Steeds meer Nederlanders eten wekelijks vleesvervangers

In Nederland wordt steeds minder vlees gegeten, terwijl het gebruik van vleesvervangers toeneemt. Dit blijkt uit onderzoek, dat gedurende de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel werd uitgevoerd. 

nederlanders minder vlees

Daling vleesconsumptie 

De vleesconsumptie in Nederland blijft dalen. Zo geeft één op de drie Nederlanders (35 procent) aan nu minder vlees te eten dan 12 maanden geleden. De bekendheid van vleesvervangers blijft onveranderd ontzettend hoog: 94 procent van de respondenten is bekend met de term.

Ook is in het aantal Nederlanders dat dagelijks vlees of vis eet de afgelopen jaren een dalende trend ingezet. Zo eet op dit moment 44 procent dagelijks vlees of vis terwijl dit in 2019 nog 55 procent was.

Gebruik vleesvervangers 

Het implementeren van vleesvervangers in het voedingspatroon wordt steeds gebruikelijker. Zo eet 36 procent van de respondenten gemiddeld 1 of meerdere keren per week vleesvervangers. Onder flexitariërs is het percentage dat wekelijks of vaker vleesvervangers eet 56 procent.

Van de mensen die wel eens vleesvervangers eten, vindt 46 procent ze innovatief en vernieuwend, 40 procent vindt vleesvervangers goed voor het milieu en 32 procent vindt het lekker. Met name jongeren van 18 tot en met 34 jaar vinden vleesvervangers lekker. Van hen geeft 43 procent aan het lekker te vinden tegenover 24 procent van de 55-plussers.

Tip

Vleesvervangers zijn niet per definitie gezond of ongezond. Het is ook van belang om naar je gehele voedingspatroon te kijken, zodat je kunt zien of je alle voedingsstoffen binnenkrijgt die je nodig hebt.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
week zonder vlees

Deelname Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel

Meer dan de helft van de respondenten (55 procent) is bekend met de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel. Onder jongeren is de bekendheid het hoogst, 66 procent van hen is er bekend mee tegenover 44 procent van de 55-plussers.

Volgens het onderzoek geeft 9 procent aan deel te nemen aan de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel. 

Voedingsschema's op maatNieuw

Ontvang elke week een nieuw voedingsschema op basis van je persoonlijke macro- en caloriebehoefte. Inclusief wekelijkse boodschappenlijst.

Elke week een nieuw voedingsschema op maat!
Fitchef logo Powered by FitChef
Voedingsschema's

Tijdens deze week consumeert 97 procent van hen geen vlees en 30 procent ook geen zuivel. Naar verwachting zal de deelname aan de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel in 2023 dubbel zo hoog zijn als in 2022. Van de respondenten geeft 1 op de 5 (20 procent) aan (zeer) waarschijnlijk volgend jaar te gaan deelnemen. 

Wist je dat...

...vleesvervangers steeds vaker vleesopvolgers worden genoemd. 

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Onafhankelijk onderzoek 

Sinds 2019 wordt via Markteffect Vleesvervangers Monitor de snelgroeiende markt van vleesvervangers in kaart gebracht. De monitor geeft inzicht in onder andere de trends & ontwikkelingen, imago en bekendheid van vleesvervangers.

Het onderzoek werd uitgevoerd tijdens de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel (7 t/m 13 maart) via een representatieve steekproef onder 1.008 Nederlandse respondenten. 

Diëtist Sophie Luderer

Geschreven door Sophie Luderer, Diëtist en tekstschrijverBSc Voeding en diëtiek

Beoordeel dit nieuws

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

9 gezonde vleesvervangers

Dit zijn de 9 meest gezonde vleesvervangers

Als je jaren geleden vegetariër was, was een kaassoufflé ongeveer het enige alternatief voor vlees. In de tussentijd is ...

rood vlees

Rood vlees: is het schadelijk voor je gezondheid?

Een malse, sappige hamburger met een flinke laag saus en een plakje gesmolten kaas. Geserveerd op een knapperig broodje ...

Bulletproof koffie maken: ingrediënten, recept en gezondheidsvoordelen

Bulletproof koffie maken: ingrediënten, recept en gezondheidsvoordelen

Heb je al gehoord van bulletproof koffie? Het is een enorme hype in de Verenigde Staten. Het brouwsel is geliefd bij gr...

Kaneel: gezond of gewoon lekker?

Kaneel: maak écht kennis met deze oude en vertrouwde specerij

Iedereen heeft vast wel goede herinneringen aan kaneel. Zo heb je als kind misschien gesabbeld op heerlijke kaneelsnoepj...

wentelteefjes

Wentelteefjes: erg lekker maar zijn ze ook gezond?

Wentelteefjes, een gezelliger maaltje bestaat er bijna niet. Daarbij zijn de goudbruin gebakken sneetjes ook nog eens he...

brinta

Brinta: voedingswaarden, gezondheidsvoordelen en meer

Is een bordje pap zoals Brinta alleen goed voor kinderen? Nee hoor, ook als volwassene kun je profiteren van de gezondhe...

zalm

Zalm: hoe gezond is deze populaire vis?

Zalm is een veel gegeten vis die wordt geprezen om een hoog eiwitgehalte en de aanwezigheid van omega-3-vetzuren. Versch...

Lees wat je gemist hebt

13317 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'