Het Pioppi dieet is vernoemd naar een dorp in Zuid-Italië waar de bevolking een hogere levensverwachting heeft. Het is gemaakt door Dr. Aseem Malhotra (cardioloog) en Donal O’Neill, een voormalig internationeel atleet.
Het Pioppi-dieet legt de nadruk op veel groenten, noten, peulvruchten en vis. Andersom ontmoedigt het dieet het gebruik van rood vlees, zetmeelhoudende koolhydraten en zoete lekkernijen.
Het Pioppi-dieet is een koolhydraatbeperkt dieet met een hoger vetgehalte. Het zou de principes van het Mediterraanse dieet volgen. De auteurs raden verder aan alle suikers (inclusief honing) en rijst, witte aardappelen, brood, pasta, ontbijtgranen en andere voedingsmiddelen op basis van meel te vermijden. Eieren, kaas en volvette zuivelproducten daarentegen zijn toegestaan in het dieet.
Het Pioppi dieet wordt beschouwd als een 21 dagen levensstijlplan met dieetveranderingen in combinatie met een actieve levensstijl, voldoende slaap, regelmatige socialisatie, evenals alcohol met mate. Daarnaast is het advies om wekelijks 24 uur te vasten.
Doordat het dieet graanproducten vermijdt, loop je een grote kans op tekorten aan bepaalde voedingsstoffen zoals B-vitamines en voedingsvezels. Je mist daarnaast ook de gezondheidswinst van volkoren graanproducten zoals een lager risico op hart- en vaatziekten en diabetes type 2. Er zijn geen wetenschappelijke studies gedaan naar de gezondheidseffecten van het Pioppi-dieet en de gevolgen hiervan op de lange termijn.