Zijn vloeibaar zoet en zoetjes ongezond?

Zoetstoffen zijn stoffen die aan voedingsmiddelen worden toegevoegd om ze zoeter te maken. Het aantal calorieën van suiker en zoetstoffen is ongeveer gelijk of minder, maar zoetstof is vaak zoeter dan suiker. Daardoor heb je aan een veel kleinere hoeveelheid al voldoende. Zoetstof activeert hetzelfde proces als suiker; het triggert de hunkering naar zoet.

Er zijn al enorm veel onderzoeken gedaan naar de negatieve aspecten van zoetstoffen. Vaak kunnen de onderzoekers nog niet vaststellen of er gezondheidsrisico’s zijn op lange termijn. Overmatig gebruik van zoetstoffen daarentegen kan laxerend werken. Het lichaam reageert dus hetzelfde op zoetstof als op suiker. Het zorgt net als bij suiker voor een insulinepiek.

Alle zoetstoffen die in producten gebruikt worden hebben een E-nummer. Dat betekent dat de stoffen door de Europese autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) gecontroleerd zijn en dat het gebruik veilig is. De European Food Safety Authority heeft een aanvaardbare dagelijkse inname (ADI) van maximaal 17 eenheden zoetstof per dag vastgesteld als het gaat om aspartaam. Dit betekent maximaal 17 glazen light frisdrank of 17 zoetjes per dag.

Er zijn verhalen in omloop waar mensen gewaarschuwd worden voor zoetstoffen en diens E-nummers, omdat deze schadelijk zouden zijn voor de gezondheid. Dit is vooral gebaseerd op verkeerde conclusies en onzorgvuldige onderzoeken, waardoor zoetstoffen onterecht als ‘’ongezond’’ worden gezien.

Geschreven door

Diëtist Ilse Brand beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Ilse Brand

Diëtist bij Sint Jacob

Mogelijk ook interessant om te weten

Waarom eten we zo graag vet, zout en zoet voedsel?

Ilse Brand
Waarom we zo graag vet, zout en zoet voedsel eten is voor een deel te verklaren aan de smaak. De zoete smaak van suiker vinden we instinctief lekker. ...

Bestaat zoiets als een vloeibaar dieet?

Johnny van Schooneveld
Een bekend vloeibaar dieet is het "sapkuur dieet". Dit houdt in dat je alleen maar vloeibare producten mag eten. Al het eten wordt dan gepureerd, waar...

Wat zijn zoetstoffen?

Desiré van der Kruk
Een zoetstof is een stof die aan voedingsmiddelen wordt toegevoegd om ze zoeter te maken. Sommige zoetstoffen zijn natuurlijk en komen in de natuur oo...

Welk zoet broodbeleg is het gezondst?

Ilse Brand
Zoet broodbeleg is minder gezond dan hartig beleg door de suikers die er vaak in verwerkt zijn. Dit beleg bevat dan ook meer calorieën dan hartig bele...

Wat is het verschil tussen intensieve en extensieve zoetstoffen?

Ilse Brand
Er zijn twee soorten zoetstoffen: intensieve en extensieve. Intensieve zoetstoffen zijn zoeter dan suiker, terwijl extensieve zoetstoffen juist minder...
Toon meer (1289)
Volg ons