrituurd beslag dus. Als je daar in de zeventiende eeuw om had gevraagd, was dat gelijk geweest aan vloeken in de kerk! Deze bol bevat per stuk van 65 gram 161 kilocalorieën.

De oliebol met krenten

Bestel je bij diezelfde gebakkraam een krentenbol, dan krijg je een oliebol met rozijnen en krenten. Het is de bedoeling dat de hoeveelheid rozijnen bijna gelijk is aan de hoeveelheid bloem.

Volgens veel mensen – en volgens onze voorouders - is dit een voorwaarde voor een ‘echte’ oliebol. Er zitten alleen niet meer zoveel kruiden en specerijen in als vroeger. Een krentenbol bevat per stuk van 65 gram 179 kilocalorieën.

Extra calorieën door poedersuiker  

Een theelepel poedersuiker bevat 4 kilocalorieën. Dat valt op zich nog mee, maar op een oliebol gaat vaak veel meer dan een theelepel. Bovendien bevat het beslag van zichzelf al veel suiker en als je er dan ook nog poedersuiker overheen gooit wordt dat al snel erg veel. Je lichaam kan te veel suiker omzetten in vet en ook dat zit al ruimschoots verwerkt in de oliebol.

Voedingsschema's op maatNieuw

Ontvang elke week een nieuw voedingsschema op basis van je persoonlijke macro- en caloriebehoefte. Inclusief wekelijkse boodschappenlijst.

Elke week een nieuw voedingsschema op maat!
Fitchef logo Powered by FitChef
Voedingsschema's
Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert

Hoeveel koolhydraten en vetten zitten er in een oliebol?

De 161 kilocalorieën in een oliebol van 65 gram bestaan uit 20,8 gram koolhydraten, 6,2 gram vet (waarvan 1 gram verzadigd), 4,9 gram eiwit en 0,6 gram zout.

En hoe zit dat met die andere typische oud & nieuw snack, de appelflap? In een appelflap van 100 gram zitten maar liefst 360 kilocalorieën: 22,4 gram vet (waarvan 4,3 verzadigd), 35 gram koolhydraten, 3,5 gram eiwit en 0,7 gram zout. De oliebol is dus een gezondere keuze.

Zout in oliebollen, vaatje zout

Hoeveel zout zit er in oliebollen?

In een oliebol van 65 gram zit 0,6 gram zout. Dat is vergelijkbaar met de hoeveelheid die in een witte pistolet zit.

Een volkorenbolletje bevat al minder, zo’n 0,5 gram. Wil je minder zout eten? Dan kun je het beste beginnen in je eigen keuken. Voeg zo min mogelijk zout toe tijdens koken en bakken.

Maak je oliebollen zelf!

Wil je een gezondere oliebol? Als je zelf aan de slag gaat kun je je oliebollen zo gezond maken als je zelf wil. Hoe je dat doet?

Een paar tips:

  • Om te beginnen kun je de bloem vervangen door volkorenmeel
  • Frituur in zonnebloemolie of vloeibaar frituurvet
  • De finishing touch van poedersuiker kun je beter achterwege laten, die voegt veel extra calorieën toe
Tip

Strooi kokosrasp in plaats van poedersuiker over je schaal oliebollen. Dat ziet er net zo feestelijk uit en is een veel gezondere keuze!

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!
Wist je dat...

...de meest gezonde temperatuur voor frituren tussen de 150 en 180 graden is? Als je de frituur lager zet neemt het voedsel meer olie op dan nodig en bij hogere temperaturen ontstaat acrylamide. Dit stofje is bij dieren kankerverwekkend en waarschijnlijk ook bij mensen. 

Bereidingswijze oliebollen

Traditioneel worden oliebollen gefrituurd in hete olie. Zoals gezegd kun je dit zelf gezonder maken door te kiezen voor vloeibare plantaardige olie, zoals zonnebloemolie of vloeibaar frituurvet. Wil je ze nog gezonder?

Bak de bollen dan in de airfryer! Je hebt dan maar één eetlepel olie nodig en dat scheelt aanzienlijk. Er is wel een nadeel: als je een grote schaal oliebollen op tafel wilt zetten moet je op tijd beginnen. Je kan er namelijk maar vier tegelijk bakken.

Diëtist Camella Bot beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Camella Bot, DiëtistBSc Voeding en diëtiek, MA Health Food Innovation management

Beoordeel dit antwoord

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Alles over Koolhydraten

Alles wat jij moet weten over koolhydraten

Koolhydraten hebben vaak een slechte naam en worden al snel gelinkt aan gewichtstoename. Maar niet alle koolhydraten zij...

Verschillende soorten zout

Alles over de gezondheid van de verschillende soorten zout

Zout: wie gebruikt het niet in meer of mindere mate? Zonder zout zijn veel maaltijden toch wat smakeloos. Alhoewel tevee...

Tea Tree olie

Tea Tree olie: Voordelen, Nadelen en Risico's

Wist je dat Tea Tree olie (merknaam: Tea Tree Oil) gezonde, verzorgende en geneeskrachtige eigenschappen heeft? Deze ol...

De 10 gezondste kruiden en specerijen

De 10 gezondste kruiden en specerijen

Kruiden en specerijen geven je gerechten niet alleen meer smaak, maar bieden ook veel gezondheidsvoordelen.  Deze zijn ...

4 gezonde alternatieven voor de pannenkoek

Pannenkoeken: 4 Gezonde Pannenkoek Recept Alternatieven

De pannenkoek is een typisch Nederlandse lekkernij. We eten het gerecht als ontbijt, lunch, diner of als nagerecht. Toch...

Olijfolie: Gezondheidsvoordelen en Tips om te bakken

Olijfolie: Gezondheidsvoordelen en Tips om te bakken

Olijfolie wordt in veel gerechten gebruikt. Het biedt een hele reeks aan gezondheidsvoordelen, waarbij met name de posit...

Mexicaanse kruiden, zelf een gezonde mix maken

Mexicaanse Kruiden, zelf een Gezonde Mix maken

Mexicaanse kruiden, Tex-Mex kruiden, Mexicaanse bonenkruiden, fajita kruiden, picadillo kruiden. Begint het je al te dui...

Lees wat je gemist hebt

13817 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'