Zit er speciale lucht in zakjes gesneden groenten?

Zit er speciale lucht in zakjes gesneden groenten?

Er wordt inderdaad speciale lucht, een gasmengsel, toegevoegd aan zakjes voorgesneden groente. Om groente langer vers te houden bevatten de zakjes een beschermend luchtmengsel. Is dit wel gezond?

Bolle verpakking

Het gasmengsel is ook de reden dat je in supermarkten vaak zakjes met groente ziet die bol staan. Vaak wordt er gedacht dat deze groenten niet meer goed of bedorven zijn. Maar het tegendeel is waar, dit komt door het beschermend luchtmengsel. Dit luchtmengsel is niet onveilig en heeft geen nadelig effect op de groente. Indien de verpakking extreem bol staat kan dit er wel op duiden dat de groente niet helemaal vers meer zijn.

Tip

Een teken dat de groente niet meer vers zijn is als ze stinken, niet meer goed van kleur zijn of dat de structuur van de groente anders is dan normaal. Gooi deze groenten dan ook meteen weg, of op de composthoop.

Strikte voorwaarden

Om gasmengsels toe te voegen aan zakjes voorgesneden groente moet het voldoen aan strenge kwaliteitsnormen. Het toevoegen van gasmengsel wordt ook wel Modified Atmosphere Packaging (MAP) genoemd. Om MAP-verpakkingen te bedenken en te gebruiken zijn nauwkeurige eisen gesteld. Zo moet het gasmengsel zonder fouten zijn en mag er geen lek in de verpakking komen.

Luchtmengsel

Het beschermende luchtmengsel wat in de zakjes groente zit kan onder andere een mengsel zijn zonder zuurstof. Dit wordt in een beschermende atmosfeer in de verpakking toegevoegd. Wanneer de groenten later vervolgens gaan "ademen" kan de verpakking bol gaan staan. Dat de groente langer houdbaar blijft door het luchtmengsel komt omdat contact met zuurstof voorkomen wordt.

Naast groenten wordt het aangepaste luchtmengsel ook aan andere levensmiddelen toegevoegd om ervoor te zorgen dat deze langer houdbaar blijven.

Goedgekeurd

Een ander woord voor het aangepast luchtmengsel is "verpakkingsgassen". Op de verpakkingen en zakjes gesneden groente worden deze aangeduid met de E-nummers E938 t/m E949. Deze verpakkingsgassen zijn erkend door de Europese Unie. Ook wordt er op het etiket aangegeven dat de groente zijn verpakt onder beschermende atmosfeer.

Houdbaarheid

Gesneden groente in zakjes bewaar je in een koelkast bij een temperatuur van 4 graden. Let daarbij wel altijd op de houdbaarheidsdatum van het product zelf.

Tip

Indien je de gesneden groente meteen na de aankoop invriest zijn deze (veel) langer te bewaren dan in de ijskast.

Bericht bewaren
Beoordeel

Bronnen

NedLab lucht en gassen, MAP-verpakking (link)

Gewichtsconsulent Michel Swaab

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant om te weten

Medisch Medisch

Wat kan een reden voor overmatig boeren zijn?

Iedereen laat wel eens een boer. Maar wanneer je overmatig moet boeren, kan dat vervelend zijn. Lees hieronder wat reden...

Gezond leven Gezond leven

Kun je gesneden groenten over de datum nog eten?

Voorgesneden groenten in plastic zakken zijn na de "te gebruiken tot" datum niet meer veilig om te eten volgens het Voed...

Voeding Voeding

Hebben voorgesneden groenten dezelfde vitamines als ongesneden groenten?

Het snijden of koken van groenten verandert de chemische samenstelling en voedingswaarden. Het is zelfs zo dat voedingss...

Medisch Medisch

Van welke voeding ga ik veel boeren?

Boeren zijn lucht die ontsnapt uit de maag. Als er te veel lucht in de maag zit, geven de hersenen een seintje. Hierdoor...

Medisch Medisch

Hoe ontstaat een boer?

Een boer is het ontluchten van de maag. Zonder dat we het door hebben slikken we gedurende de dag aardig wat lucht in. D...

Toon meer (589)
Volg ons