Waarom zijn we ooit granen gaan eten?

Waarom zijn we ooit granen gaan eten?

Vroeger waren de mensen jagers en verzamelaars. Dit betekent dat ze van ene naar de andere plek gingen en voedsel moesten zoeken om te overleven.

Landbouw

Op een gegeven moment zijn mensen aan landbouw gaan doen en zich gaan settelen op vaste plekken. Dit zorgt ervoor dat mensen bepaalde gewassen en granen konden gaan kweken en onderhouden. Mensen konden op deze manier zelfvoorzienend in hun voeding zijn en hoefden niet meer daarvoor te jagen.

Granen zijn gezond

Inmiddels bestaan er verschillende soorten granen, waaronder tarwe, gerst, rogge, gierst, haver, spelt en teff. Deze granen verschillen net weer allemaal qua voedingswaarden van elkaar. In Nederland wordt vooral tarwe, haver, rogge en gerst geproduceerd. We zijn langzamerhand meer granen gaan eten, omdat deze granen veel voedingsstoffen bevatten die gezond zijn.

Volkoren

Dit geldt voornamelijk voor de volkoren granen. Volkoren granen bevatten meer vezels, vitamines, mineralen en eiwitten dan niet-volkoren granen. Vezels zijn belangrijk voor ons maag- en darmstelsel. Daarnaast verkleint het de kans op bepaalde hart- en vaatziekten en bepaalde soorten van kanker. Daarnaast zijn graanproducten ook behoorlijk duurzaam in vergelijking tot noten of dierlijke producten.

Diëtist Johnny van Schooneveld beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Johnny van Schooneveld, BSc Voeding en diëtiek, Diëtist bij OREC

Bericht bewaren
Beoordeel

Mogelijk ook interessant

Gezond leven Gezond leven

Is het gezond om peulvruchten met granen te combineren?

Ja, peulvruchten en granen zijn een goede combinatie. Aminozuren In zowel peulvruchten als (volkoren) granen zitten be...

Gezond leven Gezond leven

Waarom gaan verpakkingen bol staan bij bederf?

Als een verpakking lang buiten de koelkast is geweest of over de houdbaarheidsdatum is, kan het bol gaan staan. Een verp...

Voeding Voeding

Hoe kan ik fruit lekker gaan vinden?

Fruit eten is heel belangrijk door bepaalde vitamines en vezels die er in zitten. Maar niet iedereen eet graag fruit. Ho...

Medisch Medisch

Waarom eten we zo graag vet, zout en zoet voedsel?

Waarom we zo graag vet, zout en zoet voedsel eten is voor een deel te verklaren aan de smaak. De zoete smaak van suiker ...

Medisch Medisch

Waarom gaan je ogen tranen bij het snijden van uien?

Zwavel De cel van een ui bevat zwavelhoudende stoffen en enzymen. Bij het snijden van de ui worden de cellen opengebrok...

Toon meer (1007)