Zijn er voordelen aan glutenvrij eten?

Zijn er voordelen aan glutenvrij eten?

Gluten zijn bestanddelen van granen zoals rogge, tarwe, spelt, gerst en kamut.

Voedingsstoffen in gluten

In granen zitten veel goede voedingsstoffen als vitamine BIn granen zitten veel goede voedingsstoffen als vitamine B, vezels en andere voedingsstoffen. Dit zijn uiteraard belangrijke stoffen die je lichaam nodig hebt. Gelukkig kunnen we die naast uit gluten, ook uit andere voedingsmiddelen halen. Mocht je gluten dus schrappen uit je menu, is het belangrijk om wel gevarieerd te blijven eten, zodat je deze voedingsstoffen alsnog binnen krijgt.

Mogelijk een mooiere huid

Het is logisch dat het voordelen met zich meebrengt om glutenvrij te eten bij een glutenintolerantie. Echter heeft glutenvrij eten voor iemand zonder glutenintolerantie ook voordelen. Zo zou je een mooiere huid kunnen krijgen bij het verminderen van gluten. Gluten kunnen namelijk zorgen voor ontstekingen, wat zich kan uiten via de huid.

Meer mogelijke voordelen van glutenvrij

Daarnaast zal je op den duur kunnen merken dat je stemming beter wordt. Gluten kunnen namelijk een negatieve effecten hebben op endorfine in het lichaam, wat zorgt voor een geluksgevoel. Ook is er kans dat darmklachten verminderen en allergieën verlichten. Echter is er meer onderzoek nodig die deze bevindingen bevestigen om met zekerheid te kunnen zeggen dat glutenvrij eten ook daadwerkelijk een voordeel heeft voor mensen zonder glutenintolerantie. 

Voedingsdeskundige Alyssa blok beantwoord al jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Alyssa Blok, Voedingsdeskundige & Eigenaar Food with AlyssBSc Media, informatie en communicatie, HBO niveau Voedingsdeskundige

Beoordeel dit antwoord

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

vitamine B12 tekort

Vitamine B12: de werking en symptomen bij een tekort

Een vitamine B12 tekort komt veel voor. Vooral ouderen, veganisten en mensen met een (chronische) darmaandoening lopen h...

Thaise quinoa salade met cashewnoten en gember-amandel dressing (veganistisch en glutenvrij)

Thaise quinoa salade met cashewnoten en gember-amandel dressing (veganistisch en glutenvrij)

Wat dacht je van een overheerlijke Thaise quinoa salade met cashewnoten? En een gember-amandel dressing om van te water...

Verschillende soorten huidvlekken

Verschillende soorten huidvlekken

Huidvlekken: voor sommige mensen een onschuldig fenomeen dat iedereen uniek maakt, voor anderen een bron van schaamte. D...

Huidkanker

Huidkanker, de symptomen, oorzaken en behandelmethodes

Huidkanker is de meest bekende vorm van kanker bij mensen met een blanke huid. Het is ook de meest voorkomende vorm van...

Boekweit

Boekweit, een glutenvrij en gezond alternatief voor graan

Boekweit wordt vaak geschaard onder de graansoorten. Maar wist je dat het officieel gezien helemaal geen graansoort is? ...

Gluten: een boosdoener of een onschuldige eiwitcombinatie?

Gluten: Glutenvrij dieet, Intolerantie en Overgevoeligheid

Het imago van gluten is niet onbesmet. Gluten sensitiviteit en coeliakie zijn aandoeningen die veel in de publiciteit st...

vitamine c

Vitamine C: de 5 belangrijkste gezondheidsvoordelen van ascorbinezuur

Denk je aan je weerstand, dan denk je misschien wel aan vitamine C. Maar wist je dat deze bekende vitamine een rol speel...

Lees wat je gemist hebt

9996 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'