Veranderen de voedingswaarden van brood in een tosti?

Veranderen de voedingswaarden van brood in een tosti?

Een tosti bestaat vaak uit één of twee boterhammen met kaas (en soms ham) die gegrild worden. Dit heeft als gevolg dat de kaas zacht wordt en het brood knapperig. Een tosti bevat evenveel calorieën als een boterham met kaas wanneer er geen extra boter of saus wordt gebruikt. Echter, wat gebeurt er met de voedingswaarden van het brood? Verandert hier iets aan door het toasten van het brood?

Voedingswaarden boterham

Bij vers geperste sap gaan vitamines verloren door het persen, waardoor het geen juiste vervanging is voor een stuk fruit. Verder gaan bij het lang koken van groenten ook vitaminen verloren.

In het geval van een boterham die geroosterd wordt voor een tosti, wordt er vocht aan het brood onttrokken. Dit leidt tot lichter gewicht van het brood, echter de calorische waarde van het brood blijft onveranderd. Wat betreft de overige voedingswaarden in brood is in de wetenschappelijke literatuur nog niet veel te vinden.

Eén onderzoek laat zien dat het verwarmen van brood (21 minuten bij 200 graden Celsius) leidt tot een verhoging van het gehalte aan B-vitaminen en vet oplosbare vitamines. Mogelijk komen deze vitaminen vrij door het verhittingsproces, echter meer onderzoek naar deze veranderingen in brood is benodigd. 

Pas op met roosteren

Wanneer brood te lang geroosterd wordt, kan het zwart worden. Het brood is dan verbrand. Ten eerste is de smaak niet lekker, maar het is ook ongezond. Het zwarte, verkoolde brood bevat kankerverwekkende stoffen (PAK's) die schadelijk zijn voor de gezondheid. Om dit te voorkomen, is het advies om brood niet boven een open vuur te roosteren en niet te lang te roosteren.

Een tosti of een boterham met kaas verschillen dus niet veel met elkaar betreft het aantal calorieën. Mogelijk heeft het verwarmen van brood invloed op het gehalte van vitamines in brood, echter meer onderzoek is benodigd. Verder is het van belang om brood niet te lang te roosteren omdat te donker geroosterd brood schadelijk is voor de gezondheid.

Anniek Ebbers

Geschreven door Anniek Ebbers, Diëtist en PsycholoogBSc Gezondheidspsychologie, BSc Voeding en diëtiek

Beoordeel dit antwoord

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Koolhydraatarm brood van amandelmeel

Koolhydraatarm brood, de voor- en nadelen op een rij

Koolhydraatarm brood is precies wat je ervan zou verwachten: brood dat een beperkte hoeveelheid koolhydraten bevat. Maa...

Is brood gezond of ongezond?

Is brood gezond of ongezond?

Is brood gezond of ongezond? Velen van ons zullen ermee zijn opgevoed: brood. Een bolletje met hagelslag bij het ontbijt...

rood vlees

Rood vlees: is het schadelijk voor je gezondheid?

Een malse, sappige hamburger met een flinke laag saus en een plakje gesmolten kaas. Geserveerd op een knapperig broodje ...

Parmezaanse kaas: de voordelen op een rij

Parmezaanse kaas: de voordelen op een rij

Parmezaanse kaas: het is de perfecte smaakmaker voor Italiaanse gerechten, maar wist je dat het ook gezondheidsvoordelen...

Cayennepeper: Rijk aan Smaak en Vitamines

Cayennepeper: Rijk aan Smaak en Vitamines

Cayennepepers eisen echt de aandacht op in een gerecht. Ze zijn kleurrijk en hebben een dijk van een smaak. Maar wat je ...

Cheddar kaas

Cheddar kaas: Voordelen, Nadelen en Intoleranties

De Fransen, Italianen en Nederlanders hebben de naam goede kaasmakers te zijn. Maar de Engelsen? Oh yes! Proef de origin...

Courgette: veelzijdige Groente vol Vitaminen

Courgette: veelzijdige Groente vol Vitaminen

Courgette is een soort zomerpompoen die je op allerlei manieren in gerechten kunt verwerken. Je kunt courgettes koken, m...

Lees wat je gemist hebt

9996 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'