Zwangeren krijgen niet genoeg jodium binnen via voeding

Veel Nederlanders halen de aanbevolen hoeveelheid (ADH) jodium niet met gewone voeding. Voor zwangere vrouwen kan dat een risico vormen voor het ongeboren kind. De afgelopen 15 jaar is de inname van jodium met een derde gedaald.

jodium brood

Minder jodium in brood

Nederlanders krijgen de laatste jaren steeds minder jodium binnen uit voeding.  Dit komt vooral omdat in 2008 de wetten voor het maken van brood zijn veranderd, waardoor er minder jodium in brood zit.

Andere bronnen van jodium, zoals vis, schelpdieren en zeewier, worden vaak niet voldoende gegeten om aan de minimale hoeveelheid jodium van 149 microgram per dag binnen te krijgen. 

Extra veel jodium tijdens de zwangerschap

Uit onderzoeken blijkt dat de helft van de vrouwen tussen 18 en 40 jaar de aanbevolen hoeveelheid jodium niet haalt. Dit is vooral een probleem als deze vrouwen zwanger worden.

Jodium is een belangrijke voedingsstof tijdens de zwangerschap. Het zorgt onder meer voor een gezonde groei van het kind en voor de ontwikkeling van de hersenen. 

Wist je dat...

...jodium ook nodig is voor een goed werkende schildklier? De schildklier zorgt voor de groei en hersenontwikkeling van het ongeboren kind.

zwanger jodium

Daarom hebben vrouwen tijdens de zwangerschap nog meer jodium nodig dan vrouwen die niet zwanger zijn. 

Onderzoekers maken zich hier zorgen over, omdat veel (zwangere) vrouwen zich hier niet bewust van zijn. Uit eerdere onderzoeken komt naar voren dat 80 procent van de zwangeren de benodigde hoeveelheid jodium niet haalt.

Maatregelen nodig

Drie onderzoekers roepen op tot meer aandacht voor dit probleem. Emeritus hoogleraar pathofysiologie Frits Muskiet, universitair docent laboratoriumgeneeskunde Janneke Dijck-Brouwer en emeritus hoogleraar voeding en gezondheid Gertjan Schaafsma vinden dat er maatregelen genomen moeten worden zodat vrouwen meer jodium binnenkrijgen. 

jodiumsupplement

Ze pleiten onder meer voor een campagne voor het eten van meer vis, schelpdieren en zeewier.

Ook vinden ze dat er weer meer jodium aan brood wordt toegevoegd en dat overwogen moet worden om zwangere vrouwen of vrouwen met een zwangerschapswens te adviseren om naast foliumzuur ook jodiumsupplementen te gebruiken. 

Tip

Zwangere vrouwen hebben dagelijks 175 microgram jodium nodig en vrouwen die borstvoeding geven hebben 200 mcg jodium per dag nodig. 

Gezondheidswetenschapper Marjolein Steur

Geschreven door Marjolein Streur, HBO niveau Leefstijlcoach, MSc Health sciences, BSc Gezondheidspsychologie, Gezondheidswetenschapper

Bericht bewaren
Beoordeel

Mogelijk ook interessant

jodium

Volwassenen krijgen voldoende jodium binnen

Volwassenen Nederlanders kregen in 2020/2021 dagelijks genoeg jodium binnen via hun voeding, blijkt uit onderzoek van he...

Krijgen zwangere vrouwen voldoende jodium binnen?

Krijgen zwangere vrouwen voldoende jodium binnen?

Het RIVM doet onderzoek naar de jodiumstatus van zwangere vrouwen. Doel is te meten of zij voldoen aan de verhoogde jodi...

Gezondeten.nl | Veganistisch niet geschikt voor kinderen tot 3 jaar en zwangeren

Veganistisch? Niet geschikt voor kinderen tot 3 jaar en zwangeren

De Hoge Gezondheidsraad in België raadt een veganistische voeding af voor kinderen tot 3 jaar en voor zwangere vrouwen e...

Gezondeten.nl voeding tijdens de zwangerschap

Wat moet je wel of niet eten als je zwanger bent?

Waarvan kun je tijdens de zwangerschap beter wat meer eten, en waar moet je juist mee opletten? Dat maakt de Gezondheids...

duurzaam eten

Gezonde en duurzame voeding gaan meestal hand in hand

Om in de toekomst iedereen te voeden, is het nodig om duurzamer te gaan eten. Maar hoe doe je dat? Prof. Ingeborg Brouwe...

Toon meer (211)