Wat zijn PAK's?

PAK's staat voor Polycyclische Aromatische Koolwaterstoffen. PAK's zijn schadelijke stoffen die kunnen ontstaan wanneer je aangebrand eten opeet. Deze schadelijke stoffen kunnen kankerverwekkend zijn. Het is dus belangrijk om zwarte, aangebrande randjes van je eten te verwijderen.

PAK's kunnen ook ontstaan door natuurrampen, zoals vulkaanuitbarstingen of bosbranden, maar ook door branden in de industrie, uitlaatgassen en sigarettenrook.

Je kunt PAK's via voedsel binnenkrijgen, maar ook via de lucht. Een groot deel van de PAK's die we binnenkrijgen, kunnen we omzetten in onschadelijke stoffen. Maar wanneer je teveel PAK's binnenkrijgt zullen deze zich stapelen en dit kan nadelige gevolgen hebben voor je gezondheid.

Geschreven door

Terry Schouten beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Terry Schouten

Voedingswetenschapper & Redacteur

Mogelijk ook interessant om te weten

Is geroosterd brood gezonder dan een normale boterham?

Melissa Verlaan
Geroosterd brood is niet gezonder dan een normale boterham. Een snee geroosterd brood bevat evenveel kilocalorieën als een snee normaal brood. Geroost...
Fruit +1

Is appelsap gezond?

Desiré van der Kruk
Een glas appelsap is, doordat het van vele appels is gemaakt, rijk aan vitamine C. Door het persen van de appels gaan echter veel vezels en vitamines ...

Is olijfolie gezond?

Terry Schouten
Er zijn verschillende soorten olijfolie verkrijgbaar die ieder op een andere manier gemaakt worden van het vruchtvlees en de pitten van olijven. Olijf...

Hoe komen chemicaliën in voeding terecht?

Terry Schouten
In Nederland gelden strenge regels voor de voedselveiligheid. Dat betekent dat voedingsmiddelen gecontroleerd worden op de inhoud en op het bevatten v...

Is extra vierge olijfolie gezonder dan gewone olijfolie?

Aisha Kaars
Er bestaan veel verschillende soorten olijfolie. Extra vierge olijfolie is alleen met de druk geperst. Er is geen sprake van verhitting of andere proc...
Toon meer (916)
Volg ons