Wanneer is een Parmezaanse kaas authentiek?

Wanneer is een Parmezaanse kaas authentiek?

Echte Parmezaanse kaas wordt gemaakt volgens traditionele receptuur. Deze harde kaas is afkomstig uit Italië (in de buurt van de stad Parma, vandaar de naam) heeft een intense smaak en staat beter bekend als Parmigiano Reggiano. 

Parmazaanse kaas in Nederland

In Nederland wordt dit ambachtelijke kaasje vaak gebruikt door of over pastagerechten. Het is verkrijgbaar als hele kaas, geraspte kaas, strooikaas of als poeder.

D.O.P.

Wil je zeker weten dat je een Parmigiano Reggiano koopt en geen kaas die erop lijkt, dan moet je er goed op letten dat het keurmerk D.O.P. op de kaas staat. Wanneer dit vermeld staat op het product betekent dit dat het beschermd is tegen namaak, oftewel Beschermde Oorsprongs Benaming (B.O.B) en in het Italiaans is dit dus D.O.P. Wanneer dit op je kaasje vermeld staat weet je 100% zeker dat je een echte Parmezaanse kaas koopt.

Koeien uit Parma

Een authentieke Parmazaanse kaas bevat alleen koemelk van koeien uit de streek rondom Parma. Stremsel en andere toevoegingen zijn bij deze delicatesse niet toegestaan. De kaas krijgt enkel het stempel D.O.P. wanneer het heeft gerijpt in drooghuizen van de Parmazaanse coörperatie.

Terry Schouten beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Terry Schouten, Gezondheidswetenschapper & LeefstijlcoachBSc Gezondheidswetenschappen, MSc Zorgmanagement, Post HBO Leefstijl- en vitaliteitscoach

Beoordeel dit antwoord

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Gezondeten.nl, Alles wat je moet weten over Macronutriënten

Alles wat je moet weten over macronutriënten

In dit artikel wordt een antwoord gegeven op de volgende vragen. Waarom heb je dagelijks macronutriënten nodig? Hoeveel ...

Bakje met groene pesto gezond

Hoe gezond is pesto? (+ recept om het zelf gezonder te maken)

Pasta pesto is een erg populair gerecht en ook op de borrelplank zie je de Italiaanse delicatesse vaak voorbij komen. Ba...

Koolhydraatarme lunch ideeën

5x Koolhydraatarme lunch ideeën waar je blij van wordt!

Een koolhydraatarme lunch is gevuld met eiwitten, gezonde vetten en groenten. Deze past perfect binnen het ketodieet, ma...

Parmezaanse kaas: de voordelen op een rij

Parmezaanse kaas: de voordelen op een rij

Parmezaanse kaas: het is de perfecte smaakmaker voor Italiaanse gerechten, maar wist je dat het ook gezondheidsvoordelen...

Cheddar kaas

Cheddar kaas: Voordelen, Nadelen en Intoleranties

De Fransen, Italianen en Nederlanders hebben de naam goede kaasmakers te zijn. Maar de Engelsen? Oh yes! Proef de origin...

Havermelk: het Plantaardige antwoord op dierlijke Melk

Is havermelk gezonder dan koemelk? (+ zo maak je het zelf)

Havermelk kom je steeds vaker tegen. Niet alleen in de schappen van de supermarkt, maar ook in de horeca. Het drankje i...

cottage cheese

Cottage cheese: de 5 belangrijkste gezondheidsvoordelen

Kaas: er zijn ontzettend veel soorten van dit zuivelproduct. Harde, geperste kazen, zachte, ongeperste en verse kazen. C...

Lees wat je gemist hebt

13660 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'