Noodles: de Verschillende Soorten en Gezondheidsvoordelen

Noodles worden gemaakt met verschillende ingrediënten, zoals tarwe, boekweit, rijst, mungbonen of (zoete) aardappel. Afhankelijk van het type noedels, kun je ze frituren, door een kom soep mengen, koken of wokken. Sommige soorten zijn erg gezond. Andere kunnen juist negatieve gezondheidseffecten hebben als je er te veel van eet.

In dit artikel lees je meer over verschillende soorten populaire noodles.

Noodles zijn slierten van ongerezen deeg

Wat zijn noodles?

Noodles, in het Nederlands ook wel noedels genoemd, zijn slierten van ongerezen deeg, die worden gekookt in water. Vaak worden ze aangevuld met bouillon, kruiden, groenten en vlees om tot een smakelijk gerecht te komen.

Er zijn verschillende soorten Japanse en Chinese noodles verkrijgbaar, in zowel verse als gedroogde vorm. Enkele veel gebruikte soorten zijn ramen noodles, soba noodles en glasnoodles.

De oorsprong 

De bekende noodles ter wereld zijn maar liefst 4000 jaar oud. Ze werden gevonden in China, waar de oorsprong van het deegwaar ligt. De Chinezen introduceerden de noodles in Japan. Hieruit ontstond bijvoorbeeld het bekende Japanse noodlegerecht ramen.

Wist je dat...

...ondanks de Aziatische oorsprong van de sliertjes, de naam ‘noodles’ van het Duitse woord ‘Nudel’ komt? 

Zijn ze gezond?

Noedels kunnen heel gezond zijn, mits je de juiste soort kiest. Zo hebben ramen noodles over het algemeen niet zulke goede voedingswaarden, terwijl pure soba noodles juist wel voedzame ingrediënten bevatten.

ramen noodles zijn de bekendste soort

Ramen noodles

Ramen noodles zijn waarschijnlijk een van de meest bekende soorten. Al is ‘ramen’ eigenlijk niet de naam van de noodles zelf, maar van het gerecht waar ze inzitten.

De noodles in ramen zijn gemaakt van tarwebloem, ei, water, zout en kansui. Kansui is gealkaliseerd water. Dit maakt de noedel elastisch, zodat je er gemakkelijk draden van kunt trekken.

Wanneer je ramen eet, geniet je van een Japanse maaltijdsoep die in talloze variaties bestaat. Zo kan er vlees of vis in zitten, veel groenten, soms zeevruchten en natuurlijk de pasta-achtige deegslierten die veel mensen ramen noodles noemen. 

Wanneer het op authentieke wijze is bereid, is ramen licht verteerbaar, voedzaam en gezond. In Japan wordt het gerecht zowel als ontbijt, lunch, diner en snack gegeten. 

Instant noodles

Je kunt ramen vers eten, maar het is ook in de supermarkt verkrijgbaar in de vorm van instant noodles. Deze gedehydrateerde noedels worden meestal geleverd met een zakje kruidenpoeder voor extra smaak.

Instant noodles zijn goedkoop en gemakkelijk te bereiden.

Instant noodles zijn goedkoop en gemakkelijk te bereiden. Je hoeft alleen heet water toe te voegen en in enkele minuten is je maaltijd klaar.

Het probleem is alleen dat deze verpakte noedels veel vet en natrium bevatten en niet erg voedzaam zijn. Het zakje kruiden bevat vaak veel ongezonde toevoegingen, zoals zout en suiker.

Voedingswaarden van instant noodles

Instant noedels bevat per 100 gram de volgende voedingswaarden:

  • 235 kcal
  • 3,4 gram eiwit
  • 28 gram koolhydraten, waarvan 0,9 gram suikers
  • 12 gram vet, waarvan 5,2 gram verzadigd vet
  • 1,46 gram vezels
  • 1,9 gram zout

Daarnaast bevat het de volgende ingrediënten:

Deegwaar 89,2% (noedels): TARWEBLOEM, palmvet, gemodificeerd aardappelzetmeel, zout, raapzaadolie, rijsmiddel (E500, E501), antioxidant (E306, E304)., Kruidenmix 5,5%: aroma (bevat TARWE, SOJA), suiker, zout, smaakversterker (E621, E635), sojasauspoeder (SOJABOON, TARWE, zout, moutextract, gistextract, palmolie), rode paprika, lente-ui, uipoeder, peper, antiklontermiddel E551 (nano), kleurstof E100, peterselie., Oliemix 5,3%: plantaardige olie (rijstvlies, SESAM), knoflookextract, sjalotextract, uienextract, gemberextract.

