Waarom zijn we zo gek op eten?

Eten is (brood)nodig. Je lichaam kan niet zonder. Om alle lichaamsprocessen draaiende te houden zijn energie (calorieën) en voedingsstoffen essentieel. Om te kunnen overleven word je dan ook door je eigen lichaam aangespoord om te gaan eten. Dit gebeurt door middel van hormonen. Deze sturen een seintje naar de hersenen om hongergevoel en eetlust te beïnvloeden. Twee voorbeelden van deze hormonen zijn ghreline en leptine. 

Ghreline en leptine

Het hongerhormoon ghreline zorgt voor het hongergevoel. Het ghrelineniveau in het bloed stijgt naarmate er meer tijd zonder iets gegeten te hebben verstrijkt. Leptine is een hormoon dat de eetlust juist afremt. Het leptineniveau in het bloed neemt toe nadat je gegeten hebt. Dit geeft ons een gevoel van voldoening en verzadiging. 

We zijn dus zo gek op eten omdat ons lichaam ons aanstuurt te eten om in leven te blijven. 

Geschreven door

Diëtist Melissa Verlaan beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Melissa Verlaan

Diëtist bij Coloriet

Mogelijk ook interessant om te weten

Waarom eten we zo graag vet, zout en zoet voedsel?

Ilse Brand
Waarom we zo graag vet, zout en zoet voedsel eten is voor een deel te verklaren aan de smaak. De zoete smaak van suiker vinden we instinctief lekker. ...

Waarom gaat je urine ruiken na het eten van asperges?

Alyssa Blok
Na het eten van asperges kan het zijn dat je urine een gekke geur heeft. Niet iedereen heeft hier last van overigens. Zwavel Deze aparte maar ondert...

Waarom is er nog geen pil bedacht die de honger stilt?

Fleur Lassche
Dit is een veelgestelde en interessante vraag. Een pil zou een "gemakkelijke" oplossing zijn voor onze honger. Er zijn zeker producten te vinden die c...

Is rabarber giftig?

Alyssa Blok
Rabarber is een groente met een unieke smaak. De een is er gek op, de ander heeft er een hekel aan. Rabarber is een groente die in Nederland vooral ve...

Is honing beter dan suiker?

Terry Schouten
Honing bestaat uit fructose, glucose, water en een klein beetje sacharose. Honing bestaat dus voor het overgrote deel uit suiker, want zowel fructose ...
Toon meer (715)
Volg ons