Waarom heeft iedereen een andere voedselvoorkeur?

Voedingsvoorkeur is een complex keuzeproces dat nauw verband houdt met de context. Iets waar we van genieten als ontbijt, heeft later op de dag misschien weinig of geen aantrekkingskracht voor ons. Biefstuk en room behoren beide tot de categorie van zeer gewaardeerde voedingsmiddelen zonder dat de meeste mensen ze tegelijkertijd willen consumeren.

Sommige van onze smaakvoorkeuren zijn aangeboren en helpen ons bij het kiezen uit een selectie van duizenden potentiële voedingsstoffen en gifstoffen. Zoet wordt bijvoorbeeld positief geassocieerd met fruit, terwijl bittere smaken (aanvankelijk) worden vermeden omdat ze kunnen wijzen op de aanwezigheid van gifstoffen.

Onze voedselkeuzes worden grotendeels bepaald door aanbod en culturele tradities. De correlatie tussen ouderlijke invloed en uiteindelijke voedselvoorkeuren is verrassend laag. Voedselvoorkeuren worden al vroeg in het leven bepaald. Dit betekent echter niet dat voorkeuren niet kunnen veranderen. Hoe onze voorkeuren worden gevormd, is niet uitvoerig bestudeerd. Wel is vastgesteld dat blootstelling aan gebruik invloed heeft.

Een andere factor die een rol speelt, is conditionering. Een smaak en een biologisch betekenisvol resultaat kunnen worden gekoppeld via een positieve of negatieve Pavloviaanse reactie. Als iemand zich bijvoorbeeld misselijk voelt de eerste keer dat hij een nieuwe smaak proeft, kan dit de waardering voor die smaak verminderen.

Geschreven door

Diëtist Desiré van der Kruk beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Desiré van der Kruk

Diëtist & Eigenaresse van Jouwfoodplan.nl

Mogelijk ook interessant om te weten

Waarom eten we zo graag vet, zout en zoet voedsel?

Ilse Brand
Waarom we zo graag vet, zout en zoet voedsel eten is voor een deel te verklaren aan de smaak. De zoete smaak van suiker vinden we instinctief lekker. ...

Waarom is er nog geen pil bedacht die de honger stilt?

Fleur Lassche
Dit is een veelgestelde en interessante vraag. Een pil zou een "gemakkelijke" oplossing zijn voor onze honger. Er zijn zeker producten te vinden die c...

Waarom voegen we zout toe aan kookwater?

Terry Schouten
Er zijn verschillende redenen waarom je ervoor kan kiezen om natriumchloride, oftewel zout, aan je water toe te voegen wanneer je bijvoorbeeld pasta k...

Hoe blijf ik gemotiveerd om gezond te eten en te bewegen?

Alyssa Blok
Het is belangrijk om goed te weten voor jezelf waarom je gezond eet en veel beweegt. Doe je dit om een gezond gewicht te krijgen of te behouden of doe...

Zijn voedselallergieën gekoppeld aan eczeem?

Desiré van der Kruk
Atopische dermatitis (eczeem) en voedselallergieën kunnen bij sommige patiënten verband houden. Hoewel eczeem bij sommige patiënten kan worden vererge...
Toon meer (184)
Volg ons