Een tosti bestaat vaak uit één of twee boterhammen met kaas (en soms ham) die gegrild worden. Dit heeft als gevolg dat de kaas zacht wordt en het brood knapperig. Een tosti bevat evenveel calorieën als een boterham met kaas wanneer er geen extra boter of saus wordt gebruikt. Echter, wat gebeurt er met de voedingswaarden van het brood? Verandert hier iets aan door het toasten van het brood?
Voedingswaarden boterham
Bij vers geperste sap gaan vitamines verloren door het persen, waardoor het geen juiste vervanging is voor een stuk fruit. Verder gaan bij het lang koken van groenten ook vitaminen verloren.
In het geval van een boterham die geroosterd wordt voor een tosti, wordt er vocht aan het brood onttrokken. Dit leidt tot lichter gewicht van het brood, echter de calorische waarde van het brood blijft onveranderd. Wat betreft de overige voedingswaarden in brood is in de wetenschappelijke literatuur nog niet veel te vinden.
Eén onderzoek laat zien dat het verwarmen van brood (21 minuten bij 200 graden Celsius) leidt tot een verhoging van het gehalte aan B-vitaminen en vet oplosbare vitamines. Mogelijk komen deze vitaminen vrij door het verhittingsproces, echter meer onderzoek naar deze veranderingen in brood is benodigd.
Pas op met roosteren
Wanneer brood te lang geroosterd wordt, kan het zwart worden. Het brood is dan verbrand. Ten eerste is de smaak niet lekker, maar het is ook ongezond. Het zwarte, verkoolde brood bevat kankerverwekkende stoffen (PAK's) die schadelijk zijn voor de gezondheid. Om dit te voorkomen, is het advies om brood niet boven een open vuur te roosteren en niet te lang te roosteren.