Is aangebrand voedsel echt kankerverwekkend?

Wanneer eten, zoals gebakken aardappeltjes of vlees, is aangebrand kan de stof acrylamide ontstaan. Deze stof is in verband gebracht met een hoger risico op kanker.

Acrylamide ontstaat bij verhitting boven de 120 graden Celsius van zetmeelrijke producten. Hierbij is koken een uitzondering aangezien daar water aan te pas komt. Het gaat om het zwarte laagje wat ontstaat bij aanbranden. Acrylamide kan dus ontstaan bij grillen, bakken en frituren.

Daarnaast kan er in het productieproces van voedingsmiddelen ook acrylamide ontstaan. Hierdoor bevatten veel bewerkte producten deze stof van zichzelf. Hiervoor zijn wel toegestane hoeveelheden vastgesteld. Producten als friet, chips en koffie bevatten relatief grote hoeveelheden. In biscuit, crackers en brood komt het wat minder voor.

Een hoge inname acrylamide is niet gezond. Om dit te beperken is het belangrijk om eten op de juiste temperatuur te bereiden en voor meer onbewerkte producten te kiezen.

Geschreven door

Diëtist Wendy van Doorn beantwoord jouw vragen | Gezondeten.nl

Mogelijk ook interessant om te weten

Is caseïne kankerverwekkend?

Else Teuben
Wat is caseïne? Caseïne is een eiwit afkomstig uit melk. 80% van de eiwitten in melk is caseïne. Caseïne helpt ons lichaam om min...

Wat zijn PAK's?

Terry Schouten
PAK's staat voor Polycyclische Aromatische Koolwaterstoffen. PAK's zijn schadelijke stoffen die kunnen ontstaan wanneer je aangebrand eten opeet. Deze...

Aten we "vroeger" beter?

Alyssa Blok
Als we teruggaan naar de tijd van de jagers en verzamelaars aten we als mens alleen wat we konden vinden. Denk aan wild, vis, fruit, knollen, noten en...

Kan je echt misselijk worden bij de gedachte aan bepaald voedsel?

Fleur Drost
Je kan misselijk worden bij de gedachte aan bepaald voedsel. Je hersenen hebben bij het bepaalde soort voedsel een associatie gemaakt. Dus wanneer jij...

Is het eten van beschimmeld voedsel gevaarlijk?

Alicia Izeboud
Schimmels zijn micro-organismen, die bestaan uit rijen van cellen. Deze draden zien er vaak wollig uit en hebben een groene, witte of rode kleur. Er z...
Toon meer (241)
Volg ons