Alles over

Voedingscoaching

Je wilt gezonder eten, afvallen of gewoon meer inzicht in voeding. Allemaal redenen om op zoek te gaan naar een voedingscoach. Wat is precies de meerwaarde van een voedingscoach? En wat kan Gezondeten.nl voor jou betekenen?

Wanneer schakel je een voedingscoach in?

Een voedingscoach kun je inschakelen om meerdere redenen. Zo helpt een voedingscoach je bij het bereiken en behouden van een gezond gewicht, bijvoorbeeld als je wilt afvallen of aankomen. Maar een voedingscoach kan je ook goed helpen wanneer je bepaalde allergieën hebt, waardoor je je voedingspatroon moet aanpassen.

Gewicht behouden, verliezen of aankomen met een voedingscoach

Wil jij op gewicht blijven, gewicht verliezen of juist aankomen in gewicht? Dan is een voedingscoach wellicht iets voor jou. Voedingscoaches hebben namelijk enorm veel verstand van voeding en kunnen je helpen bij het aanleren van een gezond voedingspatroon dat bij jou past. Een voedingscoach kan je ook leren op een verantwoorde manier om te gaan met voeding en je zo helpen de baas te worden over je eigen gewicht.

Speciale voedingspatronen

Daarnaast kan een voedingscoach je ook helpen bij het aanleren van speciale voedingspatronen, bijvoorbeeld als je allergisch bent voor gluten of lactose. Of wanneer je graag plantaardig wilt eten, maar het lastig vindt om hierin de juiste keuzes te maken.

Wat doet een voedingscoach precies?

Een voedingscoach helpt je bij het aanleren van een gezond voedingspatroon, door je inzicht te geven in voeding en een gezonde levensstijl. Begeleiding vanuit een voedingscoach kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld door middel van voedingsschema’s en persoonlijke gesprekken.

Hoe werkt een voedingsschema?

Voedingsschema’s zijn op maat gemaakte schema’s die je helpen om je persoonlijke gezondheidsdoelen te behalen. Een voedingsschema beschrijft wat je per dag en per week kunt eten en op welk moment. Voedingsschema’s werken het beste wanneer ze geheel op maat gemaakt worden en aansluiten op jouw situatie. Wil je afvallen, aankomen of juist op gewicht blijven? Om een voedingsschema geheel af te kunnen stemmen op jouw persoonlijke situatie, en er zo voor te zorgen dat je op een comfortabele manier je doelen kunt behalen, moet daarnaast rekening gehouden worden met je BMI en je caloriebehoefte.

BMI berekenen

BMI staat voor Body Mass Index en is een indicatie van een gezond gewicht voor iemand van jouw geslacht, leeftijd en lengte. Een indicatie van onder de 18,5 staat voor ondergewicht, een waarde tussen 18,5 en 25 geeft een gezond gewicht aan en een waarde van boven de 25 betekent overgewicht. Een BMI van meer dan 30 duidt op ernstig overgewicht. Aan de hand van de indicatie van je huidige gewicht, je huidige BMI en je gewenste gewicht kun je samen met je voedingscoach bepalen wat jouw gezondheidsdoelen zijn. Je kunt je BMI hier berekenen.

Caloriebehoefte berekenen

Ieders caloriebehoefte is anders. Je caloriebehoefte (het aantal calorieën dat je per dag nodig hebt om op gewicht te blijven) hangt namelijk af van je leeftijd, lengte, geslacht, gewicht en levensstijl. Iemand met een actieve levensstijl zal bijvoorbeeld meer calorieën nodig hebben dan iemand die minder actief is. Een voedingscoach houdt altijd rekening met jouw persoonlijke caloriebehoefte.

Zelf je caloriebehoefte berekenen is vaak een lastig karwei. Daarom hebben we een online tool ontworpen waarin je dit gemakkelijk kunt berekenen.

Deze tool laat je zien hoeveel calorieën je per dag nodig hebt om op gewicht te blijven, af te vallen of aan te komen.

Niet alleen voeding

Een voedingscoach helpt je niet alleen bij het verbeteren van je voedingspatroon, maar kan je ook ondersteuning bieden bij het creëren van een gezond bewegingspatroon. Een gezonde levensstijl houdt namelijk niet alleen in dat je gezond eet, bijvoorbeeld volgens de Schijf van Vijf [1], maar ook dat je voldoende beweegt. Het advies is om wekelijks minstens 150 minuten matig intensief te bewegen, verdeeld over meerdere dagen. Bijvoorbeeld door te wandelen of te fietsen. Daarnaast wordt aangeraden minstens twee keer per week spier- en botversterkende activiteiten te doen, zoals kracht- of duurtraining. [2]

Een goede voedingscoach kan je helpen bij het aanleren van gezond beweegpatroon en kan je eventueel in contact brengen met een leefstijl- of beweegcoach.

Wat is het verschil tussen een voedingscoach, een diëtist en een gewichtsconsulent?

Hoewel ze zich alle drie bezighouden met voeding en het begeleiden van mensen, zit er wel een verschil tussen de verschillende titels. Diëtist is een beschermde titel en mag alleen gedragen worden wanneer iemand de HBO-opleiding Voeding & Diëtetiek heeft afgerond én staat ingeschreven in het onafhankelijke Kwaliteitsregister Paramedici. Een diëtist heeft naast kennis van voeding ook veel medische kennis en is dus ook opgeleid om mensen met medische klachten te begeleiden. Een gewichtsconsulent is opgeleid om mensen met gewichtsproblemen te begeleiden. Net als een voedingscoach helpen gewichtsconsulenten mensen bij het vormen van een gezonder voedingspatroon. Een verschil is dat gewichtsconsulenten zich vaak specifiek richten op mensen met onder- of overgewicht. Bij medische klachten zal zowel een gewichtsconsulent als een voedingscoach je doorsturen naar een diëtist of huisarts.

