Wat zijn polyolen?

Wat zijn polyolen?

Polyolen worden volgens het Kenniscentrum Zoetstoffen ook wel extensieve bulkzoetstoffen genoemd. Deze worden industrieel gemaakt en komen soms in kleine hoeveelheden voor in de natuur (xylitol). Polyolen worden gebruikt als zoetstof, verdikkingsmiddel, emulgator, stabilisator en textuurmiddel.

Polyolen zijn net iets minder zoet dan normaal suiker. Daarnaast bevatten ze ook minder calorieën dan suiker. Per gram bevatten polyolen 2,4 kcal en suiker 4 kcal. Dit kan nuttig zijn voor diabetes patiënten, omdat zo hun bloedsuikerspiegel minder wordt aangetast. Bij een grote inname van polyolen kunnen maag- en darmklachten optreden. Na meerdere onderzoeken naar de veiligheid zijn polyolen veilig verklaard door het Gezamenlijk Comité voor Levensmiddelenadditieven.

Diëtist Johnny van Schooneveld beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Johnny van Schooneveld, Diëtist bij ORECBSc Voeding en diëtiek

Bericht bewaren
Beoordeel

Mogelijk ook interessant

Voeding Voeding

Wat is xylitol?

Xylitol is een zoetstof. Het is ongeveer net zo zoet als suiker maar het bevat minder calorieën. Xylitol maakt producten...

Voeding Voeding

Wat is sorbitol?

Sorbitol is een zoetstof die behoort tot de groep van polyolen. Polyolen zijn zoetstoffen die minder zoet zijn dan suike...

Medisch Medisch

Welke voeding veroorzaakt winderigheid?

Er zijn bepaalde voedingsmiddelen die winderigheid kunnen veroorzaken. Het verschilt per persoon welke producten dit zij...

Diëten Diëten

Welke koolhydraten eet je niet bij een FODMAP-dieet?

Het FODMAP-dieet is ontwikkeld voor mensen met maag-darmklachten. Het is een heel ingewikkeld dieet waarbij er bepaalde ...

Diëten Diëten

Wat is het FODMAP-dieet?

FODMAP staat voor fermenteerbare oligosachariden, disachariden, monosachariden en polyolen. Dit zijn bepaalde koolhydrat...

Toon meer (1078)