Waarom is proeven zo belangrijk?

Proeven zorgt ervoor dat we weten wat we wel en niet lekker vinden smaken. Ook was vroeger proeven belangrijk om te weten welke planten giftig waren, dit ware met name planten met een bittere smaak. En juist hartige en zoete voeding bevatte vaak veel nutriënten waar onze voorouders veel energie uithaalde.

Tegenwoordig hebben we vaak nog steeds een voorkeur voor zoete en hartige voeding en minder aan zure en bittere voeding. Dit is een reden dat mensen sneller overeten en ook overgewicht ontwikkelen als gevolg. Dit komt ook omdat er nu altijd en overal voedsel beschikbaar is terwijl onze voorouders vroeger juist voedselschaarste hadden.

Geschreven door

Aisha Kaars beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Aisha Kaars

Diëtist i.o

Mogelijk ook interessant om te weten

Waarom proeven we niks als we verkouden zijn?

Aisha Kaars
De reden waardoor je minder proeft als je verkouden bent is omdat reuk ook een rol speelt bij het proeven. Bij een verkoudheid zijn er vaak klachten, ...

Welke rol speelt reuk bij eten en proeven?

Julia Haarhuis
Onze reuk is zo gevoelig dat we een ontelbaar aantal verschillende geuren van elkaar kunnen onderscheiden. Zodra een geur het reukepitheel in de neus ...

Waarom vinden we smaken met ve-tsin zo lekker?

Rabia Kechouh
Ve-tsin, ook wel mononatriumglutamaat, smaakt lekker vanwege de stofjes natrium en glutamaat. Natrium is een zout en geeft dus een zoute smaak. Glutam...

Waarom is er nog geen pil bedacht die de honger stilt?

Fleur Lassche
Dit is een veelgestelde en interessante vraag. Een pil zou een "gemakkelijke" oplossing zijn voor onze honger. Er zijn zeker producten te vinden die c...

Hoe kun je een kind aanmoedigen om gezond te eten?

Julia Haarhuis
Omdat een kind nog volop in de groei is, is het belangrijk dat hij of zij voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Een kind geeft zelf vaak aan hoeveel...
Toon meer (426)
Volg ons