Hoe combineer je groenten met vlees en vis in het Montignac dieet?

Hoe combineer je groenten met vlees en vis in het Montignac dieet?

Volgens het Montignac dieet mag je een aantal voedingsstoffen zoals vetten en koolhydraten niet tegelijk eten. Hierdoor zou je dik worden want je eet dan snelle koolhydraten en vetten tegelijk. Groenten en vlees mogen wel samen gegeten worden, maar hoe combineer je die het beste?

Glycemische index

Het Montignac dieet focust zich niet zozeer op calorieën maar grotendeels op de glycemische index. De glycemische index geeft aan hoe snel de bloedsuikerspiegel stijgt na het eten van een bepaald product. Het dieet onderscheidt de zogenaamde 'slechte' (snelle) koolhydraten met een glycemische index van meer dan 50 en 'goede' koolhydraten met een glycemische index van minder dan 50.

Vis, vlees en groente

Vis, vlees en groente hebben alledrie een lage glycemische index. Volgens het Montignac dieet mogen deze samen gecombineerd worden omdat dit ervoor zorgt dat de bloedsuikerspiegel niet snel stijgt. Dit zou gunstig zijn voor de gezondheid. Je kan groente koken of bakken samen met een stukje vlees of vis maar zonder een koolhydraatrijk product zoals rijst, pasta of aardappels. Voorbeelden van maaltijden zijn:

  • Gewokte groente in olijfolie met runderreepjes
  • Slawraps met kip en groente
  • Bloemkoolnasi met ei en wokgroente
  • Courgette spaghetti met crème fraîche en zalm

Macronutriënten 

Ook wordt bij het Montignac dieet geadviseerd om koolhydraten en vetten apart te eten. Omdat deze niet in combinatie gegeten mogen worden kan het zijn dat mensen minder gaan eten. Voor vlees en vis betekent dit dat het niet in combinatie mag worden gegeten met koolhydraten zoals pasta, aardappelen en rijst. Wel mag het gecombineerd worden met vetten zoals olijfolie of boter en ook met diverse groente.

De theorie hierachter is dat als men koolhydraten en vetten combineert het lichaam de vetten eerder gaat opslaan in de vetreserves. Dit komt omdat koolhydraten de insuline doen stijgen. Als er een teveel aan insuline is en er vet via voeding in het lichaam is heeft dit meer vetopslag als gevolg.

Voordelen voor de gezondheid

Er zitten zowel voor- als nadelen aan het Montignac dieet. Voordeel is dat er geadviseerd wordt om veel groente, fruit, peulvruchten en goede bronnen van eiwitten en vetten te eten. Van deze voedingsmiddelen is bekend dat deze bijdragen aan de algehele gezondheid.

Nadelen

Omdat bepaalde voedingsstoffen niet gecombineerd mogen worden, wordt het dieet te eenzijdig. Dit kan het risico op tekorten van voedingsstoffen vergroten.

Daarnaast is het soms van belang dat vet wordt gecombineerd met bepaalde koolhydraten, omdat vet nodig is om bepaalde vitamines op te nemen. Vet, verzadigd, heeft een minder gunstig effect op het vormen van onder andere hart- en vaatziekte.

Tevens kan het vermoeiend zijn om constant eten te moeten scheiden, zowel in de alledaagse maaltijden maar ook als iemand spontaan wilt gaan eten met andere mensen die dit dieet niet volgen.  

Aisha Kaars beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Aisha Kaars, Diëtist i.oBSc Voeding en diëtiek

Beoordeel dit antwoord

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Alles over Koolhydraten

Alles wat jij moet weten over koolhydraten

Koolhydraten hebben vaak een slechte naam en worden al snel gelinkt aan gewichtstoename. Maar niet alle koolhydraten zij...

Gezondeten.nl Vetten, een onmisbaar onderdeel van het dieet?

Vetten, onderschat maar onmisbaar in een gezond eetpatroon

Vetten, zijn ze vet belangrijk? Of kun je er beter voor zorgen dat je niet te veel van deze stofjes binnenkrijgt? Over ...

Montignac dieet

Montignac dieet

Bij het volgen van het Montignac dieet is het de bedoeling dat je geen koolhydraten nuttigt in combinatie met vetten. Da...

Glycemische Index (GI) helpt bij afvallen en gezonder leven

Glycemische Index (GI) helpt bij afvallen en gezonder leven

Ben jij al bekend met de term 'Glycemische Index'? Het is een term die in de voedingsleer veel gebruikt wordt om de mate...

koolhydraatarm-dieet

Koolhydraatarm dieet, alle voor- en nadelen op een rij!

Een koolhydraatarm dieet is een veelgehoord dieet, maar wat is dit eigenlijk en is het gezond? In dit artikel kun je de ...

Olijfolie: Gezondheidsvoordelen en Tips om te bakken

Olijfolie: Gezondheidsvoordelen en Tips om te bakken

Olijfolie wordt in veel gerechten gebruikt. Het biedt een hele reeks aan gezondheidsvoordelen, waarbij met name de posit...

orzo pastasoort

Orzo: De Gezondheidsvoordelen (incl. Heerlijk Orzo Recept)

Is orzo pasta of is het rijst?  Het is niet gek dat orzo deze vraag oproept, als je de vorm van deze kleine korrelt...

Lees wat je gemist hebt

13298 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'