Wat is een conserveermiddel?

Een conserveermiddel is een stof die toegevoegd wordt aan producten om de houdbaarheid van deze producten te verhogen. Een conserveermiddel gaat de groei van micro-organismen, zoals bacteriën, gisten en schimmels tegen. Alle conserveermiddelen hebben een E-nummer, deze dienen op het etiket van het product te worden weergegeven.

Een voorbeeld van een bekend conserveermiddel is zout. Zout trekt water uit de micro-organismen en zorgt ervoor dat ze niet in het product kunnen leven. Zo zorgt zout ervoor dat het betreffende voedingsmiddel niet bederft.

Geschreven door

Terry Schouten beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Terry Schouten

Voedingswetenschapper & Redacteur

Mogelijk ook interessant om te weten

Wat is benzoëzuur?

Ilse Brand
Benzoëzuur is een zwak carbonzuur en wordt gebruikt als additief in de voeding. Benzoëzuur wordt dan aangeduid met het E-nummer E210. Benzoëzuur wordt...

Zitten er weekmakers in voeding?

Julia Haarhuis
Ja, er zitten weekmakers in voeding. Voorbeelden van weekmakers zijn bisfenolen en parabenen. Bisfenolen zitten in de verpakking van bepaalde levensmi...

Wat zijn parabenen in voeding?

Desiré van der Kruk
Parabenen zijn chemicaliën die vaak als conserveermiddel worden gebruikt om producten langer houdbaar te maken. Parabenen worden toegevoegd aan voedse...

Hoe kun je kinderen meer fruit en groenten laten eten?

Wendy van Doorn
Volgens de Nederlandse Voedsel Consumptie Peiling van het RIVM haalt maar 19% van de jonge kinderen (2 tot 6 jaar) de aanbevolen dagelijkse hoeveelhei...

Hoe maak je gezond ijs?

Terry Schouten
Gezond ijs maken hoeft niet moeilijk te zijn. Benodigdheden Het enige wat je nodig hebt zijn ijsvormpjes, een blender of staafmixer, fruit (vers of ...
Toon meer (909)
Volg ons