Hoe combineer je groenten met vlees en vis in het Montignac dieet?

Hoe combineer je groenten met vlees en vis in het Montignac dieet?

Volgens het Montignac dieet mag je een aantal voedingsstoffen zoals vetten en koolhydraten niet tegelijk eten. Hierdoor zou je dik worden want je eet dan snelle koolhydraten en vetten tegelijk. Groenten en vlees mogen wel samen gegeten worden, maar hoe combineer je die het beste?

Glycemische index

Het Montignac dieet focust zich niet zozeer op calorieën maar grotendeels op de glycemische index. De glycemische index geeft aan hoe snel de bloedsuikerspiegel stijgt na het eten van een bepaald product. Het dieet onderscheidt de zogenaamde 'slechte' (snelle) koolhydraten met een glycemische index van meer dan 50 en 'goede' koolhydraten met een glycemische index van minder dan 50.

Vis, vlees en groente

Vis, vlees en groente hebben alledrie een lage glycemische index. Volgens het Montignac dieet mogen deze samen gecombineerd worden omdat dit ervoor zorgt dat de bloedsuikerspiegel niet snel stijgt. Dit zou gunstig zijn voor de gezondheid. Je kan groente koken of bakken samen met een stukje vlees of vis maar zonder een koolhydraatrijk product zoals rijst, pasta of aardappels. Voorbeelden van maaltijden zijn:

  • Gewokte groente in olijfolie met runderreepjes
  • Slawraps met kip en groente
  • Bloemkoolnasi met ei en wokgroente
  • Courgette spaghetti met crème fraîche en zalm

Macronutriënten 

Ook wordt bij het Montignac dieet geadviseerd om koolhydraten en vetten apart te eten. Omdat deze niet in combinatie gegeten mogen worden kan het zijn dat mensen minder gaan eten. Voor vlees en vis betekent dit dat het niet in combinatie mag worden gegeten met koolhydraten zoals pasta, aardappelen en rijst. Wel mag het gecombineerd worden met vetten zoals olijfolie of boter en ook met diverse groente.

De theorie hierachter is dat als men koolhydraten en vetten combineert het lichaam de vetten eerder gaat opslaan in de vetreserves. Dit komt omdat koolhydraten de insuline doen stijgen. Als er een teveel aan insuline is en er vet via voeding in het lichaam is heeft dit meer vetopslag als gevolg.

Voordelen voor de gezondheid

Er zitten zowel voor- als nadelen aan het Montignac dieet. Voordeel is dat er geadviseerd wordt om veel groente, fruit, peulvruchten en goede bronnen van eiwitten en vetten te eten. Van deze voedingsmiddelen is bekend dat deze bijdragen aan de algehele gezondheid.

Nadelen

Omdat bepaalde voedingsstoffen niet gecombineerd mogen worden, wordt het dieet te eenzijdig. Dit kan het risico op tekorten van voedingsstoffen vergroten.

Daarnaast is het soms van belang dat vet wordt gecombineerd met bepaalde koolhydraten, omdat vet nodig is om bepaalde vitamines op te nemen. Vet, verzadigd, heeft een minder gunstig effect op het vormen van onder andere hart- en vaatziekte.

Tevens kan het vermoeiend zijn om constant eten te moeten scheiden, zowel in de alledaagse maaltijden maar ook als iemand spontaan wilt gaan eten met andere mensen die dit dieet niet volgen.  

Aisha Kaars beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Aisha Kaars, BSc Voeding en diëtiek, Diëtist i.o

Bericht bewaren
Beoordeel

Mogelijk ook interessant

Diëten Diëten

Mag je alle groenten met vis of vlees combineren bij Montignac?

Het Montignac dieet is een methode die gebruikt wordt om af te vallen of om gezonder te gaan leven. Echter is de theorie...

Diëten Diëten

Mag je eiwit bij zilvervliesrijst eten in het Montignac dieet?

Het Montignac dieet is een dieetvorm waarbij het sterk wordt afgeraden om tegelijkertijd koolhydraten en vetten te eten....

Diëten Diëten

Hoe vaak vis eten per week is gezond?

Het advies is om één keer per week vis te eten. De voorkeur gaat uit naar vette vis zoals makreel, haring, sardines of z...

Diëten Diëten

Is een vegetarisch dieet gezonder dan een niet-vegetarisch dieet?

Veel mensen zijn tegenwoordig vegetariër, flexitariër of pescotariër. Het lijkt wel een hype te zijn, maar hoe gezond zi...

Voeding Voeding

Waarom is vis eten veel gezonder dan vlees?

Vis eten is gezonder dan vlees, doordat je bij het eten van vis een hoog gehalte aan onverzadigde vetzuren zoals omega 3...

Toon meer (880)