Noodles: de Verschillende Soorten en Gezondheidsvoordelen

Noodles worden gemaakt met verschillende ingrediënten, zoals tarwe, boekweit, rijst, mungbonen of (zoete) aardappel. Afhankelijk van het type noedels, kun je ze frituren, door een kom soep mengen, koken of wokken.

Zijn noodles gezond? Sommige soorten zijn erg gezond. Andere kunnen juist negatieve gezondheidseffecten hebben als je er te veel van eet.

In dit artikel lees je meer over verschillende soorten populaire noodles.

Aisha Kaars beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Aisha Kaars, Diëtist i.oBSc Voeding en diëtiek

slierten ongerezen deeg

Wat zijn noodles?

Noodles, in het Nederlands ook wel noedels genoemd, zijn slierten van ongerezen deeg.

Deze kunnen worden gekookt in water.

Vaak worden ze aangevuld met bouillon, kruiden, groenten en vlees om tot een smakelijk gerecht te komen.

Er zijn verschillende soorten Japanse en Chinese noodles verkrijgbaar, in zowel verse als gedroogde vorm. Enkele veel gebruikte soorten zijn ramen noodles, soba noodles en glasnoodles.

De oorsprong van noedels

De bekende noodles ter wereld zijn maar liefst 4000 jaar oud. Ze werden gevonden in China, waar de oorsprong van het deegwaar ligt.

De Chinezen introduceerden het voedsel in Japan. Hieruit ontstond bijvoorbeeld het bekende Japanse gerecht noodle ramen.

Wist je dat...

...ondanks de Aziatische oorsprong van de sliertjes, de naam ‘noodles’ van het Duitse woord ‘Nudel’ komt? 

Voedingsschema's op maatNieuw

Ontvang elke week een nieuw voedingsschema op basis van je persoonlijke macro- en caloriebehoefte. Inclusief wekelijkse boodschappenlijst.

Elke week een nieuw voedingsschema op maat!
Fitchef logo Powered by FitChef
Voedingsschema's

Zijn noodles gezond?

De deegslierten kunnen heel gezond zijn, mits je de juiste soort kiest. Zo hebben ramen noodles over het algemeen niet zulke goede voedingswaarden, terwijl de pure soba soort juist wel voedzame ingrediënten bevat.

Wat zijn de gezondste noodles? Een variant met volkoren meel is altijd de beste optie. Hoe gezond je Aziatische gerecht is, is ook afhankelijk van de andere ingrediënten die je toevoegt. 

Vermijd bijvoorbeeld te veel zout en vet en kies voor veel groenten. Een gekookt ei toevoegen aan je soep is ook een gezonde keuze, voor de nodige eiwitten.

5 Bekende soorten noodles

Ik ging boodschappen doen en onderzocht de 5 bekendste soorten voor je. Ik vertel je meer over ze en waarom ze wel of niet gezond zijn.

ramen noodles

Soort 1: Ramen noodles

Ramen noodles is waarschijnlijk de meest bekende soort.

Wat is het verschil tussen noodles en ramen?

De naam ‘ramen’ is eigenlijk niet de naam van de noodles zelf, maar van het gerecht waar ze inzitten.

De slierten in ramen zijn gemaakt van tarwebloem, ei, water, zout en kansui. Kansui is gealkaliseerd water. Dit maakt de noedel elastisch, zodat je er gemakkelijk draden van kunt trekken.

Wanneer je ramen eet, geniet je van een Japanse maaltijdsoep die in talloze variaties bestaat. Zo kan er vlees of vis in zitten, veel groenten, soms zeevruchten en natuurlijk de pasta-achtige deegslierten die veel mensen ramen noodles noemen. 

Wanneer het op authentieke wijze is bereid, is ramen licht verteerbaar, voedzaam en gezond. In Japan wordt het gerecht zowel als ontbijt, lunch, diner en snack gegeten. 

Tip

Het zijn de aanvullende groenten die je recept gezond maken. Kies bijvoorbeeld voor taugé, paksoi of wortel.

Soort 2: Instant noodles

Je kunt ramen vers eten, maar het is ook in de supermarkt verkrijgbaar in de vorm van instant noodles. Deze gedehydrateerde noedels worden meestal geleverd met een zakje kruidenpoeder voor extra smaak.

Instant noodles makkelijke bereiding

Instant noodles zijn goedkoop en gemakkelijk te bereiden.

Je hoeft alleen de inhoud van de verpakking in een kom te doen en heet water toe te voegen.