De meerwaarde van een voedingscoach

We kunnen ons voorstellen dat je graag wilt weten wat een voedingscoach jou te bieden heeft. De hulp en coaching bieden diverse voordelen:

  • Geeft je inzicht in je huidige voedingspatroon
  • Helpt je gezondere keuzes te maken door middel van een plan
  • Leert je veel over voeding
  • Is een stok achter de deur
  • Biedt een luisterend oor en geeft antwoord op al je vragen

Voedingscoaches van Gezondeten.nl

Gezondeten.nl is een platform waarop diëtisten en deskundigen hun kennis en expertise over gezonde voeding delen. Zo gaan we samen de strijd aan voor een gezonder Nederland, want in de huidige overvloed aan informatie is het belangrijk om wetenschappelijk onderbouwde én begrijpelijke antwoorden te geven op vragen over voeding.

Voedingsapp van Gezondeten.nl

Daarnaast helpen onze voedingscoaches jou bij het vormen van een gezonder voedingspatroon met persoonlijke voedingsschema’s en begeleiding in de vorm van een voedingsapp (die binnenkort wordt gelanceerd). Samen zorgen we ervoor dat jij je doelen behaalt.

Online professionele begeleiding

Wat jouw doel ook is – afvallen, aankomen of gezonder eten - met de voedingsapp van Gezondeten.nl gaat het je lukken. Met onze app krijg je de beschikking over een gepersonaliseerd voedingsplan dat volledig afgestemd is op jouw doelen. Ook heb je meer dan 1500 recepten binnen handbereik en ontvang je online begeleiding van onze voedingscoaches.

Gepersonaliseerde voedingsschema’s

Met onze persoonlijke voedingsschema’s willen we afvallen, aankomen of op gewicht blijven voor jou zo makkelijk en comfortabel mogelijk maken. Je hoeft alleen maar eenmalig je dieet-voorkeuren in te vullen en je persoonlijke schema wordt meteen samengesteld. Boodschappen kun je laten thuisbezorgen en gerechten bereid je eenvoudig aan de hand van de duidelijke recepten die je dagelijks in de app vindt. Daar hoef je echt geen chefkok voor te zijn – al onze recepten zijn binnen een handomdraai klaar!

Heb je een keer zin in wat anders? Met één druk op de knop kun je gemakkelijk een ander recept uitkiezen. Bij alle maaltijden vind je een overzicht van de belangrijkste voedingswaarden. Wel zo handig wanneer je een eetdagboek bijhoudt.

Persoonlijk contact

Wanneer je kiest voor online begeleiding van onze voedingscoaches, ben je niet alleen verzekerd van deskundige begeleiding, maar ook van persoonlijk contact. Zo stemmen wij onze voedingsschema’s volledig af op jouw persoonlijke situatie én zijn we altijd bereikbaar voor advies en vragen. Dat is immers wat een coach doet. Want wij zijn ervan overtuigd dat je samen meer bereikt dan alleen.

Deskundig advies

Naast professionele coaching, vind je op de site van Gezondeten.nl het antwoord op al jouw vragen over voeding. Meer informatie over een bepaald onderwerp? Lees dan eens een van onze verdiepende artikelen.

Bronnen

1. Voedingscentrum. (z.d.). Wat staat er in de Schijf van Vijf? Geraadpleegd op 17 februari 2021, van https://www.voedingscentrum.nl/nl/gezond-eten-met-de-schijf-van-vijf/wat-staat-er-in-de-vakken-van-de-schijf-van-vijf.aspx#schijf

2. Gezondheidsraad. (2017, augustus). Beweegrichtlijnen 2017 (Nr. 2017/08).

Geschreven door

Professor Bink beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Professor Bink

Vertegenwoordigt gezondeten.nl

Mogelijk ook interessant om te weten

Wat kan je van een online diëtist verwachten?

Wat kan je van een online diëtist verwachten?

Alles over Online diëtisten Een diëtist helpt je bij het aanleren van een gezond voedingspatroon, onder andere door gesprekken...

Gezondeten.nl, Alles wat je moet weten over Macronutriënten

Alles wat je moet weten over macronutriënten

Alles over Macronutriënten In dit artikel wordt een antwoord gegeven op de volgende vragen. Waarom heb je dagelijks macronutri...

Alles over vezels

Vezels, een een onmisbaar onderdeel van het dieet?

Alles over Vezels Je leert van jongs af aan dat vezels goed zijn voor je buik. Als je moeilijk naar de wc kan, luidt het advie...

Afvallen, hoe doe je dat op een gezonde manier?

Afvallen, hoe doe je dat op een gezonde manier?

Alles over Afvallen Een gezond gewicht is belangrijk voor je gezondheid. Bij overgewicht is het daarom belangrijk om af te val...

Alles over voedselallergieën

Alles over voedselallergieën, voedselovergevoeligheden en intoleranties

Alles over Voedselallergieën “Wij zijn een keuken, geen ziekenhuis”. Op de BBC Good Food Show opperde Raymond Blanc, een Frans...

Volg ons