Veranderen de voedingswaarden van brood in een tosti?

Veranderen de voedingswaarden van brood in een tosti?

Een tosti bestaat vaak uit één of twee boterhammen met kaas (en soms ham) die gegrild worden. Dit heeft als gevolg dat de kaas zacht wordt en het brood knapperig. Een tosti bevat evenveel calorieën als een boterham met kaas wanneer er geen extra boter of saus wordt gebruikt. Echter, wat gebeurt er met de voedingswaarden van het brood? Verandert hier iets aan door het toasten van het brood?

Voedingswaarden boterham

Bij vers geperste sap gaan vitamines verloren door het persen, waardoor het geen juiste vervanging is voor een stuk fruit. Verder gaan bij het lang koken van groenten ook vitaminen verloren.

In het geval van een boterham die geroosterd wordt voor een tosti, wordt er vocht aan het brood onttrokken. Dit leidt tot lichter gewicht van het brood, echter de calorische waarde van het brood blijft onveranderd. Wat betreft de overige voedingswaarden in brood is in de wetenschappelijke literatuur nog niet veel te vinden.

Eén onderzoek laat zien dat het verwarmen van brood (21 minuten bij 200 graden Celsius) leidt tot een verhoging van het gehalte aan B-vitaminen en vet oplosbare vitamines. Mogelijk komen deze vitaminen vrij door het verhittingsproces, echter meer onderzoek naar deze veranderingen in brood is benodigd. 

Pas op met roosteren

Wanneer brood te lang geroosterd wordt, kan het zwart worden. Het brood is dan verbrand. Ten eerste is de smaak niet lekker, maar het is ook ongezond. Het zwarte, verkoolde brood bevat kankerverwekkende stoffen (PAK's) die schadelijk zijn voor de gezondheid. Om dit te voorkomen, is het advies om brood niet boven een open vuur te roosteren en niet te lang te roosteren.

Een tosti of een boterham met kaas verschillen dus niet veel met elkaar betreft het aantal calorieën. Mogelijk heeft het verwarmen van brood invloed op het gehalte van vitamines in brood, echter meer onderzoek is benodigd. Verder is het van belang om brood niet te lang te roosteren omdat te donker geroosterd brood schadelijk is voor de gezondheid.

Bericht bewaren
Beoordeel

Bronnen

Rey-Salgueiro, L., García-Falcón, M. S., Martínez-Carballo, E., & Simal-Gándara, J. (2008). Effects of toasting procedures on the levels of polycyclic aromatic hydrocarbons in toasted bread. Food Chemistry, 108(2), 607-615.

Brood.net. (2020). Bevat geroosterd brood minder calorieën dan ongeroosterd brood? Verkregen van (link)

Nurit, E., Lyan, B., Pujos-Guillot, E., Branlard, G., & Piquet, A. (2016). Change in B and E vitamin and lutein, β-sitosterol contents in industrial milling fractions and during toasted bread production. Journal of Cereal Science, 69, 290-296.

lees verder
Anniek Ebbers

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant om te weten

Voeding Voeding

Is een tosti ongezonder dan twee boterhammen met ham en kaas?

Nee, een tosti is niet ongezonder dan een boterham met ham en kaas. Een dubbele witte boterham met een plakje ham en een...

Voeding Voeding

Hoeveel calorieën zitten er in een tosti ham kaas?

De tosti is een veel gegeten snack of onderdeel van de lunch. Tosti's bestaan uit twee sneetjes brood met daartussen min...

Voeding Voeding

Is een tosti kaas vetter dan een boterham met kaas?

Of een tosti kaas meer vet bevat dan een boterham met kaas, hangt af van de vraag welke kaas gebruikt is voor beide maal...

Voeding Voeding

Is glutenvrij brood gezonder dan gewoon brood?

Gluten zijn terug te vinden als onderdeel van de eiwitten in tarwe, rogge, gerst, spelt en haver. Dankzij gluten krijgt ...

Medisch Medisch

Kan je smaak veranderen?

Ja, je smaak kan zeker veranderen. Denk maar aan baby's. Wanneer baby's oud genoeg zijn om kleine hapjes te gaan eten, m...

Toon meer (200)
Volg ons