Bietjes, ook wel krootjes geheten, zijn ondergronds groeiende knollen die zowel gekookt als rauw zeer lekker kunnen zijn.
Bietjes zijn bekend om een aantal medicinale toepassingen. Sinds de Middeleeuwen worden bietjes voorgeschreven bij ziektes die te maken hebben met het bloed, ingewanden en spijsvertering. De American Heart Association heeft een onderzoek gepubliceerd waaruit bleek dat rode bietjes goed helpen tegen hypertensie of te hoge bloeddruk.
Rode bieten bevatten bijna alle mineralen en vitamines die je nodig hebt en ze bevatten maar weinig calorieën. Hierdoor bieden rode bieten je een flink aantal gezondheidsvoordelen zoals een gezond gewicht, ze helpen bloeddruk te verlagen en zouden zelfs het risico op kanker verlagen.
Bieten zijn voornamelijk een goede bron van foliumzuur (vitamine B11). Per 100 gram bevatten bieten maar liefst 27% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) aan foliumzuur. Daarnaast bevat het vitamine C, vitamine B2, vitamine B5 en vitamine B6.
Daarnaast bevatten bieten ook een aantal gezonde mineralen zoals mangaan, ijzer, koper, kalium en magnesium. Tot slot bevat een portie bietjes 3,4 gram vezels, waardoor rode bieten een gezonde en goede vezelbron zijn. Dit kan de spijsvertering bevorderen. Ook zou je spijsverteringsproblemen zoals constipatie, darmaandoeningen en diverticulitis voorkomen.