Verse kruiden zijn het lekkerst als je ze vers kunt opeten. Maar soms koop je meer dan je voor een bepaald recept nodig hebt. Er zijn een aantal manieren waarop je verse kruiden lang goed kan houden. Omdat kruiden van elkaar verschillen, moeten ze op verschillende manieren bewaard worden.
Kruiden in potjes
Verse kruiden in potjes die je als plantjes koopt in de supermarkt zijn opgekweekt onder de meest ideale omstandigheden. Ze zijn primair bedoeld voor consumptie. Het lukt meestal niet om ze heel lang goed te houden, zowel binnen niet, als buiten. Het best bewaar je ze op een koele plek met weinig (zon)licht. Tuinkruiden die je in een tuincentrum koopt en bedoeld zijn om buiten te laten groeien zijn veel langer houdbaar.
Groene kruiden met zacht blad
De takjes van de losgesneden kruiden met zacht blad (zoals peterselie en koriander) koop je in de supermarkt vaak in een plastic bakje of zakje. Deze kun je na opening het best eerst afspoelen en inwikkelen in wat keukenpapier. Bewaar de pakketjes in de groentelade en dan blijven ze twee weken goed. Dit geldt voor alle kruiden met zacht blad, behalve basilicum. Deze bewaar je het best koel en droog op kamertemperatuur.