De beste eiwitten voor veganisten zijn eiwitten afkomstig van gevarieerde bronnen. Eiwitten van plantaardige bronnen zijn van mindere kwaliteit, omdat de eiwitten van één enkele bron meestal niet genoeg van alle essentiële aminozuren bevat. Dit komt ook doordat sommige plantaardige eiwitten moeilijk te verteren zijn.
Vooral het aminozuur lysine ontbreekt in veel plantaardige eiwitbronnen. Dit is goed op te lossen. Voor het eerste argument is het belangrijk om in elke maaltijd de eiwitbron te laten variëren, zodat je uiteindelijk alle aminozuren binnen krijgt. Zo zit er in granen weinig van het aminozuur lysine, maar veel van methionine. Voor peulvruchten is dit precies andersom. Als je deze dus combineert, bijvoorbeeld brood met hummus, krijg je genoeg van beide aminozuren.
Voor het tweede argument, is het belangrijk dat veganisten 20 tot 30% meer eiwitten binnenkrijgen dan de aanbevolen hoeveelheid voor alleseters. Dat is dus ongeveer 1 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht, in plaats van 0,8 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht. Door deze twee regels toe te passen, krijg je als veganist voldoende en kwalitatieve eiwitten binnen.