Hoe wordt plantaardige melk gemaakt en is het gezond?

Hoe wordt plantaardige melk gemaakt en is het gezond?

Naast de magere, halfvolle en volle melk, bestaan er ook plantaardige melksoorten. Bekende plantaardige melksoorten zijn sojamelk, havermelk en amandelmelk. Plantaardige melk wordt gemaakt door de sojabonen, haver of amandelen te laten weken in water en vervolgens te vermalen. Daarna wordt het mengsel gezeefd en worden er vaak nog mineralen en vitamines aan toegevoegd die normaal gesproken in koemelk voorkomen, zoals calcium en vitamine B12. Ook wordt er aan plantaardige melk soms suiker en zout toegevoegd.

Omdat koemelk rijk is aan verscheidene B-vitamines, vitamine A en D en calcium, en daarnaast ook nog een goede bron van eiwit is, staat koemelk in de Schijf van Vijf. Daarbij wordt volle melk weggelaten vanwege het hoge vetpercentage. Voor een voedingswaarde vergelijkbaar met die van koemelk, is het dus belangrijk om te controleren of deze mineralen en vitamines zijn toegevoegd aan de plantaardige melk. Voornamelijk calcium en vitamine B12 zijn van belang als je verder geen zuivel eet. Verder bevat plantaardige melk vaak veel minder eiwit dan koemelk. Sojamelk is wel een eiwitrijk, plantaardig alternatief voor koemelk.

Door de toevoeging van mineralen en vitamines aan plantaardige melk kan dit dus een gezond alternatief zijn. Voor het hoogste eiwitgehalte kun je uit het rijtje plantaardige melksoorten het beste kiezen voor sojamelk.

Gezondeten.nl Voedingswetenschapper Julia Haarhuis

Geschreven door Julia Haarhuis, VoedingswetenschapperBSc Nutrition and health, WO minor Neurowetenschappen, PhD Plant, food and health, MSc Nutritional Epidemiology and Public Health

Beoordeel dit antwoord

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Melkvervangers - 5 alternatieven voor melk

Melkvervangers - 5 alternatieven voor melk

Waarom zou je melkvervangers drinken? 'Melk is goed voor elk'. 'Melk, de witte motor'. Toch? Vroeger kreeg ieder kind el...

Is melk gezond of ongezond?

Melk: de gezondheidsvoordelen en -nadelen op een rij

De gemiddelde Nederlander is opgegroeid met melk. Je zou er groot en sterk door worden. Maar is melk zo gezond als we vr...

vitamine B12 tekort

Herken een vitamine B12 tekort op tijd (aan deze 9 klachten)

Hoe merk je dat je een vitaminetekort hebt? Dit kan zich op diverse manieren uiten. Denk aan vermoeidheid, tintelingen o...

Calcium: Gezondheidsvoordelen en Tekorten

Calcium, waarom is dit mineraal zo belangrijk?

"Drink je melk, daar word je groot en sterk van". Deze opmerking werd vroeger vaak gemaakt. En er zit zeker een kern van...

Plantaardige yoghurt

4 Alternatieven voor yoghurt, welke is het gezondst?

Als ontbijt met vers fruit, door je smoothie of als herstelmaaltijd na het sporten. Yoghurt is een fijn product om in hu...

Cayennepeper: Rijk aan Smaak en Vitamines

Cayennepeper: Rijk aan Smaak en Vitamines

Cayennepepers eisen echt de aandacht op in een gerecht. Ze zijn kleurrijk en hebben een dijk van een smaak. Maar wat je ...

Havermelk: het Plantaardige antwoord op dierlijke Melk

Is havermelk gezonder dan koemelk? (+ zo maak je het zelf)

Havermelk kom je steeds vaker tegen. Niet alleen in de schappen van de supermarkt, maar ook in de horeca. Het drankje i...

Lees wat je gemist hebt

14193 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'