Onder supermarktbrood wordt brood verstaan dat in de supermarkt verkocht wordt. Dit brood is minder vers dan brood van de bakker, omdat het langer van tevoren gemaakt wordt. Brood van de bakker blijft echter minder lang vers en droogt sneller uit. Hoe komt dit? Zit er speciale lucht in de zak van supermarktbrood?
Verschil bakkers- en supermarktbrood
Voor het maken van brood is meel, water, gist, zout en een beetje suiker nodig. Daarnaast kunnen andere ingrediënten worden toegevoegd zoals pitten en zaden om extra smaak te geven aan brood.
Verder kunnen er ook 'broodverbeteraarmiddelen' aan brood worden toegevoegd om het brood langer houdbaar of vers te houden. Voorbeelden hiervan zijn emulgatoren, gluten of enzymen. Deze stoffen worden soms ook aangeduid met een E-nummer. Over het algemeen bevat supermarktbrood meer broodverbeteraarmiddelen dan bakkersbrood omdat deze langer van tevoren bereid wordt. Supermarktbrood is daarom langer houdbaar en blijft langer vers dan bakkersbrood.
Hoe wordt brood verpakt?
Brood kan op drie verschillende manieren verpakt worden, namelijk in een plastic zak, een papieren zak of een katoenen zak. Supermarktbrood zit vaak in een plastic zak verpakt. Dit zorgt ervoor dat de korst zacht wordt en het brood vochtig blijft. Er wordt geen speciale lucht toegevoegd aan de zak. Soms wordt brood ook in een papieren of katoenen zak verpakt, dit zorgt voor droger brood en een hardere korst. Er zijn dus verschillende manieren van verpakken wat invloed heeft op de structuur vochtigheid van het brood.