Quercentine, uit te spreken als "kersetine", is geen term die je vaak hoort. Desondanks heb je er meer mee te maken dan je in eerste instantie denkt.
Wat is Quercetine?
Via het eten van voeding krijg je quercentine binnen. Quercetine is een van de belangrijkste aanwezige antioxidanten in onze voeding. Het is ook een zeer sterk antioxidant. Quercentine komt in heel veel voeding voor, met name plantaardige voedingsmiddelen zoals fruit, groentes, zaden en noten. Maar ook cacao, uien, groene en zwarte thee en onder andere peper bevatten quercetine.
Quercetine is een plantaardige stof welke behoort tot de groep bioflavonoïden (plantenstoffen). Deze stoffen zorgen voor de mooie kleur van fruit, planten en bloemen. Daarnaast heeft quercentine verschillende gunstige effecten op onze gezondheid.
Wat doet Quercentine?
Quercentine is dus een antioxidant. Als natuurlijk antioxidant beschermt quercentine ons lichaam. Maar wat doen antioxidanten nou eigenlijk in ons lichaam? Antioxidanten zorgen ervoor dat agressieve stoffen in ons lichaam geen schade aanbrengen. Dit kan namelijke ziekmakend zijn.
Uit onderzoek is naar voren gekomen dat quercentine een positief effect heeft op hart- en vaatziekte, allergie en astma, infecties, maar ook kanker. Er zijn ook aanwijzingen dat het ons immuunsysteem verhoogt en een positief effect kan hebben op sportprestaties. Daarnaast zou het ingezet kunnen worden bij diabetes, ontstekingen en onder andere maagzweren.
In velen opzichten heeft quercentine dus gunstige effecten op onze gezondheid. Zowel ter voorkoming van aandoeningen alsmede ter (preventief) bestrijden van aandoeningen.
Inname
De hoeveelheid quercetine die wij via onze voeding binnenkrijgen verschilt nogal. In onze voeding is het maar in kleine hoeveelheden aanwezig. De hoeveelheid quercetine die we binnenkrijgen ligt ongeveer tussen de 5 en 80 milligram. Indien je veel groente en fruit (met schil) eet is een dagelijkse inname via onze voeding van 200 tot 500 milligram mogelijk.
De voordelen op onze gezondheid zijn merkbaar vanaf 150 milligram per dag. Wel is het zo dat voor het behalen van bepaalde gezondheidseffecten je niet ontkomt om extra quercetine binnen te krijgen via een supplement. Win hier altijd eerst advies over in bij een specialist op dit gebied.