Sacharine (E954) is een kunstmatige zoetstof. Het ziet eruit als wit, kristallijn poeder. Sacharine wordt vaak gebruikt als suikervervanger omdat het geen calorieën of koolhydraten bevat. Het is ongeveer 300 tot 400 keer zoeter dan gewone suiker, dus je hebt maar een kleine hoeveelheid nodig om een zoete smaak te krijgen. Het kan echter een onaangename, bittere nasmaak hebben. Dit is de reden waarom sacharine vaak wordt gemengd met andere caloriearme zoetstoffen, zoals aspartaam.
Voedselfabrikanten gebruiken sacharine omdat het redelijk stabiel is en lang houdbaar. Het is veilig om te consumeren, zelfs na jarenlange opslag. Naast koolzuurhoudende light dranken wordt sacharine gebruikt om caloriearme snoepjes, jam, gelei en koekjes zoeter te maken. Het wordt ook in veel medicijnen gebruikt.
In de jaren zeventig vonden studies bij laboratoriumratten een verband tussen de consumptie van hoge doses sacharine en de ontwikkeling van blaaskanker. Nader onderzoek wees echter uit dat dit effect te wijten was aan een mechanisme dat niet relevant is voor mensen. Sacharine is veilig om te consumeren in normale hoeveelheden.