Brinta: voedingswaarden, gezondheidsvoordelen en meer

Is een bordje pap zoals Brinta alleen goed voor kinderen? Nee hoor, ook als volwassene kun je profiteren van de gezondheidsvoordelen van pap.

Een van de bekendste producten daarvoor is Brinta. Maar wat zit daar nu precies in? En hoe gezond is het? In dit artikel gaan we dieper in op het traditionele ontbijtproduct Brinta Classic, ofwel het volkoren graanontbijt van Brinta.

Behalve de voedingswaarden ontdek je ook de geschiedenis achter het product. Plus, je krijgt leuke tips over wat je nog meer kunt maken met Brinta.

Terry Schouten beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Terry Schouten, Gezondheidswetenschapper & LeefstijlcoachBSc Gezondheidswetenschappen, MSc Zorgmanagement, Post HBO Leefstijl- en vitaliteitscoach

Wist je dat...

...Brinta Classic behalve een beetje zout geen toevoegingen heeft? Bij de Brinta drinkontbijten is dit wel anders: hier is onder andere suiker aan toegevoegd. Deze zijn dus niet zo puur als het volkoren graanontbijt.

brinta soorten

Ontdek de Brinta-reeks

Brinta is de merknaam van verschillende ontbijtproducten.

Voluit heet het BReakfast INstant TArwe.

Het meest bekende product is de zogenaamde Brinta Classic, maar er zijn nog veel meer soorten om uit te kiezen.

Zo kun je pap maken met Brinta Appel & Rozijn, Brinta Oergranen en Brinta Havermout. Verder zijn er drinkontbijten zoals Brinta Wake Up! Banaan en Naturel. 

In dit artikel kijken we naar klassieke Brinta-pap. Een voedingsmiddel gemaakt van volkoren tarwemeel. De volkoren tarwevlokken zijn het belangrijkste ingrediënt. Je hoeft alleen nog maar vloeistof toe te voegen, zoals melk(vervanger), en je pap is klaar.

Wat is het verschil tussen Brinta en havermout?

Als we de klassieke pap met de havermout van het merk vergelijken, zien we het verschil. Vraag je je af: wat is Brinta en wat is verschil dat Brinta en havermout hebben?

Het antwoord is simpel: De Brinta pap ingrediënten zijn tarwe en zout. Brinta havermout bestaat daarentegen uit 100% havervlokken.

Voedingsschema's op maatNieuw

Ontvang elke week een nieuw voedingsschema op basis van je persoonlijke macro- en caloriebehoefte. Inclusief wekelijkse boodschappenlijst.

Elke week een nieuw voedingsschema op maat!
Fitchef logo Powered by FitChef
Voedingsschema's

Wat is gezonder Brinta of brood?

Brinta is net als veel broodsoorten van tarwe gemaakt en beide zijn daardoor op het gebied van gezondheid vergelijkbaar. Een verschil is wel aanwezig bij Brinta havermout. 

Haver is glutenvrij, maar in haverproducten kunnen wel gluten zitten doordat ze doorgaans in dezelfde fabriek worden geproduceerd.

afkomst brinta

Een pap met geschiedenis

Brinta is een puur Nederlands product.

De ontwikkelaar van de pap is Frederik André Möller.

Hij begon in 1944 met het verwerken van Nederlandse tarwe tot het BReakfast INstant TArwe. 

De naam BReakfast INstant TArwe heeft een link met de komst van de Engelstalige geallieerden naar Nederland in de Tweede Oorlog. 

Ook was Möller voor zijn ontbijtproduct geïnspireerd door zijn eerdere reizen naar Amerika waar hij de instant breakfasts van cornflakes had ontdekt.

Brinta was ontwikkeld met het oog op de oorlog. Er was namelijk behoefte aan een voedzaam product dat snel en makkelijk te bereiden was. Doordat de tarwe is voorgekookt, kun je in no-time een bord pap klaar hebben.

Een van de slogans in de begintijd was: ‘Gaar in het pak'.

Er volgde nog meerdere succesvolle slagzinnen, waarbij het gemak en de voedzaamheid werden benadrukt. 'Zo uit het pak in de borden' en 'Niemand de deur uit zonder Brinta' zijn hiervan een paar voorbeelden.

Wist je dat...

...een van de winnaars van de Elfstedentocht prachtige reclame voor het tarweproduct heeft gemaakt? In 1963 won Reinier Paping en zei "een bord Brinta" gegeten te hebben. Deze opmerking gaf het merk direct grote nationale bekendheid.

brinta gezond

Is Brinta gezond?

