EPA (eicosapentaeenzuur) is een meervoudig onverzadigd vetzuur (m.o.v.) uit de omega 3 familie. EPA is geen essentieel vetzuur, maar het lichaam heeft het wel nodig en is in staat om het zelf te produceren. Het lichaam kan EPA maken uit het wel essentiële Alfa-linolzuur (ALA) dat zich bevindt in plantaardige oliën. Dit proces verloopt vaak moeizaam. EPA zit alleen in vis en voornamelijk de vette vissoorten zoals haring, makreel, sardine, wilde zalm en ansjovis en sommige tonijnsoorten. Uit onderzoek blijkt dat omega 3-vetzuren beschermen tegen hart- en vaatziekten.

Mogelijk ook interessant
Wat zijn meervoudig onverzadigde vetten?
Vetten zijn op te delen in verschillende categorieën. Zo bestaat er verzadigd vet en onverzadigd vet. Onverzadigd vet ka...
Wat is omega 3 en waar zit het in?
Omega 3 of (vis)vetzuren wordt veelal als supplement genomen. Maar wat is een vetzuur en omega 3 eigenlijk? Vetzuren O...
Welke omega visolie supplementen kan ik het beste kiezen?
Er zijn twee verschillende soorten visvetzuren die voorkomen in omega visolie, namelijk eicosapentaeenzuur (EPA) en doco...
Wat zijn de gezondheidsvoordelen van krillolie?
Krillolie wordt steeds populairder, maar wat is dit precies en wat zijn de gezondheidsvoordelen? Wij vertellen het je. ...
Mag ik mijn kind omega 3 en 6 supplementen geven?
Om te weten of een kind omega 3 en omega 6 supplementen mag hebben, is het allereerst goed om te weten wat omega 3 en om...