Is rabarber giftig?

Is rabarber giftig?

Rabarber is een groente met een unieke smaak. De een is er gek op, de ander heeft er een hekel aan. Rabarber is een groente die in Nederland vooral veel te verkrijgen is in de periode april tot en met juli. De groente wordt veel gebruikt om compote, confituur, gebak en siroop mee te maken. Van de rabarberplant zijn alleen de stengels eetbaar. Hoe roder de stengel hoe zoeter de rabarber. Echter is er ook een groene rabarber variant. Deze is wel hetzelfde van smaak als de rode variant. 

Rabarber giftig 

Zoals gezegd kun je alleen de stengels van een rabarber eten. De bladeren zijn niet eetbaar, want deze zijn wel degelijk giftig. In de winkel vind je dan ook nooit rabarber inclusief bladeren. Als je zelf rabarber verbouwt kun je het beste de stengels plukken tussen april en 21 juni. Na 21 juni (de langste dag van het jaar) maakt de rabarber langszaam aan extra oxaalzuur aan. Je zou dit nog kunnen eten, want echt giftig is het niet. Het zit namelijk ook in veel andere groenten zoals bieten en spinazie. Maar je vindt oxaalzuur ook in cacao, sojabonen en amandelen.

Als je gezond ben, kan je lichaam tegen oxaalzuur. Echter is het niet gezond om dit veel en vaak te consumeren. Afwisseling is dus belangrijk. En aangezien rabarber na 21 juni nog extra veel oxaalzuur aanmaakt is het advies om voor 21 juni al je eigen gekweekte rabarber te plukken. Oxaalzuur is namelijk ongezond voor het lichaam. Het beïnvloed de calciumopname in het lichaam. 

Rabarber uit de supermarkt

Als er na of voor deze periode nog rabarber in de supermarkt ligt kun je dit trouwens wel prima consumeren. Voor deze rabarber geldt het bovenstaande niet, aangezien deze rabarber op een andere manier geteeld is, dan wanneer je dit in je eigen tuin doet. 

Voedingsdeskundige Alyssa blok beantwoord al jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Alyssa Blok, Voedingsdeskundige & Eigenaar Food with AlyssBSc Media, informatie en communicatie, HBO niveau Voedingsdeskundige

Beoordeel dit antwoord

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Bleekselderij heeft vele voordelen, verse stronken

7 Redenen om vaker bleekselderij te eten (+ receptideeën)

Bleekselderij is een erg gezonde groente die je op allerlei manieren kunt gebruiken in de keuken. Het zorgt voor vochtaf...

12 lekkerste eetbare wilde planten

Wildplukken in eigen tuin, deze 12 planten kun je eten

Ben je op zoek naar eetbare wilde planten? Goed nieuws, je vindt ze dichterbij dan je misschien denkt. Veel van deze pla...

Cavolo nero

Cavolo nero, het elegante broertje van boerenkool

Er liggen talloze soorten groenten in het groenteschap. Soms kom je een soort tegen die minder bekend is. Zoals de donke...

Spinazie, hoe gezond is deze groene bladgroente?

Spinazie, hoe gezond is deze groene bladgroente?

Er zijn maar weinig groenten waarbij we zulke sterke associaties hebben als bij spinazie: je wordt er sterk van, het is ...

Wat is pastinaak en hoe gezond is deze vergeten groente?

Wat is pastinaak en hoe gezond is deze vergeten groente?

Pastinaak is een echte wintergroente. Een vergeten groente noemen we deze wortel ook wel. Maar inmiddels heeft deze smaa...

Koolrabi Gezond

5 Belangrijkste redenen om vaker koolrabi te eten (inclusief bereidingstips)

Als je nog niet bekend bent met de smaak en vele toepassingen van koolrabi, lees dan snel verder. In dit artikel lees j...

Witlof, een populaire groente in de Nederlandse keuken

Witlof, een populaire groente in de Nederlandse keuken

Witlof, ook wel wit loof genoemd, is een bladgroente met een van nature iets bittere smaak. De groente wordt in het donk...

Lees wat je gemist hebt

10012 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'