Hoe pasteuriseer je een ei en waarom is dit belangrijk?

Het wordt afgeraden om rauwe eieren te eten vanwege het risico op een Salmonella-infectie, maar voor sommige recepten zijn rauwe eieren een belangrijk onderdeel. Zo wordt mayonaise of tiramisu meestal met rauwe eieren gemaakt. Bij verhitting van het ei wordt de Salmonella eventueel (als het een besmet ei is) gedood en kun je het ei veilig eten. Een oplossing om toch rauwe eieren door gerechten te gebruiken is dus door het ei te pasteuriseren. Bij het pasteuriseren, wordt het ei kort verhit om de meeste Salmonella te doden, maar wordt het niet voldoende verhit om het ei te laten stollen.

In deze drie stappen kun je een ei pasteuriseren:

  • Laat het ei op kamertemperatuur komen.
  • Doe het ei in een pan met lauw water en laat het water voorzichtig opwarmen tot 60 graden Celsius. Zorg ervoor dat het ei niet warmer wordt dan dat, want dat kan ervoor zorgen dat het ei begint te stollen. Houd de eieren ongeveer drie minuten (en ongeveer vijf minuten voor grote eieren) op 60 graden Celsius.
  • Haal de eieren uit de pan en spoel ze af met koud water tot ze weer op kamertemperatuur zijn.

Geschreven door

Gezondeten.nl Voedingswetenschapper Julia Haarhuis

Julia Haarhuis

Voedingswetenschapper

Mogelijk ook interessant om te weten

Waar moet ik op letten bij voedseletiketten?

Mireille Bakermans
Het antwoord hierop is niet eenvoudig te geven. Afhankelijk van welke informatie je nodig hebt, lees je een etiket anders. Wil je afvallen, dan let je...

Waarom is goed kauwen belangrijk?

Samantha Annaars
Het verteringsproces begint in de mond. Tanden en kiezen malen het voedsel fijn en speeksel mengt met het voedsel. De menging met speeksel zorgt ervoo...

Zijn eiwitten belangrijk bij het afslanken?

Ilse Brand
Eiwitten leveren calorieën en aminozuren, dit zijn bouwstenen voor het eiwit in lichaamscellen. Genoeg eiwit eten is belangrijk voor een goede gezondh...

Waarom is het belangrijk om je dagelijkse calorie inname te weten?

Professor Bink
Wil je graag op gewicht blijven, afvallen of juist aankomen? Dan is het belangrijk om op de hoogte te zijn van jouw dagelijkse calorie inname. Dit is ...

Waarom is er nog geen pil bedacht die de honger stilt?

Fleur Lassche
Dit is een veelgestelde en interessante vraag. Een pil zou een "gemakkelijke" oplossing zijn voor onze honger. Er zijn zeker producten te vinden die c...
Toon meer (483)
Volg ons