Er bestaan zoveel verschillende soorten uien, dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Hieronder staan de bekendste uiensoorten en hun smaak uitgelegd.
Gele uien
Gele uien zijn misschien wel de populairste uien in Nederland. Ze hebben een scherpe, maar ook zoete smaak. Wanneer je ze bakt worden ze minder scherp qua smaak.
Rode uien
De rode ui is, in tegenstelling tot de naam vermoedt, paars van kleur. Hij smaakt minder zoet, maar wel scherper dan de gele ui. Rode uien hebben een bittere nasmaak. Deze soort veroorzaakt de minste tranen tijdens het snijden en is lekkerder om rauw te eten dan gele uien.
Sjalotten
Sjalotten zijn kleiner en langwerpig van vorm en hebben qua smaak wat weg van rode uien. Ze zijn scherp en pittig. Van deze uien gaan je ogen meer tranen dan andere varianten.
Bosui en lente-ui
Bosuien lijken op kleine of smalle preien en zijn zacht en zoet van smaak. Het is een jonge, onvolgroeide soort ui. Lente-ui is een jonge bosui. Ze worden eerder uit de grond gehaald. De smaak is zacht en subtiel en lijkt een beetje op de smaak van prei. Omdat deze uiensoort veel in salades wordt gebruikt vind je hem in de supermarkt ook wel als salade-ui.