Mager, onbewerkt vlees is de beste keuze wanneer je wilt afvallen. Onbewerkt betekent dat het vlees een natuurlijk product is zonder toevoegingen. Een rookworst of hamburger zijn voorbeelden van bewerkt vlees.
Vet vlees
Het is goed om op het vetgehalte van vlees te letten wanneer je wat kilo's kwijt wilt. Sommige vleessoorten zijn namelijk erg vet en energierijk. Zo bevat een speklapje van 100 gram 320 kcal en 28 gram vet. Het vet in vlees bestaat voornamelijk uit ongezonde vetzuren, in tegenstelling tot de gezonde vetten in olie en vis.
Onderstaande voorbeelden zijn magere vleessoorten die passen in een gezond eetpatroon:
Gevogelte
Gevogelte staat bekend voor het magere vlees. Per stukje van 100 gram bevat het de volgende energetische waarde en vetten:
- Kipfilet: 109 kcal, 2 gram vet
- Kalkoenfilet: 110 kcal, 1 gram vet
- Kipdrumstick: 138 kcal, 7 gram vet
Rund
Ook vlees van koeien/ runderen kan redelijk vetarm zijn. Wederom per 100 gram:
- Biefstuk: 108 kcal, 2 gram vet
- Ribkarbonade: 127 kcal, 4 gram vet
- Rosbief: 122 kcal, 3 gram vet
- Sukadelap: 134 kcal, 6 gram vet
- Runderlap: 147 kcal, 7 gram vet
Varkensvlees
Varkensvlees hoeft niet altijd vet te zijn, sommige delen van het varken zijn juist heel mager. Een portie van 100 gram levert de volgende waarden:
- Filetlapje: 127 kcal, 4 gram vet
- Varkenshaas: 105 kcal, 2 gram vet
- Fricandeau: 119 kcal, 3 gram vet
- Hamlap: 108 kcal, 2 gram vet
Afwisseling
Het is gezond om veel te variëren in je eetpatroon. Eet niet elke dag vlees, maar wissel sommige dagen af met vis, peulvruchten, eieren, noten of tofu. Zo krijg je de meeste voedingsstoffen binnen.