Wat doen adaptogenen voor je lichaam?

Wat doen adaptogenen voor je lichaam?

Adaptogenen zijn stofjes die helpen ons lichaam aan te passen aan verschillende, met name stressgerelateerde, omstandigheden. Uit het engels vertaald betekent adapt ook aanpassen, net als dat aanpassen in het Latijns adaptore is. Adaptoren ondersteunen ons bij het herstellen en in balans brengen van ons lichaam wanneer wij lichamelijke en/of fysieke stress ervaren. Daarnaast kunnen adaptogenen ook helpen bij vermoeidheid of je immuunsysteem een impuls geven.

Wat zijn adaptogenen precies?

Adaptogenen zijn planten, kruiden en natuurlijke stofjes. Het is overigens niet iets nieuws. Adaptogenen wordt al honderden jaren gebruikt in de Ayurvedische en de Chinese geneeskunde. Er zijn heel veel soorten adaptogenen verkrijgbaar. Veel adaptogenen overlappen elkaar als het gaat om de werking. Echter ieder adaptogeen heeft daarnaast ook zijn eigen specifieke functie.

Een aantal adaptogen op een rij:

  • Maca. Maca (ook wel Peruaanse ginseng genoemd) helpt bij het terugbrengen van overgangsklachten en helpt bij de vrouwelijke cyclus. Maca kan ook helpen voor meer energie en om het libido te verhogen.
  • Chaga. Chaga, of berkenweerschijnzwam, bevordert je immuunsysteem, vermindert stress en gevoelens van angst.
  • Ginseng. Ginseng helpt het immuunsysteem en helpt bij het behouden van een normale bloeddruk daarnaast bevordert het ook je geheugen en concentratie.
  • Meer bekendere namen zijn wellicht gember en kurkuma. Ook dit zijn beide adaptogenen die onder andere een ontstekingsremmende werking hebben.

Toepassen van adaptogenen

Adaptogenen zijn heel makkelijk toe te passen in je voedingspatroon. Je kunt ze toevoegen aan ontbijt, smoothies, thee of salades. Ieder lichaam reageert anders op voeding en zo ook op adaptogenen. Gebruik niet te veel als je eraan begint.

Zijn adaptogenen superfoods?

Nee, adaptogenen zijn zeker geen superfoods. Voldoende en goed wetenschappelijk bewijs over de voordelen en werking van adaptogenen ontbreekt. Daarnaast kun je veel van deze voordelen ook bereiken bij het naleven van een gezonde leefstijl. Mocht je toch adaptogenen willen toepassen, win dan altijd advies in van een professional op dit gebied. Die kan je helpen bij het toepassen van deze kruiden.

Tip

Gebruik je medicatie? Van kruiden is bekend dat ze invloed kunnen hebben op de werking van medicijnen. Dus wil je adaptogenen toevoegen aan je dieet, dan is het raadzaam de hulp van een professional in te schakelen.

Bericht bewaren
Beoordeel
Gewichtsconsulent Michel Swaab

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant om te weten

Medisch Medisch

Wat gebeurt er met je lichaam als je een hele dag niets eet?

Als het vasten begint en je een paar uur niet hebt gegeten dan daalt je bloedsuiker. Om deze op peil te brengen haalt je...

Medisch Medisch

Welke reservestoffen maakt ons lichaam aan?

Er zijn een aantal stoffen die ons lichaam kan gebruiken als reserves. Hierbij gaat het vooral om opslag van energie. De...

Medisch Medisch

Hoe verwerkt je lichaam afvalstoffen?

Onze lichaamscellen maken voortdurend afvalstoffen. Het lichaam kan gelukkig afvalstoffen verwerken middels een aantal h...

Medisch Medisch

Houdt je lichaam vocht vast door koffie?

Koffie voorziet het lichaam, net als andere dranken, van vocht. Vocht vasthouden Er wordt vaak gezegd dat koffie ervoo...

Medisch Medisch

Hoe snel verwerkt je lichaam een glas water?

Als je een glas water drinkt, absorbeert je lichaam dit zodra het water in je maag terechtkomt. In de maag en de dunne d...

Toon meer (1472)
Volg ons