Je komt het tegenwoordig steeds vaker tegen in de media; de aanbeveling voor krillolie. Het zou de allerbeste bron zijn van omega 3-vetzuren. Maar wat is het precies?
Wat is krillolie?
Krillolie wordt verkregen uit krill. Krill is een garnaalachtig, half doorzichtig diertje dat zich voedt met plankton en algen uit het water. Deze algen bevatten het omega 3-vetzuur ALA, dat krill weer omzet in de essentiële omega 3-vetzuren EPA en DHA. Krill leeft in de wateren van Antarctica en is een belangrijke voedingsbron voor walvissen, pinguïns en veel vissoorten.
Verschil visolie en krillolie
Net als krill voedt ook vis zich met algen en plankton. En ook de vis zet de ALA om naar de omega 3-vetzuren EPA en DHA. Dan is er toch geen verschil, zou je denken. Toch waren er studies die suggereerden dat de omega 3-vetzuren uit krillolie beter door het menselijk lichaam zouden worden opgenomen dan de omega 3-vetzuren uit visolie.
Wetenschappelijk onderzoek
In 2015 is een wetenschappelijk onderzoek gestart bij 66 personen die of een supplement visolie of een supplement krillolie innamen. Tussentijds werd vaak de hoeveelheid omega 3-vetzuren in het bloed gemeten. Na vier weken bleek dat er geen verschil was in de opname van visolie of krillolie. Dit in tegenstelling tot wat men beweerde over de gezondheidsvoordelen van krillolie boven die van visolie. Is krillolie dan misschien een betere keuze voor het milieu?
Duurzaamheid
Met de klimaatverandering en de smeltende ijskappen wordt het leefgebied van de krill steeds kleiner. Krill leeft namelijk van algen die onder de ijskappen leven. Onderzoek heeft uitgewezen dat op sommige plekken 80% van de krill populatie verdwenen is, vergeleken met 1970. Omdat krill de voedingsbron is van veel dieren, is het uit milieuoogpunt misschien verstandiger om een supplement omega 3-vetzuren te slikken, waarbij de visolie gehaald wordt uit afval- en snijresten van vette vis.