De klassieke pap bestaat voornamelijk uit volkoren tarwe, die zeer vezelrijk is.

Verder zijn er behalve een beetje zout geen toevoegingen.

De ingrediënten van Brinta zijn beperkt. Hierdoor weet je dat het geen onnodige smaak-, geur- en kleurstoffen bevat.

Daardoor is een bord Brinta-pap een gezonde aanvulling op je dagelijkse voeding.

Hoe gezond je Brinta ontbijt verder is, is afhankelijk van hoe je het eet. Voeg je bijvoorbeeld wel of geen suiker toe? En let je op je vetinname door halfvolle of magere melk te gebruiken of mix je het met volle melk?

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert

De voedingswaarden van Brinta

De Classic variant is een volkoren graanontbijt dat een goede leverancier is van een aantal macronutriënten. Dit zijn de voedingsstoffen die je lichaam energie geven.

Denk hierbij aan eiwitten, vetten en koolhydraten. Tot de laatste soort behoren ook de voedingsvezels. In het kort bevat Brinta 347 calorieën per 100 gram, wat goed is voor 1452 kJ aan energie.

Brinta Classic bevat per 100 gram de volgende voedingswaarden:

  • 347 kcal
  • 14 gram eiwitten
  • 64 gram koolhydraten, waarvan 4,6 gram suiker
  • 1,9 gram vetten, waarvan 0,4 gram verzadigd
  • 10 gram vezels

Vitaminen

Eet je Brinta Classic, dan krijg je ook B-vitaminen binnen. In 100 gram vind je het volgende percentage van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) van de volgende vitaminen:

  • Vitamine B1 (Thiamine): 39% van de ADH
  • Vitamine B11 (Foliumzuur): 31% van de ADH

Mineralen

Brinta Classic bevat ook verschillende mineralen. In 100 gram zit:

  • Fosfor: 42% van de ADH
  • IJzer: 28% van de ADH
  • Zink: 27% van de ADH
  • Magnesium: 20% van de ADH

Daarnaast bevat het volkoren graanontbijt 0,52 gram zout per 100 gram. Dat is weinig. Voor een bordje pap heb je namelijk maar 35 gram van het tarweproduct nodig. 

De gezondheidsvoordelen van Brinta

Hoe goed is Brinta voor je? Doordat Brinta Classic uit volkoren tarwe bestaat, profiteer je met een dit ontbijt van de gezondheidsvoordelen van tarwe. Hier zijn een paar redenen om het te eten:

Voordeel 1: Het kan helpen bij een goede stoelgang

Dankzij het hoge vezelgehalte worden je darmen aangespoord om aan het werk te gaan, waardoor je minder kans op obstipatie hebt.

Maar ook zijn vezels goed als je last hebt van diarree. Dit komt omdat vezels de capaciteit hebben om water op te nemen. Hierdoor wordt je ontlasting vaster.

bypass brinta

Ook wordt het ontbijtproduct aangeraden als je een gastric bypass operatie hebt ondergaan.

Je mag dan namelijk de eerste twee weken alleen gepureerd voedsel eten, zoals sappen, smoothies en soepen.

Het licht verteerbare en voedzame Brinta is dan een goede keuze. Door de fijne structuur krijg je voldoende vezels binnen.

Voordeel 2: Het kan een positief effect hebben op de gezondheid van je hart

Vezels hebben een verlagende werking op het LDL-cholesterol. Dit is het zogenaamde ongezonde cholesterol, dat voor aderverkalking kan zorgen.

Ook kunnen vezels bijdragen aan een lagere bloeddruk. Dit zijn allemaal gunstige ontwikkelingen voor de gezondheid van je hart.

brinta gewichtsverlies

Voordeel 3: Het is verzadigend en kan helpen als je wilt afvallen

Wil je 's morgens minder snel naar een tussendoortje grijpen?

Dan is het goed om te weten dat vezels een vol gevoel geven.

Kom je aan van Brinta? Uiteraard krijg je met het eten van Brinta calorieën binnen.

Maar een bordje Brinta-pap kan dus zorgen dat je langer verzadigd blijft. Hierdoor kun je gedurende de dag minder calorieën binnenkrijgen.

Wist je dat...

...Brinta in 1994 een salmonella probleem had en daardoor ongeveer twee maanden uit de schappen van de supermarkten is geweest? 

Bijwerkingen van Brinta

Ben je gevoelig voor gluten? Dan kun je beter geen Brinta eten. Tarwe is namelijk rijk aan gluten. Ook het ontbijtproduct Brinta Havermout is dan geen aanrader, omdat hier ook sporen van gluten in kunnen zitten.

