Kiemen zijn jonge, net ontkiemde plantjes die uit zaden van groenten en peulvruchten komen. Het bijzondere van deze plantjes is dat ze niet uit de grond groeien. Kiemgroenten kiemen door middel van het weken in water totdat er plantjes uitgroeien. Bekende kiemgroenten zijn alfalfa en taugé.
Een zaadje is een bom van energie en voedingswaarden, verpakt om te wachten tot de kiem klaar is om te groeien. De kleine kiemen bevatten daardoor tal van gezonde micronutriënten (vitaminen, mineralen en aminozuren), macronutriënten (15-30% meer eiwitten dan alleen het zaadje), veel vezels en weinig calorieën. Het kiemproces zorgt voor het ontstaan van chemische reacties, waardoor er een toename is van vitamine B2, B3, C, K en bètacaroteen, calcium en ijzer.
Eén kiemgroente springt er qua gezondheidsvoordelen uit; broccolikiemen. Deze heeft waarschijnlijk een heel groot effect in het behandelen en voorkomen van obesitas, leververvetting en neurodegeneratie.