In enkele minuten is je maaltijd klaar. Ideaal voor onderweg of op het werk.

Het nadeel is dat deze verpakte soorten veel vet en natrium bevatten en niet erg voedzaam zijn. 

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Tip

Het zakje kruiden bevat vaak veel ongezonde toevoegingen, zoals zout en suiker. Wil je gezondere keuzes maken, laat deze dan weg en voeg zelf kruiden toe.

Voedingswaarden van instant noodles

Instant noedels bevat per 100 gram de volgende voedingswaarden:

  • 235 kcal
  • 3,4 gram eiwit
  • 28 gram koolhydraten, waarvan 0,9 gram suikers
  • 12 gram vet, waarvan 5,2 gram verzadigd vet
  • 1,46 gram vezels
  • 1,9 gram zout

Er zitten vaak veel verschillende soorten vetten in dit product, zoals raapzaadolie, palmvet en palmolie. Ook bevat het veel smaakversterkers zoals zout, suiker en E-nummers.

Bovendien bevat het product aardig wat kilocalorieën per 100 gram. Zoals je dus kunt zien, bevatten instant noodles weinig goede voedingsstoffen en relatief veel ongezonde. Dit voedingsmiddel doet dus weinig voor je gezondheid. 

Wat zijn de beste instant noodles? Wanneer je dit graag eet, kies dan voor een merk dat weinig vet gebruikt, geen ongezonde toevoegingen en voor biologische ingrediënten. 

Wist je dat...

…er ook veel vegan instant noodle varianten bestaan?

Soba noodles boekweit

Soort 3: Soba noodles

‘Soba’ is Japans voor boekweit, een voedzaam, graanachtig en glutenvrij zaad.

Het zal je niet verrassen dat het hoofdingrediënt van deze variant dan ook boekweit is.

In tegenstelling tot instant noodles zijn deze Japanse noodles wel goed voor je gezondheid. 

Wist je dat...

...soba noodles een licht nootachtige smaak hebben? Ze zijn erg lekker in soepen en salades.

De meest authentieke soort is die uitsluitend met boekweitmeel en water is gemaakt. Veel varianten worden echter aangevuld met geraffineerd tarwemeel. Soms wordt ook zout toegevoegd.

Sommige zogenaamde sobanoedels bevatten zelfs meer tarwemeel dan boekweit. De toevoeging van tarwemeel (dat wel gluten bevat), maakt de noedels langer houdbaar en goedkoper om te produceren.

Tip

Wanneer tarwemeel als eerste ingrediënt wordt vermeld, betekent dit dat tarwemeel het hoofdingrediënt is. Bij gezonde soba noodles staat boekweitmeel als eerste ingrediënt op de lijst, eventueel gevolgd door tarwemeel.

Voedingswaarden van soba noodles

57 gram (één portie) droge soba noedels van 100% boekweit bevat de volgende voedingsstoffen:

  • 192 kcal
  • 42 gram koolhydraten
  • 8 gram eiwitten
  • 3 gram vezels
  • 0 gram vet
  • Mangaan: 37% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH)
  • Thiamine: 18% van de ADH
  • Magnesium: 14% van de ADH
  • Niacine: 9% van de ADH
  • IJzer: 9% van de ADH

Gezondheidsvoordelen van de soba variant 

Goede soba noodles zijn dus grotendeels gemaakt van boekweit. Boekweit bevat een hoog gehalte aan het aminozuur lysine. 

Andere plantaardige eiwitbronnen, zoals tarwe, maïs en noten, zijn relatief arm aan deze stof. Hierdoor is het slim om producten met boekweit aan je dieet toe te voegen wanneer je weinig of geen dierlijke producten eet.

soba noodles eten

Het is ook aangetoond dat het eten van boekweit goed is voor allerlei andere lichamelijke processen.

Het heeft onder andere positieve effecten op je bloedsuikerspiegel, de gezondheid van je hart en het verminderen van ontstekingen.

Dit kan deels worden toegeschreven aan de plantaardige bestanddelen van het zaad, zoals de stof rutine, antioxidanten en vezels.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Glutenvrije noodles 

Authentieke sobanoedels van 100% boekweit zijn glutenvrij. Wanneer je coeliakie hebt of op een andere manier gevoelig bent voor gluten, zijn deze noodles dan ook een goede optie.

Kijk wel altijd eerst goed op het etiket, omdat er dus vaak tarwemeel aan wordt toegevoegd.

Er zijn meer glutenvrije noedelsoorten, waaronder rijstnoodles, maar die van boekweit zijn het meest voedzaam. 

