Waarom is schimmelkaas niet gevaarlijk?

Er zijn heel veel soorten schimmels. Een aantal van deze schimmelsoorten zijn giftig omdat ze mycotoxines aanmaken. De naam verraadt het al; ze zijn toxisch. Denk hierbij aan de schimmel die op je brood of op je fruit groeit.

Er zijn echter ook schimmels die prima eetbaar zijn. Vormen hiervan zijn het gist waar je brood mee bakt, een aantal paddenstoelen (de vruchtlichamen van schimmels) en ook de schimmel in bijvoorbeeld roquefort. De schimmel wordt tijdens het maken van de kaas expres toegevoegd. Tijdens het rijpen worden er in de kaas gaatjes gepikt zodat er lucht doorheen kan. Hierdoor kan de groei van de schimmel in de kaas gestimuleerd worden.

Geschreven door

Diëtist Melissa Verlaan beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Melissa Verlaan

Diëtist bij Coloriet

Mogelijk ook interessant om te weten

Kan pittig eten gevaarlijk zijn?

Melissa Verlaan
Pittig eten is over het algemeen niet gevaarlijk. Pikant eten kan je een warm en branderig gevoel in de mond of het maag-darmstelsel geven door de sto...

Waarom eten we zo graag vet, zout en zoet voedsel?

Ilse Brand
Waarom we zo graag vet, zout en zoet voedsel eten is voor een deel te verklaren aan de smaak. De zoete smaak van suiker vinden we instinctief lekker. ...

Waarom is er nog geen pil bedacht die de honger stilt?

Fleur Lassche
Dit is een veelgestelde en interessante vraag. Een pil zou een "gemakkelijke" oplossing zijn voor onze honger. Er zijn zeker producten te vinden die c...

Kan je oranje worden door het eten van wortelen?

Alicia Izeboud
Wortelen bevatten, net als pompoenen en zoete aardappel, het stofje bètacaroteen. Bètacaroteen is een antioxidant, een voorloper van vitamine A en een...

Wat is ondervoeding en hoe ontstaat het?

Johnny van Schooneveld
Ondervoeding houdt in dat iemand te weinig energie binnenkrijgt in vergelijking met de behoefte. Dit gaat vaak samen met gewichtsverlies. Een groot de...
Toon meer (208)
Volg ons