Sonja bakker, geboren in 1974 te Avenhorn, is een bekend gewichtsconsulent. Zelf heeft zij meerdere Sonja bakker, geboren in 1974 te Avenhorn, is een bekend gewichtsconsulent. Zelf heeft zij meerdere diëten geprobeerd voordat ze in 1997 haar diploma gewichtsconsulent behaalde aan de Leidse Onderwijs Instelling (LOI). In de jaren die volgden schreef Sonja Bakker een aantal boeken, zoals Bereik je ideale gewicht! (2005) en Bereik én behoud je ideale gewicht (2006). Tussen 2005 en 2008 was het Sonja Bakker dieet een ware trend. De Nederlandse media sprak van het werkwoord "sonjabakkeren" (het volgen van een dieet van Sonja Bakker). geprobeerd voordat ze in 1997 haar diploma gewichtsconsulent behaalde aan de Leidse Onderwijs Instelling (LOI). In de jaren die volgden schreef Sonja Bakker een aantal boeken, zoals Bereik je ideale gewicht! (2005) en Bereik én behoud je ideale gewicht (2006). Tussen 2005 en 2008 was het Sonja Bakker dieet een ware trend. De Nederlandse media sprak van het werkwoord "sonjabakkeren" (het volgen van een dieet van Sonja Bakker).
Er wordt in het dieet van drie hoofdmaaltijden uitgegaan en een aantal caloriearme tussendoortjes. In de boeken worden strikte weekmenu's gegeven die men moet volgen om het gewenste streefgewicht te bereiken.
Een voorbeeld van een dagmenu van het Sonja Bakker dieet luidt als volgt;
- Ontbijt: Twee beschuitjes met halvarine, 1x halvajam en 1x 30+kaas. Eén glas yoghurtdrink en één glas water
- Tussendoor: een sinaasappel
- Lunch: Twee crackers met halvarine en kalkoenfilet, een volkoren boterham met halvarine en pindakaas en een glas water
- Tussendoor: Eén appel en twee glazen water
- Diner: 125 gram gekookte spaghetti, 150 gram roerbakgroente, 75 gram rundergehakt, drie opscheplepels rode spaghetti saus en een bakje rauwkost.
- Avond: Eén glas jus d'orange, een pakje liga evergreen koekjes en een glas water.
Het Sonja Bakker dieet richt zich op een gevarieerd eetpatroon met voldoende groente en weinig verzadigde (ongezonde) vetten. Toch zijn er ook kanttekeningen. Zo worden er ongezonde voedingsmiddelen aangeprezen. In de dagmenu's staan onder andere eierkoeken, ontbijtkoek en speculaas. Deze leveren vooral 'loze' calorieën; ze leveren energie maar bevatten over het algemeen weinig gezonde voedingsstoffen.