Hoe kan voedsel uit blik zo lang bewaard blijven?

Voedsel in blik (ook wel conservenblik genoemd) heeft een lange houdbaarheidsdatum. Dit komt doordat het voedsel luchtdicht verpakt wordt, wat betekent dat er geen lucht in het blik kan komen. Hierdoor is er geen zuurstof aanwezig in het blik, waardoor bacteriën en schimmels die voedsel doen bederven geen overlevingskans hebben.
Ook wordt het voedsel in blik gesteriliseerd bij hoge temperatuur, waarbij bacteriën en schimmels onschadelijk worden gemaakt. Dit zorgt ervoor dat voedsel in blik lang bewaard kan worden. Wanneer het blik beschadigd is, het lekt of bol staat, is de inhoud niet langer houdbaar en moet het worden weggegooid.

Groenten en fruit uit blik zijn vaak net zo gezond als verse groenten en fruit.

Geschreven door

Diëtist Simone de Lange beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Mogelijk ook interessant om te weten

Kan je voedsel uit een geopend blik na een paar dagen nog eten?

Ilse Brand
Dat eten in geopend blik bewaren afgeraden wordt, is oorspronkelijk om de zogenaamde ‘blikvergiftiging’ tegen te gaan. Dit probleem ontstaat door de t...

Kan je voedsel uit blik met een deuk erin nog eten?

Johnny van Schooneveld
Een deuk in een blik heeft geen effect op de voedingswaarden van het product wat erin zit. Hoogstens is een product iets meer geschud en moet je oppas...

Welke bonen uit blik zijn het gezondst?

Melissa Verlaan
Bonen Bonen zijn peulvruchten zoals sojabonen, witte bonen, bruine bonen en kikkererwten. Ze bevatten belangrijke voedingsstoffen zoals eiwit, koolhy...

Is verse groente gezonder dan groente uit pot of blik?

Sabrina Porru
Vitamine A, B11 en C en mineralen als calcium, kalium en ijzer zitten in zowel verse groente als in groente uit pot of blik. Verse groente zijn dus pe...

Zijn tomaten uit blik net zo gezond als verse tomaten?

Fleur Drost
Verse tomaten en tomaten uit blik zijn even gezond. De voedingswaarden van beiden blijven hetzelfde. Echter kunnen fabrikanten (ongezonde) toevoeginge...
Toon meer (535)
Volg ons