Er zijn gezondere en minder gezondere vleessoorten. Dit heeft met een aantal stoffen in de verschillende soorten vlees te maken. Kies bij voorkeur mager vlees. Hoe magerder het vlees, des te minder verzadigd vet en des te meer eiwit het bevat. Verzadigd vet verhoogt het risico op hart- en vaatziekten. Eiwit is juist gunstig voor onze spiermassa.
Kies daarnaast voor onbewerkt vlees. Bewerkt vlees bevat veel zout om het langer houdbaar te maken, maar teveel zout verhoogt ook de bloeddruk.
Verder staat rood vlees (zoals in rund, varken en lam) bekend om nadelige gezondheidseffecten. Denk aan een verhoogd risico op kanker, diabetes type 2 of een beroerte. Rood vlees bevat echter ook ijzer, een mineraal dat we nodig hebben. Wissel rood vlees daarom af met wit vlees, zoals in kip en andere gevogelte.
Voorbeelden van gezonde keuzes zijn kipfilet, kalkoenfilet, biefstuk, mager gehakt, mager lamsvlees, magere runderlapjes/ varkenslapjes, karbonade en varkenshaas.