Wanneer is afvallen ongezond?

Wanneer is afvallen ongezond?

Afvallen wanneer je overgewicht hebt draagt bij een goede gezondheid. Maar in sommige gevallen is gewichtsverlies ronduit ongezond.

Je valt te snel af

Te snel afvallen kan verlies van spiermassa met zich meebrengen. Daarnaast heb je meer kans op galstenen en voedingsdeficiënties. Gewichtsverlies van een halve tot een kilogram per week wordt aangeraden.

Je bent minderjarig en in de groei

Afvallen tijdens de groei is gevaarlijk wanneer dit niet onder begeleiding van een arts of diëtist gebeurt. Je lichaam heeft voedingsstoffen nodig om te groeien. Wanneer je hier niet aan voldoet kan dit mogelijk blijvende gevolgen hebben. Ondervoeding heeft vele gevolgen zoals een groeiachterstand, broze botten, verminderde vruchtbaarheid en mentale aandoeningen.

Je bent zwanger

Zwangere vrouwen komen gemiddeld 10 tot 14 kilogram aan tijdens de zwangerschap. Zelfs zwangere vrouwen met morbide obesitas komen gemiddeld 6 kg aan. Afvallen tijdens de zwangerschap is ongezond en gevaarlijk voor het ongeboren kind. Hoewel je niet voor twee hoeft te eten, is het wel belangrijk om voldoende en gezond te eten. Kinderen waarbij de moeder tijdens de zwangerschap ondervoed was hebben meer kans op hart- en vaatziekten, suikerziekte, schizofrenie en meer.

Je valt af op een ongezonde manier

Pas op voor producten die snel en gemakkelijk gewichtsverlies beloven zoals dieetpillen. Ze zullen niet voor iedereen werken, ze hebben vrijwel allemaal bijwerkingen en geen van de producten is zonder risico. Een aantal producten is van de markt gehaald na ernstige gezondheidsproblemen te hebben veroorzaakt.

Een van de meest beruchte was een combinatie van fenfluramine en fentermine die op de markt werd gebracht als Fen-Phen. Dit product werd in verband gebracht met een aantal sterfgevallen, evenals gevallen van hoge bloeddruk in de longen en beschadigde hartkleppen.

Bericht bewaren
Beoordeel

Bronnen

Voedingscentrum (link)

Nutricia (link)

Hongerwinter onderzoek (link)

Calton, J. B. (2010). Prevalence of micronutrient deficiency in popular diet plans. Journal of the International Society of Sports Nutrition, 7(1), 1-9.

Connolly, H. M., Crary, J. L., McGoon, M. D., Hensrud, D. D., Edwards, B. S., Edwards, W. D., & Schaff, H. V. (1997). Valvular heart disease associated with fenfluramine–phentermine. New England Journal of Medicine, 337(9), 581-588.

U.S. Department of Health and Human Services (link)

lees verder
Diëtist Desiré van der Kruk beantwoordt jouw vragen

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant om te weten

Medisch Medisch

Wanneer ben je obsessief met afvallen bezig?

Soms kan afvallen gunstig zijn voor de gezondheid. Iemand die overgewicht heeft of een hoog vetpercentage kan op deze manier ...

Diëten Diëten

Is er een verschil tussen afslanken en afvallen?

Er is een verschil tussen afslanken en afvallen. Veel mensen gebruiken het begrip afvallen, terwijl zij afslanken bedoelen. A...

Diëten Diëten

Kom je aan van één dag ongezond eten?

Door te eten en te drinken gaat er energie je lichaam in, en er gaat energie uit door allerlei lichamelijke functies en beweg...

Sporten Sporten

Kun je afvallen door te wandelen?

Veel mensen melden zich aan bij de sportschool wanneer ze een gezonde levensstijl gaan oppakken. Maar is dit nodig? Kun je oo...

Producten Producten

Welk fruit helpt om af te vallen of om op gewicht te blijven?

Fruit is ontzettend belangrijk wanneer je probeert af te vallen. Vruchten bevatten talloze vitamines en mineralen die je nodi...

Toon meer (569)
Volg ons