Waarom zijn we ooit granen gaan eten?

Waarom zijn we ooit granen gaan eten?

Vroeger waren de mensen jagers en verzamelaars. Dit betekent dat ze van ene naar de andere plek gingen en voedsel moesten zoeken om te overleven.

Landbouw

Op een gegeven moment zijn mensen aan landbouw gaan doen en zich gaan settelen op vaste plekken. Dit zorgt ervoor dat mensen bepaalde gewassen en granen konden gaan kweken en onderhouden. Mensen konden op deze manier zelfvoorzienend in hun voeding zijn en hoefden niet meer daarvoor te jagen.

Granen zijn gezond

Inmiddels bestaan er verschillende soorten granen, waaronder tarwe, gerst, rogge, gierst, haver, spelt en teff. Deze granen verschillen net weer allemaal qua voedingswaarden van elkaar. In Nederland wordt vooral tarwe, haver, rogge en gerst geproduceerd. We zijn langzamerhand meer granen gaan eten, omdat deze granen veel voedingsstoffen bevatten die gezond zijn.

Volkoren

Dit geldt voornamelijk voor de volkoren granen. Volkoren granen bevatten meer vezels, vitamines, mineralen en eiwitten dan niet-volkoren granen. Vezels zijn belangrijk voor ons maag- en darmstelsel. Daarnaast verkleint het de kans op bepaalde hart- en vaatziekten en bepaalde soorten van kanker. Daarnaast zijn graanproducten ook behoorlijk duurzaam in vergelijking tot noten of dierlijke producten.

Diëtist Johnny van Schooneveld beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Johnny van Schooneveld, Diëtist bij ORECBSc Voeding en diëtiek

Beoordeel dit antwoord

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Alles over vezels

Vezels, een een onmisbaar onderdeel van het dieet?

Je leert van jongs af aan dat vezels goed zijn voor je buik. Als je moeilijk naar de wc kan, luidt het advies om een ext...

Havermout en haver is gezond

Havermout, een gezonde keuze?

Ben je op zoek naar een gezond en vullend ontbijt? Dan is havermout een goede optie. Het zorgt voor voldoende energie en...

Gezonde broodvervangers zonder tarwe (inclusief recept)

3 Gezonde broodvervangers zonder tarwe (inclusief recepten)

Steeds meer mensen proberen brood zo veel mogelijk te mijden. Zo kun je last hebben van een tarwe- of glutenintolerantie...

Is speltbrood gezond?

Alles over spelt en tarwe: welke graan is het meest gezond?

Overal zie je producten die gemaakt zijn van speltmeel, zoals brood, pasta, koeken, crackers en beschuit. Dit oergraan w...

Een gezond begin van je dag met muesli als ontbijt

Muesli: Voedingswaarde, Voordelen en Mogelijke Nadelen

Een makkelijk en gezond ontbijtje waarmee je de rest van de ochtend vol zit. Dat is toch de droom van iedereen? Je kunt ...

Plantaardige yoghurt

4 Alternatieven voor yoghurt, welke is het gezondst?

Als ontbijt met vers fruit, door je smoothie of als herstelmaaltijd na het sporten; yoghurt is een fijn product om altij...

Gluten: een boosdoener of een onschuldige eiwitcombinatie?

Gluten: Glutenvrij dieet, Intolerantie en Overgevoeligheid

Het imago van gluten is niet onbesmet. Gluten sensitiviteit en coeliakie zijn aandoeningen die veel in de publiciteit st...

Lees wat je gemist hebt

10018 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'