Er staan ontzettend veel ingewikkelde woorden op het etiket, maar waar het op neer komt is dat er veel verschillende soorten vet in zitten (raapzaadolie, palmvet, palmolie en oliemix). Daarnaast zijn er suiker, zout én een hoop smaakversterkers (kruidenmix, E621, E635 en alles waar -extract en -poeder voor staat) toegevoegd.

Bovendien bevat het product aardig wat kilocalorieën per 100 gram. Zoals je dus kunt zien, bevatten instant noodles weinig goede voedingsstoffen en relatief veel ongezonde. Dit voedingsmiddel doet dus weinig voor je gezondheid. 

Tip

Wil je je instant noodles gezonder maken? Voeg dan extra ingrediënten toe. Kies bijvoorbeeld voor kip en groenten voor meer vitaminen en proteïnen. Als je ook nog (een deel van) het kruidenpoeder vervangt door verse kruiden als knoflook en peper, krijg je minder ongezonde voedingsstoffen binnen.

Soba noodles zijn gemaakt van voornamelijk boekweit

Soba noodles

‘Soba’ is Japans voor boekweit, een voedzaam, graanachtig en glutenvrij zaad. Het zal je niet verrassen dat het hoofdingrediënt van soba noodles dan ook boekweit is.

In tegenstelling tot instant noodles zijn Japanse soba noodles wél goed voor je gezondheid. Als je tenminste kiest voor een soort die gemaakt is met zoveel mogelijk boekweitmeel.

Wist je dat...

...soba noodles een licht nootachtige smaak hebben? Ze zijn erg lekker in soepen en salades.

De meest authentieke soba noodles zijn noedels die uitsluitend met boekweitmeel en water worden bereid. Veel soba noedels worden echter aangevuld met geraffineerd tarwemeel. Soms wordt ook zout toegevoegd.

Sommige zogenaamde sobanoedels bevatten zelfs meer tarwemeel dan boekweit. De toevoeging van tarwemeel (dat wel gluten bevat), maakt de noedels langer houdbaar en goedkoper om te produceren.

Tip

Je herkent een teveel aan tarwemeel aan de ingrediëntenlijst. Het eerste ingrediënt dat genoemd wordt, zit er altijd het meest in. Wanneer tarwemeel als eerste ingrediënt wordt vermeld, betekent dit dus dat tarwemeel het hoofdingrediënt is. Bij gezonde soba noodles staat boekweitmeel als eerste ingrediënt op de lijst, eventueel gevolgd door tarwemeel.

Voedingswaarden van soba noodles

57 gram (één portie) droge soba noedels van 100% boekweit bevat de volgende voedingsstoffen:

  • 192 kcal
  • 42 gram koolhydraten
  • 8 gram eiwitten
  • 3 gram vezels
  • 0 gram vet
  • Mangaan: 37% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH)
  • Thiamine: 18% van de ADH
  • Magnesium: 14% van de ADH
  • Niacine: 9% van de ADH
  • IJzer: 9% van de ADH

Gezondheidsvoordelen van de soba variant 

Goede soba noodles zijn dus grotendeels gemaakt van boekweit. Boekweit bevat een hoog gehalte aan het aminozuur lysine. 

Andere plantaardige eiwitbronnen, zoals tarwe, maïs en noten, zijn relatief arm aan deze stof. Hierdoor is het slim om producten met boekweit aan je dieet toe te voegen wanneer je weinig of geen dierlijke producten eet.

Het is ook aangetoond dat het eten van boekweit goed is voor allerlei andere lichamelijke processen. Het heeft onder andere positieve effecten op je bloedsuikerspiegel, de gezondheid van je hart en het verminderen van ontstekingen. Dit kan deels worden toegeschreven aan de plantaardige bestanddelen van het zaad, zoals de stof rutine, antioxidanten en vezels.

Glutenvrije noodles 

Authentieke sobanoedels van 100% boekweit zijn glutenvrij. Wanneer je coeliakie hebt of op een andere manier gevoelig bent voor gluten, zijn deze noodles dan ook een goede optie. Kijk wel altijd eerst goed op het etiket, omdat er dus vaak tarwemeel aan wordt toegevoegd.

Er zijn meer glutenvrije noedelsoorten, waaronder rijstnoodles, maar die van boekweit zijn het meest voedzaam. 

