Veel Nederlanders halen de aanbevolen hoeveelheid (ADH) jodium niet met gewone voeding. Voor zwangere vrouwen kan dat een risico vormen voor het ongeboren kind. De afgelopen 15 jaar is de inname van jodium met een derde gedaald.
Zwangeren krijgen niet genoeg jodium binnen via voeding
Minder jodium in brood
Nederlanders krijgen de laatste jaren steeds minder jodium binnen uit voeding. Dit komt vooral omdat in 2008 de wetten voor het maken van brood zijn veranderd, waardoor er minder jodium in brood zit.
Andere bronnen van jodium, zoals vis, schelpdieren en zeewier, worden vaak niet voldoende gegeten om aan de minimale hoeveelheid jodium van 149 microgram per dag binnen te krijgen.
Extra veel jodium tijdens de zwangerschap
Uit onderzoeken blijkt dat de helft van de vrouwen tussen 18 en 40 jaar de aanbevolen hoeveelheid jodium niet haalt. Dit is vooral een probleem als deze vrouwen zwanger worden.
Jodium is een belangrijke voedingsstof tijdens de zwangerschap. Het zorgt onder meer voor een gezonde groei van het kind en voor de ontwikkeling van de hersenen.
Wist je dat...
...jodium ook nodig is voor een goed werkende schildklier? De schildklier zorgt voor de groei en hersenontwikkeling van het ongeboren kind.
Hoe gezond eet jij?
Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.
Wil jij graag je gezondheid verbeteren?
Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.
Ga naar de Matching toolDaarom hebben vrouwen tijdens de zwangerschap nog meer jodium nodig dan vrouwen die niet zwanger zijn.
Onderzoekers maken zich hier zorgen over, omdat veel (zwangere) vrouwen zich hier niet bewust van zijn. Uit eerdere onderzoeken komt naar voren dat 80 procent van de zwangeren de benodigde hoeveelheid jodium niet haalt.
Maatregelen nodig
Drie onderzoekers roepen op tot meer aandacht voor dit probleem. Emeritus hoogleraar pathofysiologie Frits Muskiet, universitair docent laboratoriumgeneeskunde Janneke Dijck-Brouwer en emeritus hoogleraar voeding en gezondheid Gertjan Schaafsma vinden dat er maatregelen genomen moeten worden zodat vrouwen meer jodium binnenkrijgen.
Ze pleiten onder meer voor een campagne voor het eten van meer vis, schelpdieren en zeewier.
Ook vinden ze dat er weer meer jodium aan brood wordt toegevoegd en dat overwogen moet worden om zwangere vrouwen of vrouwen met een zwangerschapswens te adviseren om naast foliumzuur ook jodiumsupplementen te gebruiken.
Hoe gezond eet jij?
Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.
Zwangere vrouwen hebben dagelijks 175 microgram jodium nodig en vrouwen die borstvoeding geven hebben 200 mcg jodium per dag nodig.
Geschreven door Marjolein Streur, GezondheidswetenschapperHBO niveau Leefstijlcoach, MSc Health sciences, BSc Gezondheidspsychologie