Welke pitten of zaden in groente en fruit kan je niet eten?

Welke pitten of zaden in groente en fruit kan je niet eten?

De pitten en zaden van sommige fruitsoorten bevatten plantengifstoffen genaamd cyanogene glycosiden. Als deze cyanogene glycosiden in je lichaam terechtkomen, zet je lichaam ze om in de gifstof cyanide. Een grote hoeveelheid van deze stof kan daarom een cyanidevergiftiging veroorzaken. Klachten zijn onder andere een versnelde ademhaling, hoofdpijn en draaierigheid.

Voeding met cyanogene glycosiden

De volgende voedingsmiddelen bevatten cyanogene glycosiden:

  • Pitten van steenvruchten (abrikozen, perziken, mango's, pruimen, avocado's)
  • Bittere amandelen
  • Vlierbessen
  • Lijnzaad
  • Pitten van appels en peren
  • Cassave

Gevaarlijk of niet?

De concentratie cyanogene glycosiden is niet even hoog in elk van de voedingsmiddelen in de lijst. Zo zijn de concentraties vooral hoog in abrikozenpitten en bittere (rauwe) amandelen. In de appel- en perenpitten zijn de concentraties juist erg laag. Het is dus af te raden om een hele abrikozenpit te eten, maar als je per ongeluk een appel- of perenpitje binnenkrijgt leidt dat niet tot een vergiftiging. 

Bericht bewaren
Beoordeel
Gezondeten.nl Voedingswetenschapper Julia Haarhuis

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant om te weten

Producten Producten

Wat wordt er bedoeld met een voedzaam product?

Voedzame producten Voedingsmiddelen van hogere kwaliteit worden bestempeld als voedzaam. Ze hebben een positieve invloed op ...

Producten Producten

Zijn champignons een goede vleesvervanger?

Champignons zijn geen volledige vleesvervanger. Een volledige vleesvervanger bevat namelijk onder andere een bepaalde hoeveel...

Algemeen Algemeen

Waarom is een slowjuicer beter dan een sapcentrifuge of blender?

Om gezonder te eten, is het altijd goed om de hoeveelheid groente en fruit in je voedingspatroon te verhogen. Deze kun je het...

Producten Producten

Hoeveel groente is 250 gram?

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groente van 250 gram komt overeen met 5 opscheplepels. Na het schoonmaken van de groente...

Producten Producten

Is verse groente gezonder dan groente uit pot of blik?

Vitamine A, B11 en C en mineralen als calcium, kalium en ijzer zitten in zowel verse groente als in groente uit pot of blik. ...

Toon meer (1095)
Volg ons