Zijn groenten en fruit minder voedzaam dan vroeger?

Zijn groenten en fruit minder voedzaam dan vroeger?

Er is onvoldoende wetenschappelijk onderzoek gedaan naar het verschil in vitaminen en mineralen in fruit en groenten tussen vroeger en nu. Er is dus geen duidelijke conclusie te trekken dat ons fruit en groenten tegenwoordig minder of meer voedzaam is dan vroeger.

Sommige onderzoeksresultaten tonen een verandering aan in voedingsstoffen. Mogelijke verklaringen die hier voor worden gegeven zijn veranderingen in het klimaat, het gebruik van andere plantenrassen, het importeren van producten en een verandering in de bodemkwaliteit. Echter zijn de meetmethoden die we gebruiken voor het analyseren van voedingsstoffen tegenwoordig ook anders dan vroeger, waardoor het lastig is om een goede vergelijking te maken.

Daarnaast is het wel bekend dat je voldoende vitamines en mineralen binnenkrijgt als je onder andere elke dag 2 stuks fruit en 250 gram groenten eet. De meeste mensen in Nederland voldoen hier niet aan.

Bericht bewaren
Beoordeel
Diëtist Melissa Verlaan beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant om te weten

Diëten Diëten

Aten we "vroeger" beter?

Als we teruggaan naar de tijd van de jagers en verzamelaars aten we als mens alleen wat we konden vinden. Denk aan wild,...

Voeding Voeding

Wat wordt er bedoeld met een voedzaam product?

Voedzame producten Voedingsmiddelen van hogere kwaliteit worden bestempeld als voedzaam. Ze hebben een positieve invloe...

Voeding Voeding

Wat zijn goedkope en toch voedzame en gezonde producten?

Als je goed zoekt zijn er tal van goedkope producten te koop die tevens erg voedzaam zijn. Er zijn verschillende categor...

Diëten Diëten

Eet de mens nu meer voedsel dan vroeger?

De mens eet tegenwoordig meer voedsel dan vroeger. Dit wordt regelmatig gemeten door gekocht en verspreid voedsel. Hier ...

Voeding Voeding

Welke groenten kun je beter gegaard eten dan rauw?

Groenten die je beter niet rauw kan eten zijn bonen, peulvruchten, paddenstoelen, champignons, aubergines en aardappelen...

Toon meer (1599)
Volg ons