Steeds meer Nederlanders eten wekelijks vleesvervangers

In Nederland wordt steeds minder vlees gegeten, terwijl het gebruik van vleesvervangers toeneemt. Dit blijkt uit onderzoek, dat gedurende de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel werd uitgevoerd. 

nederlanders minder vlees

Daling vleesconsumptie 

De vleesconsumptie in Nederland blijft dalen. Zo geeft één op de drie Nederlanders (35 procent) aan nu minder vlees te eten dan 12 maanden geleden. De bekendheid van vleesvervangers blijft onveranderd ontzettend hoog: 94 procent van de respondenten is bekend met de term.

Ook is in het aantal Nederlanders dat dagelijks vlees of vis eet de afgelopen jaren een dalende trend ingezet. Zo eet op dit moment 44 procent dagelijks vlees of vis terwijl dit in 2019 nog 55 procent was.

Gebruik vleesvervangers 

Het implementeren van vleesvervangers in het voedingspatroon wordt steeds gebruikelijker. Zo eet 36 procent van de respondenten gemiddeld 1 of meerdere keren per week vleesvervangers. Onder flexitariërs is het percentage dat wekelijks of vaker vleesvervangers eet 56 procent.

Van de mensen die wel eens vleesvervangers eten, vindt 46 procent ze innovatief en vernieuwend, 40 procent vindt vleesvervangers goed voor het milieu en 32 procent vindt het lekker. Met name jongeren van 18 tot en met 34 jaar vinden vleesvervangers lekker. Van hen geeft 43 procent aan het lekker te vinden tegenover 24 procent van de 55-plussers.

Tip

Vleesvervangers zijn niet per definitie gezond of ongezond. Het is ook van belang om naar je gehele voedingspatroon te kijken, zodat je kunt zien of je alle voedingsstoffen binnenkrijgt die je nodig hebt.

week zonder vlees

Deelname Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel

Meer dan de helft van de respondenten (55 procent) is bekend met de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel. Onder jongeren is de bekendheid het hoogst, 66 procent van hen is er bekend mee tegenover 44 procent van de 55-plussers.

Volgens het onderzoek geeft 9 procent aan deel te nemen aan de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel. 

Tijdens deze week consumeert 97 procent van hen geen vlees en 30 procent ook geen zuivel. Naar verwachting zal de deelname aan de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel in 2023 dubbel zo hoog zijn als in 2022. Van de respondenten geeft 1 op de 5 (20 procent) aan (zeer) waarschijnlijk volgend jaar te gaan deelnemen. 

Wist je dat...

...vleesvervangers steeds vaker vleesopvolgers worden genoemd. 

Onafhankelijk onderzoek 

Sinds 2019 wordt via Markteffect Vleesvervangers Monitor de snelgroeiende markt van vleesvervangers in kaart gebracht. De monitor geeft inzicht in onder andere de trends & ontwikkelingen, imago en bekendheid van vleesvervangers.

Het onderzoek werd uitgevoerd tijdens de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel (7 t/m 13 maart) via een representatieve steekproef onder 1.008 Nederlandse respondenten. 

Diëtist Sophie Luderer

Geschreven door Sophie Luderer, BSc Voeding en diëtiek, Diëtist en tekstschrijver

Bericht bewaren
Beoordeel

Mogelijk ook interessant

Nederlanders aten in 2020 minder vlees

Nederlanders aten in 2020 minder vlees

In 2020 hebben Nederlanders minder vlees gegeten dan de jaren ervoor. Er is nog niet eerder zo’n grote daling gewe...

Europeanen eten steeds minder vlees, Nederland aan kop

Europeanen eten steeds minder vlees, Nederland aan kop

In heel Europa gaan mensen steeds minder dierlijke producten als vlees en zuivel gebruiken. Nederland is daarbij koplope...

Minder vlees eten, vleeseter, flexitariër, vegetariër of veganist

Nederlanders eten steeds minder vlees

De laatste jaren eten veel Nederlanders steeds minder vlees. Dit is vooral omdat ze het beter vinden voor het milieu, he...

Nederlanders bewegen voldoende, thuis sporten

Meer Nederlanders bewegen voldoende

Goed nieuws: iets meer dan de helft van de Nederlanders – 53 procent – bewoog in 2020 voldoende. In 2019 ging het nog om...

Ruim 10 jaar langer leven door gezonde voeding

Ruim 10 jaar langer leven door gezonde voeding

Een gezond voedingspatroon verlengt de levensverwachting. De winst varieert van gemiddeld 12 jaar voor jonge volwassenen...

Toon meer (186)