Wat is quercetine en wat doet het voor je?

Wat is quercetine en wat doet het voor je?

Quercentine, uit te spreken als "kersetine", is geen term die je vaak hoort. Desondanks heb je er meer mee te maken dan je in eerste instantie denkt. 

Wat is Quercetine?

Via het eten van voeding krijg je quercentine binnen. Quercetine is een van de belangrijkste aanwezige antioxidanten in onze voeding. Het is ook een zeer sterk antioxidant. Quercentine komt in heel veel voeding voor, met name plantaardige voedingsmiddelen zoals fruit, groentes, zaden en noten. Maar ook cacao, uien, groene en zwarte thee en onder andere peper bevatten quercetine.

Quercetine is een plantaardige stof welke behoort tot de groep bioflavonoïden (plantenstoffen). Deze stoffen zorgen voor de mooie kleur van fruit, planten en bloemen. Daarnaast heeft quercentine verschillende gunstige effecten op onze gezondheid.

Wat doet Quercentine?

Quercentine is dus een antioxidant. Als natuurlijk antioxidant beschermt quercentine ons lichaam. Maar wat doen antioxidanten nou eigenlijk in ons lichaam? Antioxidanten zorgen ervoor dat agressieve stoffen in ons lichaam geen schade aanbrengen. Dit kan namelijke ziekmakend zijn.

Uit onderzoek is naar voren gekomen dat quercentine een positief effect heeft op hart- en vaatziekte, allergie en astma, infecties, maar ook kanker. Er zijn ook aanwijzingen dat het ons immuunsysteem verhoogt en een positief effect kan hebben op sportprestaties. Daarnaast zou het ingezet kunnen worden bij diabetes, ontstekingen en onder andere maagzweren.

In velen opzichten heeft quercentine dus gunstige effecten op onze gezondheid. Zowel ter voorkoming van aandoeningen alsmede ter (preventief) bestrijden van aandoeningen.

Inname

De hoeveelheid quercetine die wij via onze voeding binnenkrijgen verschilt nogal. In onze voeding is het maar in kleine hoeveelheden aanwezig. De hoeveelheid quercetine die we binnenkrijgen ligt ongeveer tussen de 5 en 80 milligram. Indien je veel groente en fruit (met schil) eet is een dagelijkse inname via onze voeding van 200 tot 500 milligram mogelijk.

De voordelen op onze gezondheid zijn merkbaar vanaf 150 milligram per dag. Wel is het zo dat voor het behalen van bepaalde gezondheidseffecten je niet ontkomt om extra quercetine binnen te krijgen via een supplement. Win hier altijd eerst advies over in bij een specialist op dit gebied.

Bericht bewaren
Beoordeel

Bronnen

orthokennis.nl (link)

sohf.nl (link)

Gewichtsconsulent Michel Swaab

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant om te weten

Gezond leven Gezond leven

Hoe kan ik voedselverspillin­g tegengaan?

Er wordt gemiddeld 34 kg aan voedsel per persoon per jaar weggegooid. Denk bijvoorbeeld aan brood, zuivel, groenten en f...

Gezond leven Gezond leven

Welk tussendoortje kan ik het beste aan mijn kind geven?

Veel van de tussendoortjes die in de supermarkt te vinden zijn bevatten weinig goede voedingsstoffen (ofwel een lage nut...

Medisch Medisch

Wat doet een voedingspsycholoo­g­?

Een voedingspsycholoog kan je helpen om je eetproblemen op te lossen. Hierbij kun je denken aan problemen zoals emotie-e...

Voeding Voeding

Worden er kleurstoffen en smaakstoffen aan goedkope thee toegevoegd?

Er wordt veel gespeculeerd over de aanwezigheid van kleur- en smaakstoffen in (goedkope) thee. Kleurstoffen en smaaksto...

Voeding Voeding

Hoe lees ik etiketten voor gezonde keuzes voor mijn kind?

Wanneer je de producten bekijkt in de supermarkt, zie je de vele slogans op de verpakkingen staan. Denk aan "zonder toeg...

Toon meer (1110)
Volg ons