Wat is eicosapentaeenzuur (EPA)?

Wat is eicosapentaeenzuu­r­ (EPA)?

EPA (eicosapentaeenzuur) is een meervoudig onverzadigd vetzuur (m.o.v.) uit de omega 3 familie. EPA is geen essentieel vetzuur, maar het lichaam heeft het wel nodig en is in staat om het zelf te produceren. Het lichaam kan EPA maken uit het wel essentiële Alfa-linolzuur (ALA) dat zich bevindt in plantaardige oliën. Dit proces verloopt vaak moeizaam. EPA zit alleen in vis en voornamelijk de vette vissoorten zoals haring, makreel, sardine, wilde zalm en ansjovis en sommige tonijnsoorten. Uit onderzoek blijkt dat omega 3-vetzuren beschermen tegen hart- en vaatziekten.

Bericht bewaren
Beoordeel
Professor Bink beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant om te weten

VoedingsstoffenVoedingsstoffen

Wat zijn meervoudig onverzadigde vetten?

Vetten zijn op te delen in verschillende categorieën. Zo bestaat er verzadigd vet en onverzadigd vet. Onverzadigd vet ka...

VoedingsstoffenVoedingsstoffen

Welke omega visolie supplementen kan ik het beste kiezen?

Er zijn twee verschillende soorten visvetzuren die voorkomen in omega visolie, namelijk eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahex...

VoedingsstoffenVoedingsstoffen

Is plantaardig vet altijd gezonder?

Plantaardig vet is niet altijd gezonder dan dierlijk vet. De belangrijkste reden daarvoor is dat de dierlijke vis vetzuren ei...

ProductenProducten

Kan ik vis vervangen door (veganistische) visoliecapsules?

Vis behoort tot een gezond voedingspatroon vanwege de hoge voedingswaarde. Vis bevat onder andere eiwit, omega 3-vetten, B-vi...

ProductenProducten

Waarom is zeewier gezond?

Zeewier is een bron van veel vitamines en mineralen zoals vitamine B1. Daarnaast is zeewier een bron van calcium, fosfor, mag...

Toon meer (1048)
Volg ons