In koffie zitten verschillende stoffen die schadelijk kunnen zijn. Zo zit in elke koffie cafeïne en bij een grote hoeveelheid (meer dan vijf koppen per dag) heeft dit nadelige gevolgen, zoals rusteloosheid, hoofdpijn en slaapproblemen. Naast cafeïne zijn er ook twee andere stoffen die schadelijk kunnen zijn en de mate ervan verschilt per koffiesoort.
Cafestol
Bij koffie is de manier van zetten erg belangrijk. Zo bevat niet-gefilterde koffie het stofje cafestol en dit verhoogt het LDL-cholesterol. Dit is een vetsoort dat aan de binnenkant van de bloedvaten blijft plakken en het risico op hart- en vaatziekten verhoogt. Dus hoe beter de koffie is gefilterd, hoe minder cafestol er in de koffie zit.
De minste cafestol zit dan ook in koffie uit een filter koffiezetapparaat of koffiepads, maar oploskoffie en koffie uit een percolator bevatten ook relatief weinig cafestol. Espressokoffie bevat meer cafestol en het advies is om hiervan niet meer dan drie koppen per dag te drinken. Kookkoffie en koffie die gezet is met een cafetière bevat het meeste cafestol en het advies is om deze soorten koffie niet of zo min mogelijk te drinken.
Acrylamide
Naast cafestol zit er ook een kleine hoeveelheid acrylamide in koffie. Een hoge inname van deze stof kan mogelijk schadelijk zijn. De hoeveelheid acrylamide hangt af van de manier waarop koffiebonen zijn gebrand, de soort koffie, de methode waarop het gezet is en de hoeveelheid water die gebruikt wordt bij het zetten van de koffie.
Zo bevatten robustabonen meer acrylamide dan arabicabonen. Ook bevatten oploskoffie-poeder en surrogaatkoffie meer van de stof dan gemalen koffiebonen. Er worden echter wel maatregelen genomen om de hoeveelheid acrylamide te beperken in koffie, waardoor het niet schadelijk is wanneer een gemiddelde hoeveelheid koffie wordt gedronken (drie tot vijf koppen per dag).
Conclusie
Naast cafeïne in koffie, kunnen de stoffen cafestol en acrylamide schadelijk zijn voor de gezondheid. Met name niet goed gefilterde koffie bevat veel cafestol en wordt afgeraden om te gebruiken. De hoeveelheid acrylamide is beperkt in koffie en leidt niet tot gezondheidsproblemen als een normale hoeveelheid koffie wordt gedronken per dag.