Echte Parmezaanse kaas wordt gemaakt volgens traditionele receptuur. Deze harde kaas is afkomstig uit Italië (in de buurt van de stad Parma, vandaar de naam) heeft een intense smaak en staat beter bekend als Parmigiano Reggiano.
Parmazaanse kaas in Nederland
In Nederland wordt dit ambachtelijke kaasje vaak gebruikt door of over pastagerechten. Het is verkrijgbaar als hele kaas, geraspte kaas, strooikaas of als poeder.
D.O.P.
Wil je zeker weten dat je een Parmigiano Reggiano koopt en geen kaas die erop lijkt, dan moet je er goed op letten dat het keurmerk D.O.P. op de kaas staat. Wanneer dit vermeld staat op het product betekent dit dat het beschermd is tegen namaak, oftewel Beschermde Oorsprongs Benaming (B.O.B) en in het Italiaans is dit dus D.O.P. Wanneer dit op je kaasje vermeld staat weet je 100% zeker dat je een echte Parmezaanse kaas koopt.
Koeien uit Parma
Een authentieke Parmazaanse kaas bevat alleen koemelk van koeien uit de streek rondom Parma. Stremsel en andere toevoegingen zijn bij deze delicatesse niet toegestaan. De kaas krijgt enkel het stempel D.O.P. wanneer het heeft gerijpt in drooghuizen van de Parmazaanse coörperatie.