De Schijf van Vijf is opgericht door het Voedingscentrum. De Schijf van Vijf is verdeeld in vijf vakken:
- Dranken
- Groente en fruit
- Smeer- en bereidingsvetten
- Brood, graanproducten en aardappelen
- Zuivel, noten, vis, peulvruchten, vlees en ei
Criteria
Voor elk vak zijn bepaalde criteria opgesteld waar een product aan moet voldoen om in de Schijf van Vijf thuis te horen. Die criteria zijn voornamelijk gericht op bepaalde voedingsstoffen die wel of niet in product zitten.
Onderzoek RIVM
In Nederland eet een merendeel van de mensen niet volgens de Schijf van Vijf, dat blijkt uit onderzoek van het RIVM. Zo blijkt dat minder dan 10% van de Nederlanders voldoende groente, fruit, peulvruchten, aardappelen en graanproducten en smeer- en bereidingsvetten binnenkrijgt. Ook blijkt dat gemiddeld meer dan een derde van de voedingsinname niet in de Schijf van Vijf valt.