Bedrijven moeten beter informeren over allergenen

Veel restaurants, ijssalons en bakkers informeren klanten niet goed over welke allergenen in gerechten of onverpakte voedingsmiddelen aanwezig zijn, terwijl dat belangrijk is bij een voedselallergie.

Tip

Allergenen zijn eiwitten die allergische reacties kunnen opwekken.

allergenen bedrijven

Horeca

Het merendeel van de horecabedrijven informeert klanten niet goed over welke allergenen in gerechten aanwezig zijn. Dat blijkt uit inspectiegegevens van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Ook ambachtelijke bedrijven (zoals bakker, ijssalon, slager) en retail (zoals supermarkt, toko) voldoen vaak niet aan de eisen bij de verkoop van onverpakte voedingsmiddelen.

14 allergenen

Sinds 2021 is allergeneninformatie, naast het toezicht op onder andere hygiëne en plaagdierbestrijding, een vast onderdeel van de NVWA-inspecties bij horeca, ambacht en retail. Ondernemers zijn verplicht om bepaalde allergenen te vermelden als deze zijn gebruikt bij het bereiden van voedsel.

Dat kan zowel schriftelijk via kaartjes in de vitrine of op de menukaart als mondeling, door aan te geven dat men terecht kan bij personeel voor vragen. Hierbij moet er wel ergens in het bedrijf een melding zichtbaar zijn voor de consument, zodat duidelijk is waar de informatie kan worden gevraagd.

Het gaat om 14 allergenen:

  • Glutenbevattende granen
  • Schaaldieren
  • Eieren
  • Vis
  • Pinda’s
  • Soja
  • Melkproducten
  • Noten
  • Selderij
  • Mosterd
  • Sesam
  • Zwaveldioxide en sulfiet
  • Lupine
  • Weekdieren
Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
allergenen menukaart

Waarschuwingen en boetes

De NVWA inspecteerde in 2021 ruim 5.000 bedrijven op naleving van de regels voor het verstrekken van allergeneninformatie. Van de 3.196 horecabedrijven (zoals restaurant, hotel, cafetaria) voldeed 65 procent niet aan de eisen.

Bij de ambachtelijke bedrijven ging het om 51 procent van de 1.910 bedrijven en binnen de retail om 41 procent van de 471 bedrijven. Als de inspecteur een tekortkoming constateert, volgt een waarschuwing. 

Voedingsschema's op maatNieuw

Ontvang elke week een nieuw voedingsschema op basis van je persoonlijke macro- en caloriebehoefte. Inclusief wekelijkse boodschappenlijst.

Elke week een nieuw voedingsschema op maat!
Fitchef logo Powered by FitChef
Voedingsschema's
Wist je dat...

...er twee soorten overgevoeligheid zijn? Zo kan je allergisch of intolerant zijn voor bepaalde voedingsmiddelen. Een allergie heeft te maken met het afweersysteem en een intolerantie met een tekort aan enzymen of een beschadiging in het lichaam. 

De ondernemer krijgt dan enige tijd om de overtreding op te heffen. Blijft de ondernemer in overtreding, dan volgt een boete én moet alsnog worden gezorgd dat de allergenen worden vermeld. In totaal heeft de NVWA 3.399 schriftelijke waarschuwingen opgelegd en 591 keer een boete van 525 euro.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Melden

Wie niet-voorverpakte producten koopt en nergens een vermelding ziet over allergenen, kan dat hier melden aan de NVWA (kies voor de optie "u bent verkeerd voorgelicht of benadeeld").

Voedingswetenschapper Angela Sever

Geschreven door Angela Severs, VoedingswetenschapperWO niveau Wetenschappelijke voedingsdeskundige A, BSc Biochemicus, MSc Scheikundige Technologie

Beoordeel dit nieuws

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Alles over voedselallergieën

Voedselallergieën, voedselovergevoeligheden en intoleranties wat zijn het en hoe herken je ze?

“Wij zijn een keuken, geen ziekenhuis”. Op de BBC Good Food Show opperde Raymond Blanc, een Franse Chef, dat het momente...

Is melk gezond of ongezond?

Melk: de gezondheidsvoordelen en -nadelen op een rij

De gemiddelde Nederlander is opgegroeid met melk. Je zou er groot en sterk door worden. Maar is melk zo gezond als we vr...

Wat is een diëtist

4 Redenen om een diëtist in te schakelen (+ dit kost het)

Waarschijnlijk denk je bij het woord diëtist al snel aan het woord afvallen. En het klopt dat deze specialist je daarbij...

Parmezaanse kaas: de voordelen op een rij

Parmezaanse kaas: de voordelen op een rij

Parmezaanse kaas: het is de perfecte smaakmaker voor Italiaanse gerechten, maar wist je dat het ook gezondheidsvoordelen...

De verschillende duurzame keurmerken

Duurzame Keurmerken: Welke zijn er en wat houden ze in?

In de supermarkt kies je een product waarschijnlijk op basis van het uiterlijk, de houdbaarheidsdatum en de prijs. Maar ...

 Zeekraal: een van de Zoutste Voedingsmiddelen

Zeekraal: een van de Zoutste Voedingsmiddelen

Zeekraal is een groene groente die wel iets weg heeft van een klein vetplantje. Het is afkomstig uit de zee en heeft kle...

brinta

Brinta: voedingswaarden, gezondheidsvoordelen en meer

Is een bordje pap zoals Brinta alleen goed voor kinderen? Nee hoor, ook als volwassene kun je profiteren van de gezondhe...

Lees wat je gemist hebt

13658 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'