Rabarber is een groente met een unieke smaak. De een is er gek op, de ander heeft er een hekel aan. Rabarber is een groente die in Nederland vooral veel te verkrijgen is in de periode april tot en met juli. De groente wordt veel gebruikt om compote, confituur, gebak en siroop mee te maken. Van de rabarberplant zijn alleen de stengels eetbaar. Hoe roder de stengel hoe zoeter de rabarber. Echter is er ook een groene rabarber variant. Deze is wel hetzelfde van smaak als de rode variant.
Rabarber giftig
Zoals gezegd kun je alleen de stengels van een rabarber eten. De bladeren zijn niet eetbaar, want deze zijn wel degelijk giftig. In de winkel vind je dan ook nooit rabarber inclusief bladeren. Als je zelf rabarber verbouwt kun je het beste de stengels plukken tussen april en 21 juni. Na 21 juni (de langste dag van het jaar) maakt de rabarber langszaam aan extra oxaalzuur aan. Je zou dit nog kunnen eten, want echt giftig is het niet. Het zit namelijk ook in veel andere groenten zoals bieten en spinazie. Maar je vindt oxaalzuur ook in cacao, sojabonen en amandelen.
Als je gezond ben, kan je lichaam tegen oxaalzuur. Echter is het niet gezond om dit veel en vaak te consumeren. Afwisseling is dus belangrijk. En aangezien rabarber na 21 juni nog extra veel oxaalzuur aanmaakt is het advies om voor 21 juni al je eigen gekweekte rabarber te plukken. Oxaalzuur is namelijk ongezond voor het lichaam. Het beïnvloed de calciumopname in het lichaam.
Rabarber uit de supermarkt
Als er na of voor deze periode nog rabarber in de supermarkt ligt kun je dit trouwens wel prima consumeren. Voor deze rabarber geldt het bovenstaande niet, aangezien deze rabarber op een andere manier geteeld is, dan wanneer je dit in je eigen tuin doet.