Glass noodles doorzichtige noedels

Soort 4: Glass noodles

Glass noodles, ook wel glasmie genoemd, zijn dunne, doorzichtige noodles. Ze worden vaak worden gebruikt in de Chinese keuken.

Traditioneel worden ze gemaakt van het zetmeel uit mungbonen.

Tegenwoordig worden glasnoedels ook vaak gemaakt van het zetmeel uit bijvoorbeeld yam, (zoete) aardappel of cassave.

Glasnoedels hebben van zichzelf weinig smaak, maar nemen makkelijk andere smaken op. Eén kop glasnoedels bevat 491 calorieën, 121 gram koolhydraten en minder dan een gram vet en eiwit.

Wist je dat...

...glassnoodles vaak worden verward met mihoen, vanwege het vergelijkbare uiterlijk? Mihoen is gemaakt van rijstbloem en heeft andere voedingswaarden heeft. Wel worden mihoen en glassnoodles beide vaak gebruikt als vulling in loempia’s.

Udon noodles zijn taaie japanse noedels

Soort 5: Udon noodles

Udon noodles zijn taaie Japanse noedels gemaakt van tarwemeel, water en zout.

Deze ingrediënten geven ze een egaal witte kleur.

De slierten zijn dikker dan soba en ramen varianten. Ze zijn meestal twee tot vier millimeter dik en kunnen zowel plat als rond zijn.

Tip

Udon noedels worden vaak geserveerd in een hete bouillon. Maar ook koud met een dipsaus zijn ze erg smakelijk.

De oorsprong van udon noedels

De eerste udon noedels ontstonden waarschijnlijk in China. Tijdens de Tang-dynastie (in de jaren 618-907) werden ze in Japan geïntroduceerd. De oorspronkelijke udon leek echter meer op een bal dan op een noedelsliert.

In het begin van de veertiende eeuw kregen de slierten de nu gebruikelijke vorm. In sommige delen van Japan wordt het deeg nog steeds in vierkanten gesneden in plaats van in lange strengen.

Conclusie

Er bestaan veel soorten noedels zoals de instant variant, glassnoodles, soba, ramen of udon. Ze worden gemaakt van een meelsoort en water.

Hoe gezond zijn noodles? Noedels kunnen gezond zijn, mits je de juiste soort kiest. Instant noodles kun je echter beter laten staan.  Een gerecht met soba noedels gemaakt van boekweit is een gezonde toevoeging aan je voeding.

Afhankelijk van je recept en afwisseling met ingrediënten zoals groenten en een eiwitbron, kan noodles eten gezond zijn. Zorg er overigens wel voor dat je voldoende vezels binnenkrijgt via andere voeding.

Beoordeel dit artikel

Aisha Kaars beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze voedingsexperts hier!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

De aardpeer, vergeten groenten die je niet mag vergeten

Vergeten groenten, herken jij deze mondkost van vroeger nog?

Het begrip “vergeten groenten” zegt letterlijk wat het is; groenten die we vergeten zijn. Het gaat vaak om groenten wel...

Verschillende soorten zout

Alles over de gezondheid van de verschillende soorten zout

Zout: wie gebruikt het niet in meer of mindere mate? Zonder zout zijn veel maaltijden toch wat smakeloos. Alhoewel tevee...

Transvetten - het meest ongezonde vet

Transvetten - het meest ongezonde vet

Transvetten zitten verstopt in veel verschillende voedingsmiddelen. Zelfs in voeding die door de voedselindustrie als 'g...

Is speltbrood gezond?

Alles over spelt en tarwe: welke graan is het meest gezond?

Overal zie je producten die gemaakt zijn van speltmeel, zoals brood, pasta, koeken, crackers en beschuit. Dit oergraan w...

Boekweit

Boekweit, een glutenvrij en gezond alternatief voor graan

Boekweit wordt vaak geschaard onder de graansoorten. Maar wist je dat het officieel gezien helemaal geen graansoort is? ...

brinta

Brinta: voedingswaarden, gezondheidsvoordelen en meer

Is een bordje pap zoals Brinta alleen goed voor kinderen? Nee hoor, ook als volwassene kun je profiteren van de gezondhe...

chinese kool

Chinese kool: een rijke bron van eiwitten en vitamine C

Chinese kool is een koolsoort die net als boerenkool, spruitjes en broccoli tot de kruisbloemenfamilie behoort. Chinese ...

Lees wat je gemist hebt

13803 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'