Natto is een ouderwets Japans gerecht. In de Japanse keuken wordt het veelvuldig gebruikt. De basis waarvan natto wordt gemaakt zijn kleine sojabonen die niet gepeld zijn. Typerend voor natto is de kleverige structuur. En wat er gezond aan is, leggen wij je uit.
Productieproces
Ter voorbereiding op het eindproduct worden de sojabonnen gewassen, geweekt en gekookt. Hierna wordt er een probiotische bacterie (Bacillus subtilis natto) aan toegevoegd zodat de fermentatie (van zo'n 24 uur) kan beginnen. Het eindresultaat zijn erg slijmerige sojaboontjes die goed zijn voor je gezondheid.
Typische textuur
Wat opvalt aan natto is de toch wel vreemd uitziende textuur en geur die er vanaf komt. De textuur van natto is erg kleverig. De geur doet denken aan die van kaas. Het geheel ziet het er niet echt uitnodigend uit en het ruikt ook niet uitnodigend. Goede reden om natto toch te eten is voornamelijk voor mensen die er een plantaardig voedingspatroon er op nahouden. Voor hen biedt natto goede voordelen. En de smaak is lekker.
Vitamine K2
Voor mensen die een plantaardig voedingspatroon nastreven is natto een goede en erg gezonde eiwitbron. Maar het grootste voordeel van natto is dat het vitamine K2 bevat en ook nog eens de meest actieve en effectieve vorm van vitamine K2, een vorm die het best opneembaar is in ons lichaam.
Deze vorm van K2 is menaquinone-7 en ontstaat tijdens het fermentatieproces. Menaquinon-7, een natuurlijke vorm van vitamine K2, is het beste in staat om in ons lichaam de vitamine K waarde optimaal te maken. Natto is het enige plantaardige voedingsmiddel dat vitamine K2 bevat. Voor vegetariërs en veganisten is natto onmisbaar in het voedingspatroon om voldoende vitamine K2 binnen te krijgen zonder supplementen.
Het belang van vitamine K2
Vitamine K2 staat bekend om drie grote gezondheidsvoordelen:
- Calciumstofwisseling Vitamine K2, in de vorm van menaquinone, is erg belangrijk voor een goede calciumstofwisseling. Vitamine K2 zorgt ervoor dat calcium wegblijft uit onze vaatwanden en heeft als voordeel dat het een hoge bloeddruk en slagaderverkalking kan tegengaan.
- Afvalstoffen afvoeren Doordat vitamine K2 ervoor zorgt dat calcium uit je aderen wegblijven kan het bloed beter door ons lichaam stromen. Hierdoor worden de afvalstoffen in ons lichaam beter weggevoerd en zuurstofrijk bloed sneller bij de organen komt. Dit zorgt voor een betere gezondheid.
- Osteoporose voorkomen Daarnaast stimuleert vitamine K2 de aanmaak van osteocalcine. Osteocalcine is een stof die ervoor zorgt dat calcium wordt vastgezet in onze botten. Het gevolg hiervan is dat dit osteoporose voorkomen wordt. Dit wordt nog beter in samenhang met vitamine D3 en het mineraal calcium.