Vroeger waren er in elke grote stad wel een paar paardenslagers. Paardenvlees was goedkoper dan andere vleessoorten en daardoor populair. Tegenwoordig zijn er weinig paardenslagers in Nederland. In Dordrecht, waar paardenworst een echte delicatesse is, wordt het nog in diverse supermarkten verkocht.
Cultuur en paardenvlees
Niet alle mensen vinden het fijn om paardenvlees te eten omdat het als een edel dier wordt gezien. Ook zijn er in sommige landen weinig regels en controle omtrent de slacht van paarden, waardoor ze mogelijk worden mishandeld.
Voedingsstoffen in paardenvlees
Paardenvlees bevat ongeveer evenveel eiwit als rundvlees of varkensvlees. Het vetgehalte is echter flink lager. Er zitten geen grote verschillen in de hoeveelheid vitamines en mineralen in paardenvlees, rundvlees en varkensvlees. Wel bevat paardenvlees in vergelijking veel omega 3-vetzuren en heemijzer.
Welk deel van het paard gebruikt wordt en hoe het wordt verwerkt zal het gezondheidsniveau beïnvloeden. Een paardenbiefstuk is gezonder dan paardenworst omdat het minder toevoegingen bevat en een mager deel is van het paard.