Wat zijn polyolen?

Wat zijn polyolen?

Polyolen worden volgens het Kenniscentrum Zoetstoffen ook wel extensieve bulkzoetstoffen genoemd. Deze worden industrieel gemaakt en komen soms in kleine hoeveelheden voor in de natuur (xylitol). Polyolen worden gebruikt als zoetstof, verdikkingsmiddel, emulgator, stabilisator en textuurmiddel.

Polyolen zijn net iets minder zoet dan normaal suiker. Daarnaast bevatten ze ook minder calorieën dan suiker. Per gram bevatten polyolen 2,4 kcal en suiker 4 kcal. Dit kan nuttig zijn voor diabetes patiënten, omdat zo hun bloedsuikerspiegel minder wordt aangetast. Bij een grote inname van polyolen kunnen maag- en darmklachten optreden. Na meerdere onderzoeken naar de veiligheid zijn polyolen veilig verklaard door het Gezamenlijk Comité voor Levensmiddelenadditieven.

Bericht bewaren
Beoordeel
Diëtist Johnny van Schooneveld beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant om te weten

VoedingVoeding

Wat zijn zoetstoffen?

Een zoetstof is een stof die aan voedingsmiddelen wordt toegevoegd om ze zoeter te maken. Sommige zoetstoffen zijn natuu...

VoedingVoeding

Wat is het verschil tussen intensieve en extensieve zoetstoffen?

Er zijn twee soorten zoetstoffen: intensieve en extensieve. Intensieve zoetstoffen zijn zoeter dan suiker, terwijl exten...

VoedingVoeding

Wat is xylitol?

Xylitol is een zoetstof. Het is ongeveer net zo zoet als suiker maar het bevat minder calorieën. Xylitol maakt producten...

VoedingVoeding

Wat is sorbitol?

Sorbitol is een zoetstof die behoort tot de groep van polyolen. Polyolen zijn zoetstoffen die minder zoet zijn dan suike...

MedischMedisch

Welke voeding veroorzaakt winderigheid?

Er zijn bepaalde voedingsmiddelen die winderigheid kunnen veroorzaken. Het verschilt per persoon welke producten dit zij...

Toon meer (1119)
Volg ons