Naast de magere, halfvolle en volle melk, bestaan er ook plantaardige melksoorten. Bekende plantaardige melksoorten zijn sojamelk, havermelk en amandelmelk. Plantaardige melk wordt gemaakt door de sojabonen, haver of amandelen te laten weken in water en vervolgens te vermalen. Daarna wordt het mengsel gezeefd en worden er vaak nog mineralen en vitamines aan toegevoegd die normaal gesproken in koemelk voorkomen, zoals calcium en vitamine B12. Ook wordt er aan plantaardige melk soms suiker en zout toegevoegd.
Omdat koemelk rijk is aan verscheidene B-vitamines, vitamine A en D en calcium, en daarnaast ook nog een goede bron van eiwit is, staat koemelk in de Schijf van Vijf. Daarbij wordt volle melk weggelaten vanwege het hoge vetpercentage. Voor een voedingswaarde vergelijkbaar met die van koemelk, is het dus belangrijk om te controleren of deze mineralen en vitamines zijn toegevoegd aan de plantaardige melk. Voornamelijk calcium en vitamine B12 zijn van belang als je verder geen zuivel eet. Verder bevat plantaardige melk vaak veel minder eiwit dan koemelk. Sojamelk is wel een eiwitrijk, plantaardig alternatief voor koemelk.
Door de toevoeging van mineralen en vitamines aan plantaardige melk kan dit dus een gezond alternatief zijn. Voor het hoogste eiwitgehalte kun je uit het rijtje plantaardige melksoorten het beste kiezen voor sojamelk.