Waarom zijn er weinig gezonde opties voor kinderen in restaurants?

Waarom zijn er weinig gezonde opties voor kinderen in restaurants?

De meeste kinderen zijn dol op suiker- en vetrijke maaltijden. Het is daarom niet zo gek dat patat, kipnuggets, pannenkoeken en vissticks op kindermenu's in restaurants staan vermeld. Er zijn maar weinig gezonde opties voor kinderen beschikbaar, simpelweg omdat hier weinig tot geen vraag naar is. Hoewel ouders aangeven gezonde opties voor hun kinderen te willen, gaat de keuze naar ongezonde voedingsmiddelen.

Gezondere keuzes fastfoodketens niet in trek

In de afgelopen jaren, als reactie op publieke belangenbehartiging, hebben fastfoodrestaurantketens vrijwillig een gezondheidsbeleid ingevoerd, zoals het aanbieden van gezondere bijgerechten zoals appelschijfjes of yoghurt. Een studie door het Rudd Center for Food Policy & Obesity aan de Universiteit van Connecticut onderzocht wat ouders voor hun kinderen (leeftijd 2 tot 11 jaar) bestelden voor en nadat dit beleid werd aangenomen door vier top fastfoodrestaurantketens: McDonald's, Burger King, Wendy's en Subway. De resultaten waren duidelijk: de aankopen van gezondere producten namen niet toe nadat restaurants hun beleid voor gezondere kindermaaltijden aankondigden.

Meer nodig voor verandering

Het aanbieden van gezondere alternatieven voor kinderen blijkt niet voldoende. Hoewel ouders in het onderzoek aangaven vaker fastfoodrestaurants te zouden bezoeken vanwege hun gezondere kindermaaltijdbeleid, blijven fastfoodrestaurants ongezonde producten aanbieden en worden deze het vaakst gekocht.  

Restaurants dienen de voedingskwaliteit van alle producten die bij kindermaaltijden worden aangeboden (inclusief hoofdgerechten en bijgerechten) te verbeteren. Tevens dienen ze gezondere producten aan te moedigen door middel van marketing binnen en buiten de restaurants. Er is ook meer onderzoek nodig om te bepalen welk beleid het meest effectief kan zijn bij het verminderen van ongezonde voeding bij kinderen.

Bericht bewaren
Beoordeel

Bronnen

PubMed, Pediatric Obesity, e12797. (link)

Uconn Rudd Center (link)

Diëtist Desiré van der Kruk beantwoordt jouw vragen

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant om te weten

Producten Producten

Wat zijn de gezondste broodbeleg opties voor kinderen?

Helaas zijn de broodbeleg opties die kinderen het lekkerst vinden vaak niet het gezondst. In boterhamworst zitten veel verzad...

Producten Producten

Waarom vinden we nog zo weinig volkoren opties in de supermarkt?

In vrijwel elke supermarkt is volkorenbrood, volkorenpasta en zilvervliesrijst verkrijgbaar. Volkoren varianten van pizza's, ...

Producten Producten

Zijn ziekenhuismaaltij­d­e­n­ gezond?

Het Nederlandse ziekenhuiseten krijgt over het algemeen weinig waardering. Zowel de maaltijd opties voor patiënten als het as...

Medisch Medisch

Is er een relatie tussen voedingskleurstof­f­e­n­ en ADHD bij kinderen?

Er is onvoldoende bewijs voor een mogelijke relatie tussen voedingskleurstoffen en ADHD bij kinderen. Er zijn meerdere onderz...

Voedingsstoffen Voedingsstoffen

Welke voedingssupplemen­t­e­n­ mogen kinderen nemen?

Er gelden alleen voor vitamine D en vitamine K specifieke adviezen voor kinderen. Kinderen tot vier jaar dienen elke dag 10 m...

Toon meer (568)
Volg ons