Gluten zijn bestanddelen van granen zoals rogge, tarwe, spelt, gerst en kamut.
Voedingsstoffen in gluten
In granen zitten veel goede voedingsstoffen als vitamine BIn granen zitten veel goede voedingsstoffen als vitamine B, vezels en andere voedingsstoffen. Dit zijn uiteraard belangrijke stoffen die je lichaam nodig hebt. Gelukkig kunnen we die naast uit gluten, ook uit andere voedingsmiddelen halen. Mocht je gluten dus schrappen uit je menu, is het belangrijk om wel gevarieerd te blijven eten, zodat je deze voedingsstoffen alsnog binnen krijgt.
Mogelijk een mooiere huid
Het is logisch dat het voordelen met zich meebrengt om glutenvrij te eten bij een glutenintolerantie. Echter heeft glutenvrij eten voor iemand zonder glutenintolerantie ook voordelen. Zo zou je een mooiere huid kunnen krijgen bij het verminderen van gluten. Gluten kunnen namelijk zorgen voor ontstekingen, wat zich kan uiten via de huid.
Meer mogelijke voordelen van glutenvrij
Daarnaast zal je op den duur kunnen merken dat je stemming beter wordt. Gluten kunnen namelijk een negatieve effecten hebben op endorfine in het lichaam, wat zorgt voor een geluksgevoel. Ook is er kans dat darmklachten verminderen en allergieën verlichten. Echter is er meer onderzoek nodig die deze bevindingen bevestigen om met zekerheid te kunnen zeggen dat glutenvrij eten ook daadwerkelijk een voordeel heeft voor mensen zonder glutenintolerantie.