Gezondeten.nl te veel suiker en zout in ons eten

Nog steeds te veel zout en suiker in bewerkte voeding

Nederlanders krijgen nog steeds te veel suiker en zout uit bewerkte producten binnen, ondanks afspraken met de voedingsindustrie. Dat concludeert het RIVM naar aanleiding van een nieuw onderzoek.

Afspraken met de fabrikanten

In 2014 maakte het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) afspraken met de voedingsindustrie om de hoeveelheden suiker, zout en verzadigd vet in producten te verminderen. Dit zou het voor consumenten makkelijker maken om gezonder te eten. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) onderzocht de laatste jaren wat het effect van die afspraken was. Ze concluderen dat de fabrikanten kleine stappen hebben gezet, maar dat er nog veel meer nodig is om de inname te verminderen.

Zout en suiker

Momenteel zijn er alleen verbeteringen te zien in de hoeveelheden zout en suiker. Gemiddeld krijgt een volwassene nu dagelijks een snufje (0,5 gram) zout en 2 suikerklontjes (7,5 gram suiker) minder binnen. De veranderingen in zout zijn vooral te zien bij brood, vlees, kaas en soep. De hoeveelheid suiker is vooral verminderd in frisdranken en in mindere mate in melkproducten. Voor verzadigd vet kon het RIVM geen berekeningen maken, omdat daar te weinig afspraken voor zijn gemaakt. De verwachting is dat deze afspraken nauwelijks effect gehad hebben.

Stappen naar gezond eetpatroon

Gemiddeld krijgt een volwassen Nederlander dagelijks ruim 8 gram zout en 114 gram suiker binnen. Bij zout is de norm maximaal 6 gram per dag. Voor suiker is er geen grens vastgesteld. Het kiezen voor producten met minder zout, suiker en verzadigd vet is een belangrijke stap naar een gezonder voedingspatroon. Er worden nu scherpere en betere afspraken gemaakt die onderdeel worden van het Nationaal Preventieakkoord.

Bericht bewaren
Beoordeel

Bronnen

RIVM (link)

Gezondheidswetenschapper Marjolein Steur

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant om te weten

Gezondeten.nl Hersenfuncties beter behouden door gezond eten

Hersenfuncties beter behouden door gezond eten

Wie gezond eet, kan zijn brein jonger houden en achteruitgang vertragen. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVMGezonde vo...

Gezondeten.nl | Veganistisch niet geschikt voor kinderen tot 3 jaar en zwangeren

Veganistisch? Niet geschikt voor kinderen tot 3 jaar en zwangeren

De Hoge Gezondheidsraad in België raadt een veganistische voeding af voor kinderen tot 3 jaar en voor zwangere vrouwen e...

Gezondeten.nl Oproep aan nieuwe kabinet: maak ons eten weer gezond!

Oproep aan nieuwe kabinet: maak ons eten weer gezond!

Medische experts, voedingswetenschappers en bezorgde consumenten roepen het nog te vormen nieuwe kabinet alvast dringend...

Wat is een gezonde voeding bij diabetes type 2?

Wat is een gezonde voeding bij diabetes type 2?

De Richtlijnen goede voeding van de Gezondheidsraad zijn niet alleen geschikt voor gezonde mensen. Ook voor mensen met d...

Duurzame voeding steeds populairder

Duurzame voeding wordt steeds populairder

Nederlanders kopen steeds meer duurzame voeding. In totaal gaven we vorig jaar 21 procent meer uit aan duurzame producte...

Toon meer (-8)
Volg ons