Gezondeten.nl te veel suiker en zout in ons eten

Nog steeds te veel zout en suiker in bewerkte voeding

Nederlanders krijgen nog steeds te veel suiker en zout uit bewerkte producten binnen, ondanks afspraken met de voedingsindustrie. Dat concludeert het RIVM naar aanleiding van een nieuw onderzoek.

Afspraken met de fabrikanten

In 2014 maakte het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) afspraken met de voedingsindustrie om de hoeveelheden suiker, zout en verzadigd vet in producten te verminderen. Dit zou het voor consumenten makkelijker maken om gezonder te eten. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) onderzocht de laatste jaren wat het effect van die afspraken was. Ze concluderen dat de fabrikanten kleine stappen hebben gezet, maar dat er nog veel meer nodig is om de inname te verminderen.

Zout en suiker

Momenteel zijn er alleen verbeteringen te zien in de hoeveelheden zout en suiker. Gemiddeld krijgt een volwassene nu dagelijks een snufje (0,5 gram) zout en 2 suikerklontjes (7,5 gram suiker) minder binnen. De veranderingen in zout zijn vooral te zien bij brood, vlees, kaas en soep. De hoeveelheid suiker is vooral verminderd in frisdranken en in mindere mate in melkproducten. Voor verzadigd vet kon het RIVM geen berekeningen maken, omdat daar te weinig afspraken voor zijn gemaakt. De verwachting is dat deze afspraken nauwelijks effect gehad hebben.

Stappen naar gezond eetpatroon

Gemiddeld krijgt een volwassen Nederlander dagelijks ruim 8 gram zout en 114 gram suiker binnen. Bij zout is de norm maximaal 6 gram per dag. Voor suiker is er geen grens vastgesteld. Het kiezen voor producten met minder zout, suiker en verzadigd vet is een belangrijke stap naar een gezonder voedingspatroon. Er worden nu scherpere en betere afspraken gemaakt die onderdeel worden van het Nationaal Preventieakkoord.

Gezondheidswetenschapper Marjolein Steur

Geschreven door Marjolein Streur, GezondheidswetenschapperHBO niveau Leefstijlcoach, MSc Health sciences, BSc Gezondheidspsychologie

Beoordeel dit nieuws

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Alles over Koolhydraten

Alles wat jij moet weten over koolhydraten

Koolhydraten hebben vaak een slechte naam en worden al snel gelinkt aan gewichtstoename. Maar niet alle koolhydraten zij...

Blauwe Zones (Blue Zones): langer en gezonder leven

Blauwe Zones (Blue Zones): langer en gezonder leven

De Blauwe Zones (Blue Zones) zijn een aantal gebieder in de wereld waar mensen gemiddeld het oudste worden. En ze blijve...

Glycemische Index (GI) helpt bij afvallen en gezonder leven

Glycemische Index (GI) helpt bij afvallen en gezonder leven

Ben jij al bekend met de term 'Glycemische Index'? Het is een term die in de voedingsleer veel gebruikt wordt om de mate...

Top 11 grootste leugens van de voedingsindustrie

Top 11 grootste leugens van de voedingsindustrie

Is vet eten ongezond? Zijn eieren ongezond? Moet je elke dag brood eten? Op deze vragen (en meer) geven wij antwoord in ...

Verschillende soorten zout

Alles over de gezondheid van de verschillende soorten zout

Zout: wie gebruikt het niet in meer of mindere mate? Zonder zout zijn veel maaltijden toch wat smakeloos. Alhoewel tevee...

Transvetten - het meest ongezonde vet

Transvetten - het meest ongezonde vet

Transvetten zitten verstopt in veel verschillende voedingsmiddelen. Zelfs in voeding die door de voedselindustrie als 'g...

Kan je plaatselijk vet verbranden op bv buik, benen of billen?

Kan je plaatselijk vet verbranden op bv buik, benen of billen?

Kan je plaatselijk vet verbranden? Bestaan er oefeningen die alleen dat onderste buikvet, die hardnekkige zwembandjes of...

Lees wat je gemist hebt

14257 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'