Glass noodles zijn doorzichtige noedels

Glass noodles

Glass noodles, ook wel glasmie genoemd, zijn dunne, doorzichtige noodles, die vaak worden gebruikt in de Chinese keuken. Ze zijn gemaakt van water en zetmeel. Traditioneel wordt dit zetmeel verkregen uit mungbonen, maar tegenwoordig worden glasnoedels ook vaak gemaakt van het zetmeel uit bijvoorbeeld yam, (zoete) aardappel of cassave.

Glasnoedels hebben van zichzelf weinig smaak, maar nemen makkelijk andere smaken op. Eén kop glasnoedels bevat 491 calorieën, 121 gram koolhydraten en minder dan een gram vet en eiwit.

Wist je dat...

...glasnoodles vaak worden verward met mihoen, vanwege het vergelijkbare uiterlijk? Het grote verschil tussen de twee is dat mihoen is gemaakt van rijstbloem en dus ook andere voedingswaarden heeft. Wel worden mihoen en glasnoodles beide vaak gebruikt als vulling in loempia’s.

Udon noodles zijn taaie japanse noedels

Udon noodles

Udon noodles zijn taaie Japanse noedels gemaakt van tarwemeel, water en zout. Deze ingrediënten geven de noodles een egaal witte kleur. Udon noodles zijn dikker dan soba en ramen noedels. Ze zijn meestal twee tot vier millimeter dik en kunnen zowel plat als rond zijn.

Udon noedels worden vaak geserveerd in een hete bouillon. Maar ook koud met een dipsaus zijn ze erg smakelijk.

De oorsprong van udon noedels

De eerste udonnoedels ontstonden waarschijnlijk in China. Tijdens de Tang-dynastie (in de jaren 618-907) werden ze in Japan geïntroduceerd. De oorspronkelijke udon leek echter meer op een bal dan op een noodle.

In het begin van de veertiende eeuw kregen de slierten de nu gebruikelijke vorm. In sommige delen van Japan wordt udon nog steeds in vierkanten gesneden in plaats van in lange strengen.

Bericht bewaren
Beoordeel

Bronnen

J. Nutr. (2015). The Skeletal Muscle Anabolic Response to Plant- versus Animal-Based Protein Consumption. (link)

Plant Foods Hum Nutr. (2018) Nutritional Value of Commercial Protein-Rich Plant Products. (link)

J Agric Food Chem. (2015) Buckwheat as a Functional Food and Its Effects on Health. (link)

Nutr Res Rev. (2016) Buckwheat phenolic metabolites in health and disease. (link)

Mol Nutr Food Res. (2017) Buckwheat bioactive compounds, their derived phenolic metabolites and their health benefits (link)

Asia Pac J Clin Nutr. (2017) Symptomatic efficacy of buckwheat products in Non-Celiac Gluten Sensitivity (NCGS). (link)

Nutrients. (2018) Buckwheat and CVD Risk Markers: A Systematic Review and Meta-Analysis. (link)

lees verder
Aisha Kaars beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant om te weten

Plantaardige yoghurt

Plantaardige yoghurt: Soorten, Voordelen en Nadelen

De schappen van de supermarkten zijn steeds meer gevuld met verschillende soorten plantaardige yoghurt. Wat veel mensen ...

Top 12 meest gezonde voeding

Top 14 meest gezonde voeding

Je kunt natuurlijk maar een bepaalde hoeveelheid voedsel eten per dag: op een gegeven moment zit je vol. Om je dagelijks...

Mexicaanse kruiden, zelf een gezonde mix maken

Mexicaanse Kruiden, zelf een Gezonde Mix maken

Mexicaanse kruiden, Tex-Mex kruiden, Mexicaanse bonenkruiden, fajita kruiden, picadillo kruiden. Begint het je al te dui...

Linzen: alles wat je moet weten over deze heerlijke peulvrucht

Linzen: alles wat je moet weten over deze heerlijke peulvrucht

Peulvruchten zijn een gezonde bron van eiwitten en ook nog eens erg lekker. Ben je al bekend met linzen? Deze peulvrucht...

Alles over Couscous: van Gezondheidsvoordelen tot Recepten

Alles over Couscous: van Gezondheidsvoorde­l­e­n tot Recepten

Steeds vaker zie je een breed assortiment couscous in de winkelschappen liggen. Deze kleine korreltjes, gemaakt van duru...

Toon meer (344)
Volg ons