Verder kun je het ook beter laten staan als je wilt afvallen door weinig koolhydraten te eten. In de hoeveelheid die je nodig hebt voor pap, zit namelijk al 34 gram koolhydraten.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!
brinta fruit

Pas op met suiker en stroop

Het nadeel van Brinta-pap is dat je de pure smaak ervan met melk wellicht wat saai vindt.

Het gevolg is dat je misschien suiker of stroop wilt toevoegen.

Hierdoor wordt je ontbijt alleen weer minder gezond. 

Daarom kun je beter voor een suikervervanger kiezen of fruit of kaneelpoeder toevoegen in plaats van suiker of stroop.

Tip

Kruid je pap voor een bijzondere smaak. Voeg bijvoorbeeld vanillepoeder toe of speculaaskruiden. Of maak je eigen chocolade-ontbijt en voeg er cacaopoeder aan toe.

Zo makkelijk maak je je Brinta-ontbijt

Het voordeel van Brinta is dat je het op verschillende manieren kunt eten en het extra gezond kunt maken. Zo profiteer je met een bord Brinta-pap ook van de vitaminen en mineralen van melk of melkvervanger, zoals soja- of amandelmelk.

Voeg je nog vruchten toe? Dan heb je echt een goede start van de dag met onder andere granen, eiwitten en vitamine C.

brinta maken

De bereiding van de pap is bovendien makkelijk. Een Brinta recept zoeken is niet nodig.

Doordat de tarwevezels al gaar zijn, hoef je alleen maar warme melk, water of melkvervanger toe te voegen.

Je hoeft de vloeistof en Brinta dus niet eerst te koken. Overigens mag de melk, melkvervanger of het water ook best koud zijn als je dat lekker vindt.

Heb je de vloeistof en Brinta samengevoegd? Roer dan even en je pap is klaar!

Gebruik Brinta niet alleen voor je pap, maar ook voor bijvoorbeeld een vezelrijke shake met fruit en yoghurt. Ook kun je met het volkoren tarwemeel van Brinta pannenkoekenbeslag maken of volkoren koekjes bakken. 

Tip

Zoek op internet naar recepten met Brinta en je ontdekt nog veel meer mogelijkheden: van groentegerechten tot en met taarten.

Conclusie

Brinta is een goede start van je dag. Zeker als je het product verrijkt met fruit, noten en zuivel. Je hebt dan 's morgens al een groot deel van je nodige voedingsstoffen binnen.

Zorg wel dat je je pap niet zoet maakt met suiker of stroop. Dit zorgt alleen voor extra calorieën, maar niet voor een goede aanvoer van vitaminen en mineralen.

Bovendien zijn deze producten niet gezond doordat ze je bloedsuikerspiegel snel kunnen verhogen.

Beoordeel dit artikel

Terry Schouten beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze voedingsexperts hier!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Alles over vezels

7 tips om meer vezels te eten (+ vezelrijk voorbeeldmenu)

Je leert van jongs af aan dat voedingsvezels goed zijn voor je stoelgang. Als je moeilijk naar de wc kan, luidt het advi...

Havermout en haver is gezond

Is havermout een gezonde keuze? (+ lekkere recepten)

Een ontbijtje met havermout is een gezond ontbijt. De graanvlokken bevatten weinig calorieën. Tegelijkertijd geven ze la...

Is speltbrood gezond?

Alles over spelt en tarwe: welke graan is het meest gezond?

Overal zie je producten die gemaakt zijn van speltmeel, zoals brood, pasta, koeken, crackers en beschuit. Dit oergraan w...

Een gezond begin van je dag met muesli als ontbijt

Muesli: Voedingswaarde, Voordelen en Mogelijke Nadelen

Een makkelijk en gezond ontbijtje waarmee je de rest van de ochtend vol zit. Dat is toch de droom van iedereen? Je kunt ...

Gluten: een boosdoener of een onschuldige eiwitcombinatie?

Gluten: Glutenvrij dieet, Intolerantie en Overgevoeligheid

Het imago van gluten is niet onbesmet. Gluten sensitiviteit en coeliakie zijn aandoeningen die veel in de publiciteit st...

noodles voordelen en soorten

Noodles: de Verschillende Soorten en Gezondheidsvoordelen

Noodles worden gemaakt met verschillende ingrediënten, zoals tarwe, boekweit, rijst, mungbonen of (zoete) aardappel. Afh...

suiker

De ongezoete waarheid over suiker

Er is veel te doen over suiker. Het geeft een lekkere smaak, maar wordt ook vaak als boosdoener gezien. Is het terecht d...

Lees wat je gemist hebt

14332 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'